fbpx

Som en örn


Som en örn – en monolog i samband med utställning på Länsmuseet under 2009.

– Jag vill vara som en örn, den starkaste och friaste fågeln som finns!

I mars 2009 öppnade Länsmuseet Gävleborg en utställning om konstnärinnan Anna Boberg, som under sitt liv målade hundratals målningar med framförallt landskap som motiv. Hon var även formgivare och författare och sågs av sin samtid som hustru till en arkitekt och dotter till en konstprofessor.

Anna Boberg var nära vän till dåvarande kronprinsparet och prins Eugen och umgicks i den tidens kulturkretsar. Hon reste utomlands 105 gånger, i en tid då transport med tåg och båt var det vanligaste sättet att ta sig fram. Resan tillsammans med Kronprinsparet till Indien resulterade i en reseskildring som hyllades av pressen.

Genom Anna Bobergs dagböcker, brev och konstverk får vi möjlighet att möta en envis, driftig, välformulerad och äventyrslysten kvinna, som trots ett liv i samhällets övre skikt fick kämpa för att bli erkänd som konstnär. Anna Boberg tillbringade stor del av sin tid i Lofoten, och därifrån är också de flesta av hennes motiv. Livet i Lofoten blev en livsnödvändig kontrast till societetslivet i Stockholm, med bildligt och bokstavligt byte från galatoalett till vildmarkspäls.

Hennes make, Ferdinand Boberg, var en av tidens största arkitekter, och har i Gävle ritat bland annat Brandstationen, Centralpalatset och den mindre gasklockan. Ur Länsmuseet Gävleborgs egna samlingar visar vi ett antal av hans akvareller.

Utställningen är den första stora utställningen med Anna Bobergs konst sedan 1931. Hon är representerad på Nationalmuseum med 225 verk, flest av alla konstnärer i deras samling. Vi visar ett tjugotal av dessa samt glas, porslin och textil, fotografier, pressklipp och brev.

Föremålen i utställningen är inlånade från Nationalmuseum, Nordiska museet, Prins Eugens Waldemarsudde och Malmö Konstmuseum.

 

I samarbete med Länsmuseet i Gävle gavs i utställningen monologen Som en örn, framförd av skådespelerskan Alexandra Zetterberg.

 

Manus: Yvonne Gröning
Bearbetning och regi: Alexandra Zetterberg
Scenbild: Folkteaterns verkstäder
Kostym: Carin Falkenäs
Musik: Lisa Eriksson
Ljus: Ingvar Mikander

 

Medverkande:
Alexandra Zetterberg

Musiker:
Lisa Eriksson

 

7 framföranden. Urpremiär 14 mars 2009 i Gävle.

 

Spelort:
Gävle