fbpx

Nordsvenska öden ur hävd och sägen.

De många berättarföreställningarna som Folkteatern turnerade med i slutet av 1980-talet blev en viktig kunskaps- och inspirationskälla till mastodontföreställningen Den stora vreden, då bruksmuseet i Iggesund förvandlades till en jätteteater.

Folkteaterns ville söka rötterna och utvecklas genom möten med andra kulturer, för att med nya perspektiv finna och återskapa den norrländska berättartraditionen. Folkteaterns medarbetare for ut i världen för att lära av andra. Exempelvis gavs flera av skådespelarna chansen att studera vid Pekingoperaakademien. Indien och Italien var andra teaterländer som genom besök och samarbeten kom att göra avtryck i Folkteaterns fortsatta arbete. Och allt detta utvecklingsarbete landade slutligen i Den stora vreden.

I Iggesunds Bruksmuseum gestaltades ett Norrlandsepos med kraft och stolthet. Föreställningen var Folkteaterns största någonsin. Hela ensemblen på nära 50 personer flyttade till Iggesund från mitten av april, för att sedan från den 18 juni spela 24 heldagsföreställningar. Satsningen engagerade inte bara skådespelare, tekniker, publikvärdar och scenarbetare. Hela Iggesunds kommun, från skolelever till kommunpolitiker, kom att direkt eller indirekt delta i föreställningen. Och en gammal bruksort förvandlades till ett nationellt centrum för teaterturism. Den stora vreden blev en gigantisk succé, både vad gäller recensioner och publiktillströmning. Efter sommaren i Iggesund flyttades uppsättningen till Gävle där den spelades i Stora Gasklockan på Brynäs.

Av Olof Högberg

Omdiktad för scenen av Sven Viksten och Folkteatern i Gävleborg.

Regi: Peter Oskarson

Dekor och kostym: Peter Holm

Dramaturgi: Richard Estreen och Jan Mark

Dansregi: Leif Stinnerbom

Musikansvarig: Ale Möller

Ljus: Stefan Wiktorsson

 

Medverkande:

Stalle Ahrreman

My Areskoug

Patrik Bergner

Peter Engkvist

Jan Halling

Peter Jankert

Maria Johansson

Peter Kuwaja

Barbro Larsson

Rolf Lassgård

Ulrika Mannerfelt

Pär Milstam

Per-Erik Nilsson

Nora Plan

Susanne Rosenberg

Cafour Rouhi

Kjell Tovle

Katarina Weidhagen

Roger Westberg

 

Musikanter:

Folkmusikgruppen Hedningarna:
Hållbus Totte Mattsson, Anders Stake och Björn Tollin

 

34 framföranden. Urpremiär 18 juni 1988 i Iggesund.

 

Spelorter:

Iggesund

Gävle