Scen:se är ett unikt treårigt projekt där konst skapas specifikt för barn och unga med svåra intellektuella funktionsvariationer. Syftet är att alla ska få möjligheten att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov.

Projektet vill utmana konventionerna för hur konst- och kulturaktörer kan göra sin verksamhet tillgängliga för en ung publik med särskilt särskilda behov. Med sinnlighet, sensoriska, upplevelsebaserade och interaktiva uttryck och tilltal ska projektet erbjuda konstnärliga upplevelser för just dessa målgrupper.

Med start under hösten 2018 kommer projektet under tre års tid att generera en utställning och två scenkonstföreställningar. Där ingår även ett omfattande pedagogiskt arbete för personal inom särskolan och träningsskolan, där metoder för kreativt lärande genom drama erbjuds.

Folkteatern Gävleborg producerar två föreställningar inom projektet, bägge i samarbete med välrenommerade engelska scenkonstnärer med lång erfarenhet av att arbeta för och med målgrupperna.

Första produktionen Stranden – baserad på dikten Dover Beach av Matthew Arnold, med premiär i november 2018, regisseras av Tim Webb och Debbie Bandara från Oily Cart Theatre. Den andra produktionen regisseras av Kelly Hunter från Flute Theatre, premiär våren 2019. Det blir två helt unika föreställningar och turnén genomförs i regionen och dessutom i några regioner i övriga landet.

Scen:se är ett samarbetsprojekt mellan Hudiksvalls kommun, Glada Hudikteaterns supporterklubb,Riksteatern Barn och Unga,Hälsinglands Museum och Folkteatern Gävleborg.

Allmänna Arvsfonden har beviljat 4,2 milj till projektet, Svenska Postkodsstiftelsen med 3,5 milj och även Kulturrådet har gått in med bidrag.

Region Gävleborg delfinansierade projektets förstudie som pågick under 2017 i Gävleborgs län. Grundsärskolor i länet som är engagerade i projektet är förutom i Hudiksvall även Nordanstig, Ljusdal, Söderhamn, Bollnäs och Gävle.Projektet samarbetar även med intresse- och stöd organisationer som FUB och HLS.

Läs mer på www.scense.se  (Länk öppnas i ny flik)

Läs mer och se våra tekniska specifikationer här: Ladda ner informationsbroschyr

Förhandsreportage: “Vi lär oss att lyssna” / Gefle Dagblad

Spelschema