fbpx

Refugees Welcome!En stödfest på Spegeln med Folkteatern i Gävleborg och Skottes Musikteater

 

Stodgala _small

 

Det beräknas att ungefär 60 miljoner människor i världen är flyktingar eller lever i flyktingliknande situationer idag. Att så många tvingats fly sina hem på grund av osäkra livssituationer är något världen inte skådat sedan andra världskriget. Flera miljoner människor flyr nu från Syrien, och hundratusentals av dessa flyr till Europa. Några av dem kommer hit till Sverige, och några kommer till oss i Gävleborg. De som flyr men också de som kommit och är på väg hit behöver vår hjälp.

Skottes Musikteater och Folkteatern i Gävleborg arrangerar tillsammans en stödfest under rubriken Refugees Welcome lördag den 28 november på Spegeln i Gävle. Från 13.00 till 17.00 bjuder vi in alla åldrar för att se teater, höra musik och dikter för barn och unga, men också se utställningar, dans och magi! Dörrarna öppnar kl 12.45.

Från kl 18.00 öppnar vi sedan Spegeln för en lite äldre publik. Fram till kl 23.00 framför skådespelare från Skottes, Folkteatern och andra lokala och internationella artister texter, musik och mycket mer. Vi hoppas kunna skapa ett rum för alla dagens besökare att lyssna, se och diskutera aspekter av frågan under denna dag.


Entré 13.00 – 17.00: 50 kronor eller valfritt högre belopp

Entré 18.00 – 23.00: 50 kronor eller valfritt högre belopp
Inget förköp, all betalning på plats via kontanter eller kort.

Alla intäkter från dagens entréavgifter går oavkortat till organisationen Gula båtarna, en insamling till förmån för Sjöräddningssällskapet som avser att skicka räddningsbåtar till det krisdrabbade området i Medelhavet.

Servering finns under hela dagen. Ingen alkoholservering.

 

Välkommen till Spegeln i Gävle lördag den 28 november!

 


 

PROGRAM 13.00 – 17.00:

Stora scenen:
13.15 Bockarna Bruse
Den norska folksagan om de tre bockarna Bruse har spelats många gånger sen urpremiären 2006. Det är en mycket uppskattad barn- och familjeföreställning där barnen får vara med om bockarna Bruses väg över till andra sidan ån… och träffa det hungriga trollet.
Medverkande: Marie Skönblom och Kalle Zerpe

14.00 Vem ska trösta Knyttet?
Delar av Folkteaterns ensemble läser Tove Janssons klassiker Vem ska trösta Knyttet?
Medverkande: Cecilia Wernesten, Aja Rodas, Per Westrin

14.25 Rapatactjejerna
”Rapatactjejerna” är egentligen två olika dansgrupper som inte har namngetts än. De kommer under ledning av Deborha Tshakasua och Antonia Gomes att dansa till hiphop, dancehall och afrobeat.
Medverkande: Grupp 1 (9-11år) Ledare: Deborah Tshakasua och Antonia Gomez. Barn: Dido Uwayezu, Ellinur Keklik, Miraldi Muaka, Shukri Abdifatah, Yasmin Kisa, Yosan Abraham, Melek Keklik, Sueine Ferreira Dos Santos
Grupp 2 (12 år och uppåt) Ledare: Deborah Tshakasua och Antonia Gomez. Barn: Devora Abraham, Dilara Keklik, Lavoldi Muaka, Mahada Abdullkadir, Samsam Abukar, Anders Ferreira Dos Santos, Selma Abdulla, Abigail Abraham

15.00 Christoffer Andersson Bång
Musikern Christoffer Andersson Bång spelar och sjunger sina egna svenska texter med dokumentära inslag. Han sjunger om hur det är att sitta på kåken på julafton, om protesterna på Ramsjö flygfält och om hur det är att försöka förverkliga sina drömmar trots att vingarna nästan inte håller.

15.15 Ur Bakgårdens orkester
Bakgårdens Orkester är en spännande och varm berättelse om ett brokigt kompisgäng där olikheter och fördomar ibland spelar dom spratt. Här får vi höra några låtar från föreställningen framförda av Skottes Musikteaters ensemble.

15.30 Trollkarlen Gabriel
Trollkarlen Gabriel är 14 år men har redan många års erfarenhet av trolleri och skådespeleri. Han har sitt säte i Älvkarleby men turnerar över hela landet med sina föreställningar.

16.00 Saga Skönblom och Martin Pareto
Saga Skönblom är sångare och har deltagit i Systrarna Gävleborg som coachats av Marit Bergman och Nino Ramsby med syfte att få in fler tjejer i musikbranchen. Saga får sällskap av skådespelaren Martin Pareto som läser Ovidius klassiska berättelse om Filemon och Baukis, en saga om vikten av att visa gästfrihet.

16.15 Ur och om Kainos Sång
Under hösten repeterar Skottes Musikteater föreställningen Kainos Sång. Det är en berättelse om Kaino, en av de 72000 finska krigsbarn som kom till Sverige under andra världskriget. Vi får se ett utdrag ur föreställningen.

16.30 Flying David
David Hammarberg, eller Flying David, är en svensk luftakrobat. Han uppträder i olika former av event, festivaler, shower, varietéer, dinnershows och traditionella cirkusar runt om i Europa och världen.

Lilla scenen:
12.45 Gävle Symfoniorkesters violaensemble
Gävle Symfoniorkesters violaensemble bjuder på musik från barock till trad. Jazz. Medverkande violaster: Anna Harju, Anna Hyllman, Ingela Hellberg och Lauriane David. Musik av Giovanni Battista Pergolesi, César Frank och Jimmy Giuffre

13.45 Fikret Cesmeli
Fikret Cesmeli är sångare, musiker och skådespelare och är nu knuten till Folkteaterns föreställning KÄRLEKEN ÄR FRI!? Här framför han en turkisk folksång om vandring och kärlek och låter oss även ta del av översättningen.

14.40 Lelle Wastesson & Ingvar Palm
Gitarristen Lennart ”Lelle” Wastesson och saxofonisten Ingvar Palm från Gävle har ofta hörts tillsammans i Ingvars Quartet IPQ. Men som duo ger Lelle & Ingvar oss musik i jazz- och folkton!

15.45 Viveka Sjögren
Viveka Sjögren är författare och illustratör från Delsbo, Hälsingland. Hon läser ur sin högaktuella ”Om du skulle fråga Micha”, en bilderbok om flykt, längtan och fotboll. Viveka säljer sin bok och skänker oavkortat dagens intäkter till insamlingen för Gula Båtarna.
 


Program 18.00 – 23.00:

Stora scenen:
18.15 Ur Miserere mei, Deus
Miserere mei, Deus brukar översättas till ”Have mercy on me, O God”. Denna gång framförs en del ur detta storslagna körverk av Skottes och Folkteaterns skådespelare som utgjorde ensemblen i Faust i Gasklockan, föreställningen som gavs under våren på Gasklockorna i Gävle.

18.30 Hannah Aldridge
Hannah Aldridge är musiker och låtskrivare från Alabama, USA. Hon har hyllats av en enig kritikerkår för sin musik och hennes skiva Razor Wire har stilmässigt beskrivits som Dark Americana med spår av countrysoul. Under hösten gör hon sitt första möte med Skandinavien, bland annat här i Gävle.

19.00 Lampedusa
Pjäsen Lampedusa är skriven av den brittiska dramatikern Anders Lustgarten. Den handlar ursprungligen om två människor som lever på olika platser i ett Europa som har stängt sina gränser för de som behöver hjälp. I denna variant har vi förkortat pjäsen och berättar endast ur en av dessa personers perspektiv. Till detta ger Sara Fridholm sin låt Aylan – ett minimalistiskt pianostycke sprunget ur förtvivlan över Aylan Kurdis och många andra flyktingars öde. Lampedusa framförs på engelska.
Medverkande: Arabella Lyons, Björn Johansson, Cecilia Wernesten, Anna Pareto, Sara Fridholm.

19.20 Manno
Manno är ett band med rötter i Gävle och Norrsundet som kommer ge oss luftig, akustisk pop med mycket soul.
Medverkande: Manochehr Endalib, Olle Tjern, Marcus Nilsson, Jesper Ellus, Jimmy Fors

20.00 Transmissionplot
Transmissionplot spelar alternativ poprock. Deras musik har beskrivits som ”popharmonier inspirerade av amerikanska 90-tals independentband som Sparklehorse och Grandaddy, frammanade ur gitarrer inkopplade i skumma effektpedaler”. Bandets medlem Erik Süss kommer även berätta om sitt arbete med att hjälpa flyktingar på Lesbos.
Medverkande: Erik Süss, Martin Barreby, Björn Nyberg

20.20 Stig Dagerman, Emigrantvisan och Nelly Sachs
Folkteaterns ensemble framför Emigrantvisan och ger en läsning av Stig Dagermans ”Flykten valde oss” och Nelly Sachs ”Kommer någon”.
Medverkande: Björn Johansson, Arabella Lyons, Myra Neander, Anna Pareto, Martin Pareto, Cecilia Wernesten, Per Westrin, Alexandra Zetterberg-Ehn

20.30 Nurdil
Gävlebandet Nurdil består av pappa Ferit Aslan och döttrarna Nurfer och Dilem. Familjen har sina rötter i Kurdistan och framför sin musik på 4 olika språk.
Medverkande: Ferit Aslan, Nurfer Aslan, Dilem Aslan

21.00 Anna Jörgensdotter och Mathias Åberg
Författaren och poeten Anna Jörgensdotter är en aktiv förkämpe för medmänsklighet och solidaritet. Här läser hon ett urval av egna texter som varvas med musik framförd av Mattias Åberg.

21.15 Frida Scar
Frida Scar är rappare och sångerska från Göteborg med rötter i Gävle. Hennes musik rör sig mellan elektronisk grime och klassisk hiphop och 2014 vann hon pris som bästa soloartist på Local Heroes-galan i Gävle.

21.30 Desertörerna
Gävlebandet Desertörernas musik har beskrivits som sväng-rock-pop-punk-energi-mix. Det är punk med politisk touch!
Medverkande: Bobo Andersson, Mikael Berglund, Tommie Samuelsson, Robban Ekelund

22.00 Ulf ”Rockis” Ivarsson
Ulf Ivarsson är musiker, producent och kompositör från Gävle. Han har tidigare spelat med bland andra Thomas Di Leva, Olle Ljungström, Hedningarna och Joakim Thåström. Nu spelar han solo i sitt eget projekt ”Beatundercontrol”.

Lilla scenen:
18.00 Sunset Serenaders
Sunset Serenaders vårdar en del av Amerikas musikhistoria med låtar från framför allt 1920- och 30-talet. Det är svängiga, allvarliga, romantiska och galna hundraåriga låtar som återkommer i nya skepnader. Det blir musik som den var innan 1945.
Medverkande: Nisse Palm, Robert Spång, Nils Ahnland

18.45 Ur Regnet luktar inte här: ett familjeporträtt
Anna Pareto och Myra Neander från Folkteatern läser ur Duraid Al-Khamisis bok Regnet luktar inte här: ett familjeporträtt. Om ett barn som tillsammans med sin familj överlevt en livsfarlig färd i en liten fiskebåt över ett stormande Östersjön och nu ska skapa ett liv i Sverige.
Medverkande: Myra Neander, Anna Pareto

19.45 Ederlezi
Ederlezi är en klassisk romsk folkvisa som denna kväll framförs av Folkteaterns ensemble.
Medverkande: Björn Johansson, Arabella Lyons, Myra Neander, Anna Pareto, Martin Pareto, Cecilia Wernesten, Per Westrin, Alexandra Zetterberg-Ehn

20.45 Ryggrad
Kattis Larsson är sångerska och låtskrivare och under namnet Ryggrad uppträder hon själv eller tillsammans med andra musiker som kan variera från gång till gång. Det blir pop med blueskänsla!
Medverkande: Kattis Larsson, Mattias Liljeholm, Ann-Britt Kubulenso, med flera

21.45 Edith Piafs sånger
Sara Fridholm och Marie Skönblom från Skottes Musikteater framför några av Edith Piafs sånger.

 


Folkteatern i Gävleborg, Skottes Musikteater och Gävle Teater upplåter biljetter

Tillsammans vill vi också betona att frågan kring flyktingmottagandet inte kommer att försvinna utan kommer fortsätta vara något som kräver engagemang under lång tid, i världen likväl som i Gävleborg. Därför upplåter Folkteatern i Gävleborg och Skottes Musikteater från och med nu fria biljetter till alla våra arrangemang under 2015 och 2016, och Gävle Teater till ett urval av sina föreställningar. Dessa biljetter är tillgängliga för volontärer som valt att hjälpa barn, ungdomar och vuxna som varit på flykt. Volontärer som arbetar med flyktingar som anlänt till Gävle och Gävleborg bidrar med sin tid, bland annat genom att regelbundet delta i och ta initiativ till aktiviteter. Vi hoppas att Folkteatern i Gävleborg, Skottes Musikteater och Gävle Teater kan bli träffpunkter och platser där människor som flytt och nu är här tillsammans med sin volontär kan se scenkonst och delta i samtal.

För mer information, kontakta oss:
Folkteatern i Gävleborg: info@gavlefolkteater.se, 026-54 65 19
Skottes Musikteater: www.skottesmusikteater.se
Gävle Teater: Biljettkassan, 026-10 21 00