fbpx

Folkteaterns sommarföreställning Den underbare trollkarlen från Oz hade traditionesenlig premiär på midsommarafton på Träteatern i Järvsö. Den spelades för utsålda hus under fem veckor. Samarbete med Helsingegården, Järvsö.

”Endast fantasin kan höja oss ovan vardagen”

Lyman Frank Baums liv var lika dramatiskt och omväxlande som någonsin hans sagor. Han föddes 1856 som det sjunde barnet till en amerikansk fabriksägare. Strax därpå blev fadern mycket rik på den dynamiska oljehandeln och det sågs som självklart att den hjärtsjuke lille Frank skulle undervisas av privatlärare i hemmet. Frank Baum levde ett skyddat liv, med gott om tid för drömmerier och läsning. I ambitionen att förbereda den egensinnige tonåringen inför livets realiteter skickade hans föräldrar den 13-årige Frank till militärskola. Därifrån fick han ett livslångt hat till allt vad militärer och disciplin stod för.

Istället ville han ägna sig åt det som låg honom närmast – att skriva och berätta – och stakade ut en framtid som journalist och förläggare för sig. Då hände emellertid något som fick hela hans liv att förändras: han mötte teatern.

Fadern hade i en affärstransaktion blivit ägare till en liten teaterkedja och 18-årige Frank blev under en Shakespeareföreställing i Pennsylvania fullständigt bergtagen av teaterns förmåga att med enkla medel suggerera andra och större världar. De följande åren arbetade han som skådespelare, dramatiker och regissör.

Otur, godtrogenhet och svåra tider tvingade så småningom Frank Baum att arbeta i en mängd andra branscher, men passionen för teatern bestod och påverkade hela hans liv.

Han gifte sig vid 25 års ålder med Maud Gage, dottern till en av USA:s mest framstående kvinnosakskämpar och det var svärmodern som övertalade honom att skriva ner och publicera de godnattsagor han berättade för sina söner. I arbetet med boken träffade han den jämgamle konstnären och illustratören WW Denslow som kom att betyda mycket för Ozkaraktärernas utseende och för deras öden. Från början ville ingen bekosta tryckningen av deras berättelse om den underbare trollkarlen och de tvingades själva satsa pengar. Redan efter några månader var Den underbare trollkarlen från Oz en försäljningssuccé och Frank Baum gjorde omedelbart en teateruppsättning av sin saga. Också den hade stora framgångar, men det skulle dröja många år innan kritikerna tog Baum och hans historier till sina hjärtan.

Frank Baum var övertygad om att människan behövde sagor och berättelser för sin överlevnad. Så här sa han i en intervju 1909:
”Fantasin förvandlar det alldagliga till något större och skapar nytt av det gamla. Människan är faktiskt det enda alldagliga som finns i världen – naturen är ju aldrig trivial. Enbart fantasi och vår tilltro kan höja oss ovan trivialiteten.”

När Lyman Frank Baum dog 1919 hade han skrivit 14 böcker om landet Oz, samt ett otal fristående äventyr för tidningar och tidsskrifter.

Med åren blev hans hyllning till fantasins kraft skarpare och mera samhällskritisk. För var gång Dorothy besöker landet Oz ökar klyftan till vardagen. I femte boken låter författaren henne stanna i Den Andra Världen. Hon blir en av de odödliga i det underbara landet Oz.

 

Efter böckerna om landet Oz
Av L Frank Baum

 

Regi och dramatisering: Peter Oskarson
Medregissör: Tomas Lindström
Regiassistent: Arabella Lyons
Dramaturgiska medarbetare: Jan Mark, Björn Skjefstad
Scenografi: Camilla Forslund
Kostym: Astrid Ljungberg-Järnblad
Mask: Per Åleskog
Musik: Tommy Nilsson, Jonas Olsson
Sångtexter: Tommy Nilsson
Ljusdesign: Mikael Berglund
Ljud: Mikael Andersson
Stridskoreografi: Bai Tao
Dansinstruktion: Lotta Gahrton

 

Medverkande:
Krister Lindgren
Victoria Kelly
Mats Jäderlund
Lolo Elwin
Tommy Nilsson
Peter Perski
Anders Björne
Asmaa Houri
Lasse Åkerlund
Bai Tao
Tomas Lindström
Ingrid Andersson
Görgen Antonsson
Brita Björs
Sofia Lindström
Andrea Nyström
Jörgen Åberg
Jejja Öberg
Mats Jäderlund
Lasse Åkerlund
Anders Löfqvist
Maja Wreiding
Richard Flinkfeldt
Phax Amanda
Fadil Jaf
Arabella Lyons
Magnus Lindberg
Pär Andersson
Sofia Karlsson
Anna Andersson
Björn Skjefstad
Peter Oskarson
Anders Weick
Moa Zerpe
Gustaf Andersson
Ulrika Beijer
Andreas Qvarth

 

Musiker:
Joakim Blomgren
Jonas Gröning
Stefan Johansson
Peppe Lindholm
Jonas Olsson
Lars Sigurdsson

 

32 framföranden. Premiär 23 juni, 2000, Hälsinglands Träteater, Järvsö

 

Spelort:

Järvsö