fbpx
Längd: 90
1 Speltillfällen

Måndag 29 april bjuder Folkteatern Gävleborg, Riksteatern Gävleborg, Kultur Gävleborg och Unga Klara in till seminarium som riktar sig till lärare och pedagoger i för-, grund- och gymnasieskolan, till arrangörer av konst- och kultur för barn och unga samt till övriga intresserade av konstens roll i skolan.

► Måndag 29 april kl. 18.00 – 20.30, Folkteatern, Norra Rådmansgatan 23, Gävle
Seminariet har fri entré, vi bjuder på något att äta och dricka.
Föranmäl dig senast den 26 april till: agneta.svens@riksteatern.se

Under kvällen gästas vi av Gustav Deinoff, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara samt Anna Berg, frilansande dramaturg med specifikt fokus på konstens roll i skolan. Gustav och Anna berättar om sina respektive erfarenheter av hur skolan och konstinstitutioner kan samarbeta – och verka gemensamt.

 

”Scenkonst som utmanar är viktigare än någonsin och Unga Klara har sedan starten gått i bräschen för dem med minst makt. Vi ser vår publik – barn och unga, som jämlika och intelligenta människor, som har förmåga att ta till sig konst av hög kvalitet om stora, viktiga och känsliga frågor.”
/Gustav Deinoff

 

”Mina områden är konst i allmänhet och scenkonst i synnerhet – med specialinriktning mot teater för barn och unga, relationen scenkonst/skola, LGR11 samt tolkningsmodeller och analysarbeten för grupper, såväl barn som vuxna. Konsten är en reflektionsyta där vi kan spegla och få syn på oss själva, våra tankar och åsikter. Att uppleva konst är att möta sina egna värderingar. Om jag får göra det regelbundet, tidigt i livet och tillsammans med andra, säger det något om vad jag tänker i relation till andra. Detta, bland annat, är orsaken till att vi måste ha tillgång till konst i olika former även i skolan” /Anna Berg

 


I månadsskiftet augusti/september gästas Gävle av Unga Klara on Tour med fyra föreställningar som riktar sig till alla åldrar från förskolan till gymnasiet. Även skolor utanför Gävle kommer erbjudas möjlighet att boka in teaterbesök.

Unga Klara är sedan januari 2018 nationell scen för barn och unga, med uppdrag att spela om det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma. Sedan grundandet av Suzanne Osten 1975 så har Unga Klara gjort världsledande teater med barnperspektivet och maktkritik som utgångspunkt. Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi tog över som konstnärliga ledare 2014. Med blicken inställd på framtidens barn driver nu Unga Klara utvecklingen av teater med barnperspektiv vidare både nationellt och internationellt.

 

 

Spelschema