Missa inte Folkteatern Gävleborgs Digitala Ljusvandring med konstsalong på Facebook!
Missa inte den digitala ljusvandringen med samtal på Facebook!
Nu är Ljusvandringen och den tillhörande konstsalongen nerplockad. Stort tack till alla medverkande konstnärer och till alla er som kom och vandrade bland de upplysta konstverken, dag som kväll! Vi har fått många glada tillrop och kommentarer från er som besökte Ljusvandringen under veckan och nu vill vi förlänga den härliga känslan som uppstod i parken med en digital visning av konstrundan.
Fredagen den 12 mars sände vi därför en filmad vandring bland ljuset och konsten via vår Facebook-sida. Efter vandringen följde en telefonintervju med beslysningsmästare Ingvar Mikander, som var initiativtagare till hela projektet. Vi fick höra honom berätta om vad som gav honom idén från första början och om hur arbetet med att iordningställa hela Ljusvandring gått till. Vi hälsar både dig som av olika anledningar inte kunde närvara på plats, och dig som vill uppleva den igen, välkommen till en digital vandring i kvällsljus!
Sändningen finns fortfarande kvar och du kan titta på den här: Digital ljusvandring med samtal
Folkteatern Gävleborgs Ljusvandring med konstsalong på Blekesholmarna i Stadsträdgården i Gävle pågick mellan den 27 februari till den 7 mars 2021. Nedan följer en presentation av varje medverkande konstnär och deras respektive verk, samt ett foto av verket när det fanns på plats på Blekesholmarna.
Blekesholmarna är en välbesökt men hittills oupplyst och väldigt naturskön del av parken som genom belysning och konst blev till en hoppingivande installation för en ljusare framtid, i dessa tider!
Idé och ljusdesign: Ingvar Mikander.
Reportage
Konstsalong på mörka öar – Folkteaterns coronasatsning är en succé
/ Arbetarbladet
Ljusvandringen som lyser upp i Gävles pandemimörker
/ Gefle Dagblad
Ljusvandring i Gävle Stadsträdgård
/ P4 Gävleborg
Därför kommer det att lysa från Stadsträdgårdens öar kommande vecka
/ Gefle Dagblad
Folkteatern ställer till med konstinstallation å ö i ån vid Stadsträdgården
/ Arbetarbladet
Medverkande konstnärer
01 – Bosse Westgren & Paulina Hermansson
Verktitel: Lux bulla (Stiliserad glödlampa i järnsmide)
Bosse Westgren och Paulina Hermansson träffades på Västerbergs folkhögskola 2017 där de båda gick utbildningen i träslöjd och smide. Där utvecklades ett gemensamt intresse för traditionella hantverksmetoder i ett nutida sammanhang och de båda konstnärerna har ofta pratat om att de skulle vilja göra fler projekt tillsammans där de kan kombinera olika trä-och smidestekniker. Med det här verket har de tagit chansen till ett första steg på den vägen, även om det denna gång blev “bara” smide. Glödlampan är en klassisk symbol för ljus som alla känner igen. De hoppas att deras glödlampa i kolossalformat ska bidra till att lysa upp ett litet hörn av pandemimörkret.
02 – Birgitta Gidlund, Gävle
Verktitel: Vinterfrukt (Skulptur, målad glasfiberarmerad polyesterplast)
Birgitta Gidlund arbetar mestadels med tredimensionell konst i olika material, som lera, betong, plåt och ibland plast. Hennes ateljé finns på Brynäs och är en del av Nedre ateljéföreningen.
03 – Gabriella Westlund, Gävle
Verktitel: Prudence (Skulpturer, lera)
Gabriella Westlund är student på Vasaskolans Bild- och formlinje där hon snöat in stort på digitalt affischskapande. Hon har formgett ett antal affischer till olika företag, föreningar, organisationer och privatpersoner genom sitt UF-företag Evil Color UF. Gabriella är intresserad av surrealism och att förvränga den mänskliga kroppen, vilket syns i hennes bidrag till konstsalongen. Verket består av fyra lerfigurer föreställande två ögon, en näsa och en mun upphängda med fiskelina för att någorlunda efterlikna ett ansikte.
04 – Teresa Fyhr, Gävle
Verktitel: Klardröm (Collage, trä)
Teresa Fyhr tycker om att skapa collage och mönster. Lager på lager som tillslut skapar kaos. Som när man drömmer på natten. Verkat hon skapat kom ur en dröm. Se mer från Teresa på: instagram.com/teresagatodesign.
05 – Therese Nirs, Edsbyn/Gävle
Verktitel: Entitan (Akryl)
Therese Nirs är en 31 årig konstnär med rötterna i Hälsingland. Hennes måleri har många uttryck men vanligen i en föreställande stil med skildringar av djur och personporträtt i växlande tekniker som kol, blyerts, olja, akvarell, tusch, akryl.
06 – Pia Elfström, Hamrångefjärden
Verktitel: Out ll, (Aluminium, delvis målad med reflexfärg)
Pia Elfströms debut var en separatutställning 1987 på Galleri Pablo i Gävle. Hon har därefter haft ett 20-tal separatutställningar, bl. a. på Konstnärshuset i Stockholm, i stora galleriet under Kulturhuvudstadsåret, 1998. Pia har deltagit i många samlings- och jurybedömda utställningar i Sverige och utomlands, deltagit i en hel del land-artprojekt i Estland och Sverige, samt Emaljtriennal i Danmark. Hon arbetar med måleri och emalj samt grafik. Ibland skulptur.
Representerad: Statens konstråd, landsting och kommuner, Ystade konstmuseum och Länsmuseet Gävleborg.
Stipendium: Landsting, stat och kommunala samt Ejva Damm, Länskonst och Katalonienstipendium.
07 – Carin Falkenäs, Strömsbergs Bruk
Verktitel: Jungfrun och rådjuret (Skulptur, plåt)
Verktitel: Livsträdet (Skulptur, armeringsnät)
För Carin Falkenäs leder alltid färg, form och material henne vidare och i de här verken handlar det om plåt och armeringsnät. Det ena verket heter Jungfrun och rådjuret och undersöker ”Hur är förhållandet mellan djur och människa?”. Det andra verket heter Livsträdet, vilket ställer frågan ”Är ett modernt livsträd alltid är inrutat”?
08 – Daniel Hallbygård, Gävle
Verktitel: Trollslända (Blandade tekniker)
Daniel Hallbygård arbetar med skilda material och i lekfulla infall. Han framställer tänkvärda alster som tilltalar barnet i oss och ger fart till idéer om vederkvickande äventyr hos betraktaren. 300 miljoner år senare överlever också vi allt - som en slända i tiden. Trolla oss, som i ett vingslag, till en tryggare stund på jorden.
09 – Liselotte Fluhr, Gävle
Verktitel: ELD (Akryl/goulach på canvas)
Verktitel: Crazy Skog (Akryl/goulach på canvas)
Liselotte Fluhr låter sig ofta inspireras av naturen och den inre världen i sin konst och poesi. Hon önskar att både konstbilder och poesi ger betraktaren inspiration, samtidigt som den ges möjlighet att skapa sin egen upplevelse av färgernas kompositioner och text. Välkommen till en värld i färg.
Liselotte arbetar från Fluhrs ateljé i Sälgsjön. Hon har visat konst i många gallerier och finns representerad på Polhemskolan Gävle kommun, Hillekyrka, Gästriklands länskonstförening, Sandviken konstförening, Hofors konstförening och Elixir konstförening.
Läs mer om Liselotte här:
www.liselottefluhr.com
10 – Camilla Dal, Gävle
Verktitel: Utan mig kan du inte leva (Stickning, virkning)
Camilla Dal är en konstnär och hantverkare som drömmer, funderar och reagerar i olika material, gärna textil, gärna med text. Hon har arbetat med text, hantverk och bildkonst i hela sitt liv. Är mycket intresserad av gatukonst och graffiti, uttryck i offentliga rum, skrotmiljöer och mellanrum, återbruk och improvisatoriska arbetsprocesser. Camilla har tidigare deltagit i flera utställningar med textil gatukonst i Gävle, senast #skutt20 under hösten 2020, samt visat väv och stickning med text i Höstsalongerna, Gävle Konstcentrum 2019 och 2020/21.
11 - Marie Löfqvist, Gävle
Verktitel: Pärla i ljus (Aluminiumtryck av akrylmålning)
Marie Löfqvists konstnärskap drivs av att hon älskar processen att börja med ett tomt ark och se hur verket växer fram. Hon hämtar inspiration från sin omvärld. Teknikerna varierar oftast mellan olja, akryl, foto och högtrycksgrafik.
12 – Helene Öfwerström, Gävle
Verktitel: Egen härd (Skärbrädor, björk/akryl)
Helene Öfwerström är verksam och boende i Gävle och deltar med verket "Egen härd". Verket består av 15 st skärbrädor, björk/akryl, med bränd inskription efter gammalt original (Egen härd är guld värd). Hon har bl.a. haft separatutställningar på Länsmuseet Gävleborg och Gävle Konstcentrum samt på andra platser i landet. Vidare har hon, de senaste åren, deltagit i flertalet internationella utställningar bl.a. i N Y, flertalet i Kalifornien, Japan och Spanien.
Representerad; Statens Konstråd, Museer, Kommuner och Landsting.
13 – Margareta Tideström Persson, Gävle
Verktitel: Äsch det är ju bara en fluga (Objekt i blandade material)
Verktitel: Blue Bulbs (Stengodslera)
Margareta Tideström Persson är 70+ och gick ut konstskolan för tre år sedan men har arbetat med konst och scenografi mycket länge. Hon är levandeverkstadspedagog och drev företaget LUST & mening i 20 år. Under 2019 hade hon en separatutställning på Galleri Brynästorget, men har också deltagit i mängder av samlings- och grupputställningar, de flesta jurybedömda. Hon arbetar i många olika material men inte så ofta måleri på duk och letar gärna det som är kasserat eller ses som skräp. Undersöker det triviala och nära.
Läs mer om Margareta här:
https://margaretatidestrom.wixsite.com/konst
14 – Kulturskolan presenterar Yoko Ono – WISH TREE
Verktitel: Yoko Onos interaktiva verk WISH TREE, 1996 (Önskningarnas Träd)
Kulturskolans bild- och formelever gör här önskningar om en bättre värld, du får gärna skriva en fredlig önskning och knyta fast den på trädet.
Verket har varit integrerat med andra utställningar av henne runt om i världen, där människor har blivit inbjudna att skriva egna personliga önskningar om fred och knyta fast den på trädet. Yoko har samlat ihop alla önskningar, nu över en million. De är alla samlade i önskebrunnen Wishing Well of the IMAGINE PEACE TOWER.
Mer info finns här: http://imaginepeacetower.com
15 – Christina Kluge, Hudiksvall
Verktitel: FISKSTIM (Blandteknik)
Christina Kluge är textilkonstnär bosatt i Hudiksvall. Hon har haft många bildvävsuppdrag i Gävleborg genom åren, men också medverkat i ett stort antal utställningar både separat och i grupp. Fiskarna är tillverkade i olika textila blandtekniker; virkade, stickade och sydda.
16 – Johanna Hägerstrand Lindvall, Järvsö
Verktitel: On pause (Akryl)
Johanna Hägerstrand är konstnär och entreprenör som bor och verkar i Järvsö. Hon skapar ibland i form, ofta i färg och alltid i känslor. Detta går som en röd tråd genom konstnärskapet oavsett om hon skildrar våld i nära relationer, fångar känslor i vatten i sin akvarellkroki eller utforskar temat copingstrategier där pandemi möter familj. Verket On pause är ett uttryck för mötet mellan livskraften och en vardag i restriktioner, mellan Johannas oändliga jag med ett okänt antal hjärtslag kvar och ett liv satt på paus.
Se mer från Johanna på: instagram.com/johanna.hagerstrand.lindvall
17 – Lisbeth Wahlberg, Gävle
Verktitel: Trädkramare: en kram i Cornapandemins tid (Textil)
Lisbeth Wahlberg är textilkonstnär som arbetar med bilder av tyger, ofta egenfärgade och gärna med olika materialblandningar. Hon experimenterar också med garn och då blir det oftast tredimensionellt. För Lisbeth är träd nödvändiga i vår livsmiljö. Kramar behöver vi alla. I denna Coronapandemi då fysisk distans är viktig kan hennes trädkramare få symbolisera en kram för livet.
18 – Ingela Edkvist & Niklas Wiberg, Gävle
Verktitel: Tell us (Akrylplast och plastavfall)
Ingela Edkvist och Niklas Wiberg har jobbat med många av Folkteatern Gävleborgs uppsättningar tillsammans, Niklas som verkstadschef och Ingela som rekvisitör. De har också jobbat med den här sfären förut. Den har både varit en farkost i ”Faust" och en biosfär vid Budkavlekvällarna i anslutning till "Ett sjunkande skepp, ett växande slott".
Nu får den vara en glob, ett klot, eller vad? Tell Us!