Bubblan - en perplex podcast Folkteaternbetraktelser Längtan - samtal om här och nu Ring så läser vi! ShakespearesSöndag
Välkommen till Folkteaterns Fönster!
All vår ordinarie publika verksamhet ligger på is men vi vill självklart ändå kommunicera med er, vår publik, på olika sätt. På denna sida vill vi samla och förmedla våra tankar, idéer och aktiviteter som pågår, trots det det vakuum vårt samhälle befinner sig i. Här kan du se en del av det vi på Folkteatern företar oss just nu, i form av fördjupningsarbeten, läsningar, gestaltningar, podcasts och mycket mer.Vi längtar såklart efter att få möta vår publik och dela konstnärliga upplevelser tillsammans.Tills dess att vi kan träffas är du varmt välkommen att höra av dig själv till oss:
Vill du komma i kontakt med oss så hittar du våra kontaktuppgifter här
Vill du dela med dig av dina tankar kring den tid vi nu lever i kan du göra det här

Du kan även att hitta detta material och mer på våra sociala medier:
Facebook: facebook.com/folkteaterngavleborg/
Instagram: folkteatern

Bubblan – en perplex podcast

Att vara i en teaterprocess är att vara i en bubbla. Man avskärmar sig mer och mer från världen runt omkring ju närmare premiären man kommer. Tankarna kretsar helt kring pjäsen. Men plötsligt sprack den här bubblan. Och ersattes av en helt annan bubbla, en helt annan typ av avskärmning. Och det är väl så det är att om du kommer ut ur en bubbla så hamnar du alltid i en annan.

Här samlar vi samtal, tankar, bilder och filmer om livet bakom kulisserna på en teater. Klicka dig fram, och du får en unik inblick i hur teaterföreställningen Perplex växer fram. Om allt från samhällsanalys och filosofi till hur det känns att spela i en viss tröja!

Välkommen till Bubblan!

Bubblan #1 – Den faktiska bubblan

———–
I Bubblan #2 samtalar dramaturg Erik Uddenberg med föreställningens
regissör Lars Bringås och scenograf/kostymör Josefin Hinders.
Vad gör en scenograf? Hur arbetar man fram en scenografi? Vad är scenografi?


Klicka på bilden för att se mer i detalj!

———–
I Bubblan #3 bjuder skådespelarna Cecilia Wernesten och Björn Johansson på kostymsnack, med avstamp i föreställningen Perplex. Vi pratar bland annat om skornas betydelse, hur det är att spela med en supertung vikingahjälm på huvudet och vilken skillnad smink och hår gör för en föreställning. Dessutom bjuder vi på en spännande spoiler från föreställningen, så missa inte det!

———–
I Bubblan #4 pratar vi om språket i pjäsen, själva texten, orden
och handlingarna. Vad är skillnaden på dramatik och romaner?

 

———–
I Bubblan #5 möter du samtliga skådespelare ur ensemblen i Perplex. Vi tar avstamp i manuset, själva språket däri och hur det känns och går till att ge det liv med handlingar och ord. Extra lyxigt är också att vi kan bjuda på några brottstycken ur manus.


I Bubblan #6 – en perplex podcast har vi den stora glädjen att få prata med den tyska dramatikern och regissören Marius von Meyenburg. Det är han som skrivit Perplex och vi hade många frågor om hur pjäsen kom till, varför det är en älg på maskeraden och så klart om orden, manuset och språket.

 


Folkteaternbetraktelser!
Här delar vi på Folkteatern med oss av våra egna personliga betraktelser.

Året var 2006 och under sommaren satte Folkteatern upp Trettondagsafton – Eller vad ni vill! på Träteatern i Järvsö. Ingvar Mikander hade under en period varit praktikant på teatern, men det här var den första produktionen då han var anställd som belysningsmästare och därigenom helt ansvarig för ljuset. Såhär minns Ingvar den här sommaren.

”För den här föreställningen byggde vi scenografi och riggade teknik på plats i Järvsö under maj månad, repeterade hela juni och hade premiär på midsommarafton för att sedan spela ända in i juli.

Det skulle vara dagsljuskänsla i föreställningen och detta skapades av reflekterande aluminiumplattor. Det fanns tre stora ljusmoment i föreställningen och i mellantiden, i väntan på nästa, kunde man sitta utanför i gräset och observera hela teatermaskineriet utifrån, ur en annan vinkel. Det blev som ett ”bakom bakom-kulisserna”. Ur högtalarna som vi placerat utanför kunde man sedan höra när det var dags för nästa moment.

Det hade varit en riktig supersommar med varmt och fint väder. Ända till den näst sista föreställningen då allt regn kom på en dag, inklusive ett riktigt åskoväder och vi fick avbryta flera gånger på grund av strömavbrott.

Vid ett tillfälle började det brinna i en av byggnaderna på området, där två personer ur ensemblen bodde. Mitt i allt fick vi springa dit och rädda det som räddas kunde. Dessutom brann ljusbordet upp! Jag fick improvisera och under den sista delen av föreställningen fick jag sköta allt ljus manuellt.

Det var en fantastisk tid att spendera somrarna i Järvsö, nästan som ett kollo!”

——

► I tider som dessa, med inställda premiärer och föreställningar, kan det vara underbart att se tillbaka på och minnas känslorna och stämningen som brukar infinna sig när det väl är dags. Producent Peter Oijens ser tillbaka till premiären av Rivers of Färila 2018.

“Jag minns en storslagen premiär – Rivers of Färila – på Slottehubben i Ljusdal. Efter en veckas slutrepetitioner och publikmöten på plats i Ljusdal är det dags för premiär. Det väller in folk, så otroligt mycket folk, vi packas tätt och Ljusdals teaterförening bjuder på tilltugg. Jag dirigerar folk hit och dit, hälsar på den ena och andra, informerar om upplägg, pratar och far runt. Och så dags för insläpp. När alla satt sig sätter jag mig till slut också, och det pirrar i kroppen. Det känns just då nästan som att jag själv skulle stå på scen och när ensemblen vid några tillfällen tappar text – alltså just i ögonblicket inte kommer ihåg sin replik utan behöver be om sufflering – är det som att jag tappar andan, men för föreställningen gör det absolut ingenting, den är levande, den är här och nu och den går rakt igenom och som jag gjort under rep och kommer göra under spelperioden kommer tårarna och känslosvallen.

Jag brukar ha svårt att vara närvarande ibland på premiärer eftersom det är så mycket annat i huvudet – har jag gjort det? hur ska det gå? står dom/det på rätt ställe? och liknande frågor snurrar runt i huvudet. Och kanske var det så även denna dag, men minnet är mer än bara premiären, jag minns med värme hela resan genom Per Jonssons liv, möten med hans släktingar och vänner och den ödmjuka, roliga och fina föreställningsprocess som tagit oss till den dagen och den föreställningen.”


Foto: Märta Thisner


Foto: Märta Thisner

——

Här kommer några ord från skådespelaren Martin Pareto, där han delar med sig av ‘Ett minne om teater och ljus.’

Sommarföreställningarna på träteatern var synnerligen speciella. Och fantastiska att vara en del av. Träladan var som ett rum som omfamnade alla. Publiken, skådespelarna och så ofta historien. Jag tänker ofta på dom ljusa momenten därifrån. Särskilt när det var värmebölja och solen legat på hela dagen. Taket och hela teatern blev liksom ett element. Det kunde vara varmt, fruktansvärt varmt! Svetten rann, publiken fläktade sig med sina sittunderlag och man öppnade dörrarna under föreställningarna för att släppa in luft. Ibland kunde det flyga in någon fågel som satte sig på nån träbjälke och kvittrade med.

Men även om det var så varmt var det som att alla, både publik och skådespelare, ville ta sig igenom historien och ta sig igenom den tillsammans. Inte bara trots värmen utan nästan… tack vare värmen. När föreställningen var klar gick man ut och kvällen var på väg in. Med sommarljuset. Det svalkade lite. Publiken dröjde sig kvar. Småpratade med varandra. Ljusnan låg spegelblank. Träden gick upp mot himlen och ner i vattnet. Hängde över vattnet. Det var som att kvällsgrönskan liksom trängde ner i vattnet och in bakom ögonhålorna. Och efter sådana kvällar var man mjuk och ödmjuk. Allt var bara vila.

——

Fler betraktelser:

Folkteaterns kostymmästare Åsa Ericson berättar om hennes första sommar på Träteatern i Järvsö.

Gun Nyberg, administrativ chef, berättar om sina upplevelser av att stå på scenen som statist i Sagan om Orestes, 2002.

Skådespelare Anna Pareto ser tillbaka på minnen från att spela En Annan Anna på turné.

Mika Oskarson Kindstrand, regiassistent, delar med sig av ett klipp om både tålamod och masktillverkning.

Scenmästare Thomas Andersson berättar om hur det är att åka runt i länet med olika föreställningar.

Från Ingegerd Herlitz, en av Folkteaterns producenter, kommer en berättelse om starka minnesbilder från Axmar bruk och en masugn i hennes hjärta. 

Dramaturg Gro Oskarson Kindstrand ser tillbaka till en varm dag på Avan där teatermagi uppstod.

Kostymmästare Lisa Pernebrant berättar om hur en arbetsdag på kostymateljén kan se ut.

Kommunikationsstrateg Amanda Torsdotter om en sommarkväll i Järvsö.

Skådespelaren Cecilia Wernesten ser tillbaka på hur det var att spela Körsbärsträdgården på turné.

Verksamhetschef Adam Knapasjö delar med sig av en berättelse om ett kärt minne.

 


 

Längtan – samtal om här och nu

När Corona-krisen slog till var vi på Folkteatern Gävleborg tvungna att avbryta vårens föreställningsverksamhet. Istället, som ett sätt att ändå komma i kontakt med vår publik och få en bild av hur vi i länet mår i dessa tider, ställde vi frågan Vad längtar du efter? Vi fick många svar, roliga, infallsrika, dristiga och funderande. Det fick oss att vilja göra en pod där vi för samtal med några av länets invånare. Om nuet, det som upptar oss alla, och framtiden.

Längtan # 1 med Kathlyn Magnusson


Längtan # 2
med Medrek Daniel


Längtan # 3
med Yasmin Mossberg

 


 

Ring så läser vi!

När vi nu inte kan träffas som vanligt vill vi ändå kunna mötas på olika sätt. Med Ring så läser vi erbjuder vi en ovanligt exklusiv form av läsning, där du kan boka ett telefonsamtal med någon från vår ensemble om max 30 minuter. Du kan önska en egen text som du vill få uppläst, eller så väljer den skådespelare du pratar med en text till dig. Det kan också finnas tid för samtal om det ni just läst/lyssnat till om du så önskar.

Så här går det till att boka in sig:

Boka in dig genom att skicka ett mail till info@folkteaterngavleborg.se, och skriv Ring så läser vi som ämne. Ange önskad tid som finns tillgänglig. Ange även om du önskar en egen text, eller om du önskar att vi väljer åt dig. Om du har valt en egen text så får du gärna skicka med den i mailet om du har den tillgänglig. Om vi behöver leta upp en text kan vi behöva några förberedelsedagar för hitta det du önskar. Skriv också ditt telefonnummer så kommer vi ringa upp dig på avtalad tid.
Vi besvarar mailen i tur och ordning, och återkommer med bekräftelsemail till dig.
 
Bokningsbara tider:
V.23
Måndag den 1 juni kl 16.30
Tisdag den 2 juni kl 19.00 BOKAD
Onsdag den 3 juni kl 16.00
Torsdag den 4 juni kl 10.00 BOKAD
Torsdag den 4 juni kl 11.15
Fler tider kan tillkomma löpande!


Ring så läser vi
i media:

Teater erbjuder privatföreställning över telefon
Klicka och lyssna på Sveriges Radio Studio Ett i P1 

Folkteatern satsar på gratis teater över telefon
Klicka och lyssna på  inslaget på P4 Gävleborg

Annika fått feeling och diktat en vers som läses upp över telefon av skådespelaren Martin Pareto
Klicka här för att lyssna på Lantzkampen i P1 vecka 19

Gävle-skådespelare ringer upp publiken och ger telefonföreställningar
för en enda person.
Klicka och läs artikeln i Arbetarbladet

Välkommet nytänkande av Folkteatern – utan bröd och skådespel blir vi tokiga under coronakrisen.
Klicka och läs artikeln i Gefle DagbladShakespeareSöndag

“Just a reminder that when Shakespeare was quarantined because of the plague, he wrote King Lear.”

Den provocerande påminnelsen publicerades på twitter för några veckor sedan. Om Shakespeare verkligen skrev Kung Lear under karantänen är omdiskuterat, men många teatrar i London tvingades faktiskt stänga under perioderna som pesten härjade, och många människor satt i karantän för att undvika smittan. Så vem vet, kanske även Shakespeare själv?

Under denna märkliga vår då vi inte kan träffa er, vår publik, har vi på Folkteatern bland annat valt att fördjupa oss i Shakespeares verk och värld. Därför kommer vi varannan vecka att dela med oss av fördjupningsmaterial kring Shakespeare på våra sociala medier och här på hemsidan under rubriken ShakespearesSöndag. Välkommen att undersöka detta med oss!

Klicka på länkarna nedan för att läsa ShakespeareSöndag!
ShakespeareSöndag nummer 1
ShakespeareSöndag nummer 2
ShakespeareSöndag nummer 3