Teaterprat fördjupar vi oss i scenkonstens värld från varierande infallsvinklar. Tillsammans med våra inbjudna gäster pratar vi om allt från stora konstnärliga frågeställningar till intressanta detaljer i ett specifikt föreställningsarbete, och det i form av en podcast eller offentligt samtal.

 

 

Tidigare i höst bjöd vi in till:
► Möt den engelska regissören Tim Webb
Tim Webb regisserade den första föreställningen inom SCEN:SE. Stranden utgår ifrån dikten ”Dover Beach” skriven av Matthew Arnold, svensk översättning av Erik Uddenberg.

Tim Webb arbetar multisensoriskt och interaktivt, utifrån publikens behov, med lukt, smak, rumsligt medvetande, beröring, syn och hörsel. Föreställningarna byggs upp i flera lager för att kunna kommunicera med barn och unga med olika funktionsvariationer.

Tim Webb har mer än 30 års erfarenhet av att skapa scenkonst för just dessa målgrupper tillsammans med sin grupp Oily Cart Theatre i London, där han är konstnärlig ledare.

Under kvällen berättade han om sitt arbete, visade klipp från tidigare föreställningar med Oily Cart Theatre och samtalade med två av skådespelarna som medverkar i Stranden – Eva von Hofsten och Arabella Lyons.

_________________________________________________________________________________________

Med anledning av produktionen Rivers of Färila, inspirerad av Per Jonssons liv och verk, bjöd vi in till ett antal samtalskvällar i november under rubriken Teaterprat, som tar avstamp i Hälsingland, konsten, vad som formar en människa och hur man förvaltar ett arv.

Per Jonsson var en världsberömd koreograf och dansare som växte upp i närheten av Hyttebo, Färila. Hans fiolspelande tog honom till Stockholm, till dansen och koreografin och ett av de största genombrotten i svensk danshistoria. Men bredvid framgångssagan ryms frågor kring identitet, prestation, psykisk ohälsa och omgivningens krav.

Rivers of Färila har urpremiär på Slottescenen i Ljusdal den 1 december.

► Rörelser i Hälsingland
Vilka rörelser har skapat förutsättningar för livet i Hälsingland idag? Vi gör under kvällen djupdykningar i några av de rörelser som präglade 50-70-talen i Hälsingland och därmed också Per Jonssons uppväxt.

Tre miniföreläsningar ringar in tre olika skeenden i samhället, Gröna vågen, Industrialisering och Norm- och attitydsförändringar, som kanske kan hjälpa oss att se vad som varit avgörande för hur Hälsingland ser ut idag.

Gäster var Gunilla Kindstrand, Lars Berglund, Ingela Broström och Elisabet Olinder

 

► Hälsingesonen Per Jonsson – vem var han och hur förvaltas ett dansarv?
En världsberömd koreograf och dansare från Färila. En som banade väg för en ny era inom den moderna dansen i Sverige och världen. Men vem var Per Jonsson och vad skapade han?

I ett samtal som tar upp frågor om konsten, personen, förvaltandet av ett arv och vad det kan lära oss idag, möttes Agneta Söderqvist, Håkan Mayer, Owe Norberg och Frida Krantz som på olika sätt påverkats av Per och som nu själva påverkar genom hans konst.

_________________________________________________________________________________________

Folkteaterns podcast Teaterprat, hittar du på iTunes, Soundcloud eller i din Podcaster, sök på Folkteatern Gävleborg.

Spelschema