fbpx

”Endast fantasin kan höja oss ovan vardagen”

Lyman Frank Baums liv var lika dramatiskt och omväxlande som någonsin hans sagor. Han föddes 1856 som det sjunde barnet till en amerikansk fabriksägare. Strax därpå blev fadern mycket rik på den dynamiska oljehandeln och det sågs som självklart att den hjärtsjuke lille Frank skulle undervisas av privatlärare i hemmet. Frank Baum levde ett skyddat liv, med gott om tid för drömmerier och läsning. I ambitionen att förbereda den egensinnige tonåringen inför livets realiteter skickade hans föräldrar den 13-årige Frank till militärskola. Därifrån fick han ett livslångt hat till allt vad militärer och disciplin stod för.

Istället ville han ägna sig åt det som låg honom närmast – att skriva och berätta – och stakade ut en framtid som journalist och förläggare för sig. Då hände emellertid något som fick hela hans liv att förändras: han mötte teatern.

Fadern hade i en affärstransaktion blivit ägare till en liten teaterkedja och 18-årige Frank blev under en Shakespeareföreställing i Pennsylvania fullständigt bergtagen av teaterns förmåga att med enkla medel suggerera andra och större världar. De följande åren arbetade han som skådespelare, dramatiker och regissör.

Otur, godtrogenhet och svåra tider tvingade så småningom Frank Baum att arbeta i en mängd andra branscher, men passionen för teatern bestod och påverkade hela hans liv.

Han gifte sig vid 25 års ålder med Maud Gage, dottern till en av USA:s mest framstående kvinnosakskämpar och det var svärmodern som övertalade honom att skriva ner och publicera de godnattsagor han berättade för sina söner. I arbetet med boken träffade han den jämgamle konstnären och illustratören WW Denslow som kom att betyda mycket för Ozkaraktärernas utseende och för deras öden. Från början ville ingen bekosta tryckningen av deras berättelse om den underbare trollkarlen och de tvingades själva satsa pengar. Redan efter några månader var Den underbare trollkarlen från Oz en försäljningssuccé och Frank Baum gjorde omedelbart en teateruppsättning av sin saga. Också den hade stora framgångar, men det skulle dröja många år innan kritikerna tog Baum och hans historier till sina hjärtan.

Frank Baum var övertygad om att människan behövde sagor och berättelser för sin överlevnad. Så här sa han i en intervju 1909:
”Fantasin förvandlar det alldagliga till något större och skapar nytt av det gamla. Människan är faktiskt det enda alldagliga som finns i världen – naturen är ju aldrig trivial. Enbart fantasi och vår tilltro kan höja oss ovan trivialiteten.”

När Lyman Frank Baum dog 1919 hade han skrivit 14 böcker om landet Oz, samt ett otal fristående äventyr för tidningar och tidsskrifter.

Med åren blev hans hyllning till fantasins kraft skarpare och mera samhällskritisk. För var gång Dorothy besöker landet Oz ökar klyftan till vardagen. I femte boken låter författaren henne stanna i Den Andra Världen. Hon blir en av de odödliga i det underbara landet Oz.

 

Efter böckerna om landet Oz

Samarbete med Helsingegården, Järvsö.

 

Av L Frank Baum

Regi och dramatisering: Peter Oskarson

Medregissör: Tomas Lindström

Musik: Tommy Nilsson, Jonas Olsson

 

Medverkande:

Krister Lindgren

Victoria Kelly

Mats Jäderlund

Lolo Elwin

Tommy Nilsson

Peter Perski

Anders Björne

Asmaa Houri

Lasse Åkerlund

Bai Tao

Tomas Lindström

Ingrid Andersson

Görgen Antonsson

Brita Björs

Sofia Lindström

Andrea Nyström

Jörgen Åberg

Jejja Öberg

Mats Jäderlund

Lasse Åkerlund

Anders Löfqvist

Maja Wreiding

Richard Flinkfeldt

Phax Amanda

Fadil Jaf

Arabella Lyons

Magnus Lindberg

Pär Andersson

Sofia Karlsson

Anna Andersson

Björn Skjefstad

Peter Oskarson

Anders Weick

Moa Zerpe

Gustaf Andersson

Ulrika Beijer

Andreas Qvarth


Musiker:

Joakim Blomgren

Jonas Gröning

Stefan Johansson

Peppe Lindholm

Jonas Olsson

Lars Sigurdsson


73 framföranden. Premiär 23 juni, 2000, Hälsinglands Träteater, Järvsö

 

Spelorter:

Järvsö

Gävle