Ett pilotprojekt - av och för högstadieelever - i samarbete med Kulturcentrum i Sandviken
Hur blir berättelsen, scenografin, musiken och ljuden om åttondeklassare får vara med och göra sin tolkning? En högaktuell fråga för skådespelare, scenograf och kompositör på Folkteatern Gävleborg som tillsammans med Kulturcentrums pedagogiska verksamheter i Sandviken skapat en föreställning baserad på ungdomsromanen Oktober är den kallaste månaden och högstadieelevers tankar och idéer om den.
Projektet tog avstamp i ungdomsromanen Oktober är den kallaste månaden skriven av Christoffer Carlsson. Det är en berättelse om en enslig bygd, ett brott, lögner, en syster som söker efter sin bror och om priset man betalar för att växa upp. Med boken som gemensam utgångspunkt bjöds fem klasser i årskurs 8 på Murgårdsskolan in till Kulturcentrum för att delta i workshoppar om fysisk gestaltning, rumslig gestaltning eller musik och ljud.
Utifrån romanen har eleverna fått improvisera och gestalta, göra skulpturer, ”Blackout poetry”, bekanta sig med ljudprogram och skapa ljud och musik. Efter ett tiotal workshoppar med olika klasser följde en intensiv period av skapande utifrån elevernas tankar och idéer: manus, scenografi, kostymer, ljud och ljus arbetades fram. Det följdes av ett fåtal repetitionsdagar och två föreställningar till vilka eleverna bjöds in för att få ta del av hur deras egna idéer har förvaltats och tolkats.