fbpx
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården
 • Körsbärsträdgården

De senaste spelåren har vi genom våra föreställningar och publika möten reflekterat över frågor om hur samhället skapas och hur vi alla tillsammans ska bygga och möta framtiden. Men förutsättningarna för oss att tillsammans skapa det framtida samhället ser idag inte ut som de gjorde för bara 30 år sedan. Nya frågor måste ställas och formuleras.

 

Med detta som utgångspunkt inledde vi ett samarbete med forskarna Mikael Vallström och Lotta Svensson från CFL-Forskning och Utveckling i Söderhamn. På Folkteaterns uppdrag har de intervjuat 50 personer från länets samtliga kommuner, och låtit oss ta del av personliga berättelser ur skiftande perspektiv och erfarenheter. Samtalen är starka betraktelser och reflektioner om den tid vi lever i och tankar om hur framtiden kan komma att se ut. Tillsammans ger de en ovärderlig och tänkvärd bild av dåtid, samtid och framtid i vårt län, för oss att ta väl omhand och inspireras av. Vi vill därför återigen passa på att särskilt tacka alla som så generöst och öppenhjärtigt delat med sig av sina tankar och livsberättelser. Ett ämne som varit återkommande i intervjuerna är känslorna och erfarenheterna som uttrycks om den snabba förändring som skett i vårt län de senaste 50 åren, och tankarna och oron inför framtiden.

 

Det fortsatta umgänget med dessa berättelser har gjort att vi under hösten 2015 väljer att fortsätta spela Körsbärsträdgården av Anton Tjechov, i regi av Michael Cocke.


För några år sedan spelade vi föreställningen Morbror Vanja, även den av Tjechov. I den berättelsen bar sig inte den gamla gården men man valde att kämpa ett tag till. I Körsbärsträdgården är förändringen ett obönhörligt faktum. När pjäsen skrevs var det oroliga tider och stora samhällsförändringar stod för dörren. Mycket skulle omvärderas och omförhandlas. Tradition och historia ställdes mot den nya tidens tänkesätt och krav. I pjäsen finns de gamla, de medelålders och de unga. Här finns herrarna, tjänarna och uppkomlingarna. Men här finns också drömmar och förhoppningar om en bättre framtid. Den gamla släktgården lönar sig inte längre och om inte något radikalt görs måste den säljas. Tillgångarna är förbrukade och de gamla ägarna tycks inte kunna möta den nya situationen på något framgångsrikt sätt. I Körsbärsträdgården blir allt detta till en storslagen berättelse om det märkliga och oförutsägbara i äventyret att vara människa.

 

En teaterföreställning är ett föränderligt verk. Den ursprungliga texten blir formbar i händerna på dramaturger, i regissörers ögon och skådespelares samspel med publiken. Men även efter dessa steg, när föreställningen är ”klar” så är uppsättningen som en levande organism. Den letar sig åt oprövade håll och tar sig nya uttryck. En av de många omständigheter som påverkar en föreställning är själva rummet. I nya rum skapas andra former av närvaro, nya laddningar i spelet och oväntade förändringar i uttrycket.

 

Det är fortfarande rummet som är en del av vår utgångspunkt när vi nu återigen tar oss an Tjechovs berättelse. Vi vill fortsätta att undersöka och ge en föreställning som på ett påtagligt sätt förhåller sig till de platser där den spelas, och låta uppsättningens uttryck beröras av rummet. Därför tar vi tillvara på de förändringar som sker med en teaterupplevelse när den förflyttas till nya rum. Ett förhållningssätt som för oss var nytt när vi spelade Körsbärsträdgården första gången, och som vi nu är mycket glada att fortsätta med. Därför blir inte heller Körsbärsträdgården i Gävle samma föreställning som Körsbärsträdgården i Myre, eller Körsbärsträdgården i Färila. Varje föreställning blir egen för den plats där den spelas och de förhållanden som gäller just där. Tjechovs berättelse är densamma, men upplevelsen av den är unik för varje spelplats.


 Av:  Anton Tjechov
Översättning:  Lars Kleberg
Regi:  Michael Cocke
Kostym:  Katrin Brännström
Scenografi Körsbärsträdgården i Gävle:  Katrin Brännström
Mask:  Janina Rolfart
Musik: Görgen Antonsson, Per Westrin
Ljussättning Körsbärsträdgården i Gävle:  Ingvar Mikander
Visualisering av Körsbärsträdgården på turné:  Katrin Brännström, Janina Rolfart och Ingvar Mikander

 

Medverkande:
Anna Andersson
Görgen Antonsson
Björn Johansson
Krister Lindgren
Arabella Lyons
Myra Neander
Martin Pareto
Aja Rodas
Cecilia Wernesten
Per Westrin


Recensioner:

”Cockes avskedsuppsättning är rolig, träffsäker och hittar en ny sida av Tjechov. Suveränt.” / Lars Ring, Svenska Dagbladet

”Folkteaterns ensemble fullkomligt lyser” / Sanna Wikström, Gefle Dagblad

”Folkteaterns ’Körsbärsträdgården’ kan ses i Gävle och på turné i länet. Den borde naturligtvis köras runt i en lövas vagn till resten av landet. Ryktet om ensembleteaterns död är tydligen överdrivet.” / Leif Zern, Dagens Nyheter

”det här är en av de mest levande körsbärsträdgårdar jag sett” / Maria Edström, Sveriges Radio – Kulturnytt

”Skådespelarna är suveräna… Den här föreställningen är störande och stark så att det skär i hjärtat.” / Karin Kämsby, nummer.se

”Värdigt avslut för Cocke och Folkteatern” / Kristian Ekenberg, Arbetarbladet

”Tjechov är bäst i Gävle… Folkteatern borde köras i lövad vagn till resten av landet.”Arbetarbladet om Dagens Nyheters recension


Förhandsreportage:

Gefle Dagblad:  ”Det gäller att höja sig till textens nivå”

Arbetarbladet:  ”Tid för Tjechov, tårar och trolleri”

Sveriges Radio P4 Gävleborg: ”Körsbärsträdgården har premiär i helgen i Gävle”

Gefle Dagblad: ”Vimmel: Vilka var på Körsbärsträdgården?”


Spelperiod 2, 2015: 20 framföranden. Nypremiär 15 augusti 2015 i Bygdegården, Korså Bruk.
Spelperiod 1, 2014: 23 framföranden. Premiär 4 oktober 2014 på Folkteatern i Gävle.

 

Spelorter 2015:
Bergsjö
Bergvik
Bogården
Enånger
Färila
Gävle
Håcksta
Korså
Kungsgården
Ljusne
Myre
Ockelbo
Svabensverk
Söräng
Trönö
Österfärnebo

 

Spelorter 2014:
Delsbo
Galven
Gävle
Holmsveden
Järbo
Letsbo
Marmaverken
Ockelbo
Stocka
Söderhamn
Torsåker
Vallsta
Åmot
Östanbo

Teaterresor 2014 till Gävle från:
Hofors
Ljusdal
Sandviken