Moskva – en stad där man har slutat tro på sagorna om Gud. En mystisk professor i svart magi dyker upp i sällskap med en arbetslös körledare och en talande katt. Märkliga saker börjar hända, och oro och panik uppstår bland stadens invånare.

Samtidigt, i samma stad, har en man blivit arresterad och förföljd för att han skrivit en bok om Pontius Pilatus. En berättelse som, trots att den inte liknar någon annan, råkar vara alldeles sann. Hans älskade gör en pakt med Djävulen för att rädda honom, och boken. Samtidigt, och för två tusen år sedan, blir en man avrättad i Jerusalem för att han hävdar att människorna är goda.

Mästaren och Margarita är en magisk och halsbrytande rolig berättelse om den eviga fråga som den romerske prokuratorn Pontius Pilatus en gång lär ha ställt till en drygt 30-årig fånge från Judeen: vad är sanning?

Ja: vad är sant?
Kanske vet bara just du svaret på den frågan. Kanske vet ingen mänsklig varelse det.

När Satan kommer till Moskva kan allt hända. Nu ska denna magiska och existentiella historia ta plats i den gamla anrika Hyttan i Axmar bruk.

 

Mästaren och Margarita är en berättelse om vad som kan hända när magi och verklighet möts. Jag tror att det finns tillfällen när sådana möten sker och för mig är det teaterns själva kärna. Därför är det så speciellt att få göra just Mästaren och Margarita. Men en sådan berättelse kan man inte göra varsomhelst, man måste hitta en plats som är verklig, magisk och också bär en egen historia. Axmar bruk är ett sådant ställe. /Natalie Ringler, regissör

 Mer om Hyttan i Axmar bruk, och Föreningen Hyttan:

Axmar bruk är beläget vid havet, och tillhör Hamrångebygden som är Gävles nordligaste kommundel. Bruket ligger efter Jungfrukusten på Gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland.

Bruket har sina anor från 1670-talet och tillhör Järnriket Gästrikland. Under 1860-talet flyttades verksamheten till ett nytt område närmare hamnen och på platsen för det gamla bruket byggdes en engelsk park med promenadvägar och spegeldammar. 1927 användes Hyttan sista gången. Om den en gång så omfattande järnhanteringen vittnar i dag framförallt allt den restaurerade Hyttan med rostugn och masugn.

Under sommarhalvåret erbjuds bland annat konstutställningar, konserter, teaterföreställningar, marknadsdagar och guidningar. Här finns både Axmarbrygga Havskrog, Axmar Brukscafé och Axmar Bruksbod Bed & Breakfast. För besökaren finns också den engelska parken med promenadvägar och spegeldammar och ett vackert lusthus att upptäcka.

Sedan 2008 ägs de centrala delarna av Axmar bruk med Hyttan, bruksparken och den inre delen av hamnen av den ideella Föreningen Hyttan. Föreningen driver ett ambitiöst utvecklingsarbete tillsammans med sina intressenter för att utveckla Axmar bruk som betydande besöksdestination.