Scen:se är ett unikt treårigt projekt där konst skapas specifikt för barn och unga med svåra intellektuella funktionsvariationer. Syftet är att alla ska få möjligheten att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov.

Projektet vill utmana konventionerna för hur konst- och kulturaktörer kan göra sin verksamhet tillgängliga för en ung publik med särskilt särskilda behov. Med sinnlighet, sensoriska, upplevelsebaserade och interaktiva uttryck och tilltal ska projektet erbjuda konstnärliga upplevelser för just dessa målgrupper.

Med start under hösten 2018 kommer projektet under tre års tid att generera en utställning och två scenkonstföreställningar. Där ingår även ett omfattande pedagogiskt arbete för personal inom särskolan och träningsskolan, där metoder för kreativt lärande genom drama erbjuds.

Folkteatern Gävleborg producerar två föreställningar inom projektet, bägge i samarbete med välrenommerade engelska scenkonstnärer med lång erfarenhet av att arbeta för och med målgrupperna.

Den första föreställningen, Stranden – baserad på dikten Dover Beach av Matthew Arnold, hade premiär i november 2018, och regisserades av Tim Web från Oily’ Cart Theatre i London. En teatergrupp som under snart 30 år varit en av de stora föregångarna i att skapa fullödig scenkonst för barn och unga med funktionsvariationer.

Den andra föreställningen, Shakespeares Hjärtslag, regisseras av Kelly Hunter, tidigare skådespelare i Royal Shakespeare Company. Hon lämnade sin skådespelarkarriär för att skapa scenkonst för och med barn och unga med diagnoser inom autismspektrumet. Kelly Hunter har genom Shakespeares texter och dess mångfacetterade karaktärer utvecklat en metod för att skapa inkluderande föreställningar för denna målgrupp. Hon har skrivit boken Shakespeare’s Heartbeat, drama games for children with autism och bildat sitt eget mycket framgångsrika kompani, Flute Theatre.

Scen:se är ett samarbetsprojekt mellan Hudiksvalls kommun, Glada Hudikteaterns supporterklubb, Riksteatern Barn och Unga, Hälsinglands Museum och Folkteatern Gävleborg.

Allmänna Arvsfonden har beviljat 4,2 milj till projektet, Svenska Postkodsstiftelsen med 3,5 milj och även Kulturrådet har gått in med bidrag.

Region Gävleborg delfinansierade projektets förstudie som pågick under 2017 i Gävleborgs län. Grundsärskolor i länet som är engagerade i projektet är förutom i Hudiksvall även Nordanstig, Ljusdal, Söderhamn, Bollnäs och Gävle. Projektet samarbetar även med intresse- och stöd organisationer som FUB och HLS.

 

Reportage:
“Vi lär oss att lyssna” / Gefle Dagblad
“Scen:se är konst för alla”/ Länsteatrarna i Sverige
“Folkteaterns nya föreställning: Vacker och meditativ teater för dem som känner med sina sinnen”/ Hela Hälsingland
“De spelar teater skapad speciellt för särskoleelever”/ Hela Hälsingland

 

Här kan du lyssna på när Eva von Hofsten blev intervjuad om Scen:se i P4 Uppland


Läs mer på www.scense.se  (länk öppnas i ny flik)

Läs mer om föreställningen Stranden här (länk öppnas i ny flik)

Läs mer om föreställningen Shakespeares Hjärtslag här (länk öppnas i ny flik)

Läs mer och se våra tekniska specifikationer här: Ladda ner informationsbroschyr

Spelschema