fbpx

Som En Örn


– Jag vill vara som en Örn, den starkaste och friaste fågeln som finns!

Den 14 mars öppnar Länsmuseet Gävleborg en utställning om konstnärinnan Anna Boberg, som under sitt liv målade hundratals målningar med framförallt landskap som motiv. Hon var även formgivare och författare och sågs av sin samtid som hustru till en arkitekt och dotter till en konstprofessor.

Anna Boberg var nära vän till dåvarande kronprinsparet och prins Eugen och umgicks i den tidens kulturkretsar. Hon reste utomlands 105 gånger, i en tid då transport med tåg och båt var det vanligaste sättet att ta sig fram. Resan tillsammans med Kronprinsparet till Indien resulterade i en reseskildring som hyllades av pressen.

Genom Anna Bobergs dagböcker, brev och konstverk får vi möjlighet att möta en envis, driftig, välformulerad och äventyrslysten kvinna, som trots ett liv i samhällets övre skikt fick kämpa för att bli erkänd som konstnär. Anna Boberg tillbringade stor del av sin tid i Lofoten, och därifrån är
också de flesta av hennes motiv. Livet i Lofoten blev en livsnödvändig kontrast till societetslivet i Stockholm, med bildligt och bokstavligt byte från galatoalett till vildmarkspäls.

Hennes make, Ferdinand Boberg, var en av tidens största arkitekter, och har i Gävle ritat bland annat Brandstationen, Centralpalatset och den mindre gasklockan. Ur Länsmuseet Gävleborgs egna samlingar visar vi ett antal av hans akvareller.

Utställningen är den första stora utställningen med Anna Bobergs konst sedan 1931. Hon är representerad på Nationalmuseum med 225 verk, flest av alla konstnärer i deras samling. Vi visar ett tjugotal av dessa samt
glas, porslin och textil, fotografier, pressklipp och brev.

Föremålen i utställningen är inlånade från Nationalmuseum, Nordiska museet, Prins Eugens Waldemarsudde och Malmö Konstmuseum.

I samarbete med Länsmuseet i Gävle ges i utställningen monologen ”Som En Örn”, framförd av skådespelerskan Alexandra Zetterberg.

Föreställningsdagar, se kalendariet.

manus: Yvonne Gröning
bearbetning och regi: Alexandra Zetterberg
musik: Lisa Eriksson
kostym: Carin Falkenäs
ljus: Ingvar Mikander
scenbild: Folkteaterns verkstäder

Välkomna till Kulturlunch
”Som en örn”
Kort introduktion av ”utställningen Anna Boberg –
konstnärinna vid sekelskiftet 1900″ med intendent Anna Ehn.
Därefter ges föreställningen som är ca 35 minuter.

Tid: Den 31 mars, klockan 12.00
Plats: Länsmuseet, Södra Strandgatan 20 Gävle
Kostnad: Föreställning 40 kr eller lunch+föreställning 75 kr.