fbpx
Kvinna med mössa och randig skjorta som tittar på och ler mot pojke och en annan kvinna vars bakhuvuden syns i förgrunden. Lila ljus.

NYPREMIÄR 

Stranden är baserad på dikten Dover Beach av Matthew Arnold. Föreställningen hade premiär i november 2018, och regisserades av Tim Web från Oily’ Cart Theatre i London. En teatergrupp som under snart 30 år varit en av de stora föregångarna i att skapa fullödig scenkonst för barn och unga med funktionsvariationer.

Föreställningen Stranden är en del av konst- och kulturprojektet Scen:se som är ett ett unikt treårigt projekt där konst skapas specifikt för barn och unga med svåra intellektuella funktionsvariationer. Syftet med Scen:se är att alla ska få möjligheten att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov.

Skådespelarna har tränats för att kommunicera och ta tillvara på publikens reaktioner, vad det än må vara. Publikmedlemmarnas upplevelse skräddarsys för varje föreställning. Publiken består av max sex unga personer med varsin medföljare. Föreställningen spelas för allmänheten och grundsärskolans träningsklasser och gymnasiesärskolans individuella program. Innan föreställningen har både skolor och privatpersoner tillgång till ett förberedelsematerial samt en handbok för medföljare.  En pedagog kommer att finnas tillgänglig innan och under föreställningen.

Oliy Cart har skapat föreställningar för dessa barn och unga i över 30 år och är högt ansedda i Storbritannien och internationellt för att hålla hög kvalitet och ha spetskompetens inom scenkonst för vår publik. Deras föreställningar är alltid sensoriska och mycket interaktiva.

2019 spelades föreställningen i Sandviken, Hofors, Ljusne, Uppsala, Gävle, Stockholm, Göteborg, Emmaboda, Blomstermåla, Borås, Varberg, Norrtälje, Umeå, Boden och Fagersta. Urpremiär 15 november 2018 i Hudiksvall.

Läs mer om Oliy Cart här (Länken öppnas i ett nytt fönster)


Reportage:
Hela Hälsingland: ”Alla sinnen stimulerades när elever på Stenbergaskolans grundsärskola i Ljusne fick uppleva teaterpjäsen Stranden.”

Förhandsreportage:
Gefle Dagblad: ”Vi lär oss att lyssna”