fbpx

Om oss

Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman.

I upptakten av teaterns historia användes Sjömanskyrkan i Gävle som lokal för både produktion och administration. Teatern saknade en fast lokal och hade en del av administrationen på Landstingets kansli i Gävle. Men 1983 uppfördes en utbyggnad av Gävle Teater, där stora delar av Folkteatern kunde flytta in året därpå.

Kom Ta Min Hand

”Kom ta min hand” (2010) i Gasklockorna

Vi har skapat teaterrum, som Heffaklumparna i Bollnäs och Gävle, Teatertältet och Jurtan. Men vägen har också gått via rum laddade med egna berättelser, som Sjömanskyrkan i Gävle, Valsverket i Iggesund, Träteatern i Järvsö och Gasklockorna på Brynäs och en rad andra möjliga och omöjliga platser runt om i länet.

Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen i Gävle.

Genom våra föreställningar och publikmöten befinner vi oss på en bildningsresa tillsammans med vår publik. Gemensamt studerar, undersöker och forskar vi om vad det är att vara människa i Gävleborg och världen.

En teater är en del av det offentliga rummet och kan utgöra en mötesplats där erfarenheter, omprövningar och drömmar får ta gestalt. Teatern är en unik konstart, där publikens medskapande är utgångspunkten.

Folkteatern ska med sin verksamhet, sina föreställningar och de ämnen som tas upp, bidra till att skapa nya sammanhang där oväntade kontakter knyts och nya aktiviteter och projekt möjliggörs. Omvärlden förändras och vi är övertygade om att levande scenkonst är en så stark kraft i sig själv att vi kan och bör ge oss in i nya sammanhang utan att förlora vår egenart och konstnärliga integritet.

Vi hoppas att vi tillsammans med Er kan spela en roll för hur vårt län och vi som bor här möter framtiden och de nya frågor som den för med sig.

Folkteatern Gävleborg erhåller delfinansiering från Region Gävleborg.