fbpx
  • Landet Inuti, Foto: Martin Brunn
  • Landet Inuti, Foto: Martin Brunn
Längd: 1h 15min + fika
1 Speltillfällen

En föreställning om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen. Landet Inuti bygger på berättelser från hela Sverige, om att lämna, stanna och återvända.

Landet Inuti är platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. En berättelse om festfyllda bygdegårdar, vidsträckta landskap och varma händer mot frostbitna skägg. Historier om människor som simmar mot strömmen där flödet av berättelser är som starkast. ”Är det bara i staden jag kan bli hel? Måste jag flytta till stan för att få leva som jag vill? Alla flyttar ju – har jag ens ett val? Du ska få ett liv i storstan, säger de, här finns ingen framtid för en sån som du.”

Landet Inuti är en föreställning om mötet mellan den vi är och hade kunnat vara, om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen.

Lyssna på utdrag ur föreställningen:

De som blev kvar:

Hatkärlek:

 

Under 2016 har det konstnärliga teamet för Landet Inuti träffat människor på en mängd orter i Sverige med syftet att ta del av människors egna historier om att lämna, att stanna och att återvända. Dessa berättelser och erfarenheter utgör grund för föreställningen.

2014 iscensatte delar av samma konstnärliga team (Joakim Rindå, Mattias Brunn, Victor Wigardt) ”Vårt förakt för svaghet” på Skärholmen Stockholms Stadsteater. Föreställningen turnerade till många orter i Sverige och fick ett varmt mottagande från både publik och press och valdes även som en av de bästa föreställningarna till Bibu, scenkonstbiennal för barn och unga. Mårten Andersson har setts i en mängd riksteaterföreställningar, regisserat och medverkade senast i föreställningen Dagbrott som turnérade hösten 2016. Landet Inuti är en samproduktion mellan Riksteatern och Folkteatern i Gävleborg.

“Jag kan inte bo här. Det finns ett antagande om det, att jag inte kan bli den jag är om jag stannar. Vem skulle jag bli då? Vad händer om jag stannar och inte lyssnar till rösterna omkring mig som säger att jag borde flytta till stan?”

Landet Inuti görs i samarbete med Riksteatern och hade urpremiär 27 mars.
Spelperiod i Gävleborg är 9 september – 31 oktober

Intervju med Victor Wigardt, skådespelare, Landet Inuti:

Vad handlar Landet Inuti om?
– Det är en en pjäs som handlar om queera erfarenheter utanför storstadsnormen. Men också om hur relationen till den plats vi kommer ifrån, eller lever på, känns och påverkar oss.

Hur har ni arbetat fram föreställningen?
– Genom att träffa människor som identifierar sig som icke-hetero som lever på svensk landsbygd eller i mindre städer. Samtalen som ägt rum under de mötena har vi sen transkriberat och under repetitionsperioden har vi undersökt hur de texterna kan omsättas sceniskt. Resultatet av det tillsammans med rent hopdiktat material har vi sen satt ihop till en föreställning.

Ni har varit ute på turné med den ett tag. Hur har mottagandet varit?
– Oerhört positivt och varmt! Många har berättat hur skönt dom tycker det är med berättelser med landsbygdsperspektiv men också att genom att få se det gestaltas upptäcka hur stor avsaknad av såna berättelser det finns.

Läs hela intervjun i Skånska Dagbladet här!

Lyssna på krönikan kring föreställningens tematik i P1 Behövs verkligen storstaden för frigörelsen?

Reportage om föreställningen:

SVT Sverige! https://www.svtplay.se/  (20 min. in i programmet)

Metro http://www.metro.se/

Kulturnytt http://sverigesradio.se/

SVT Edit: http://www.svtplay.se/klipp/

Tillgänglighet

  • Parkeringsplatser finns tillgängliga för dig med tillstånd för rörelsehindrade, infart från N. Rådmansgatan precis vid ingången till teatern
  • Hörselslinga finns
  • Föreställningen kommer att syn- och teckenspråkstolkas. Vi erbjuder syntolkning den 14 oktober och teckenspråkstolkning den 21 oktober. Anmäl gärna ditt intresse innan till info@folkteaterngavleborg.se .
  • Lokalen är tillgänglighetsanpassad för dig som är rullstolsburen. Det är inga trappor eller höga trösklar. Handikappanpassad toalett finns. Föranmäl dock gärna ditt besök så vi kan förbereda rullstolsplats i salongen (vid behov)
  • Är du känslig för starka dofter/starkt ljus eller liknande kontakta info@folkteaterngavleborg.se innan ditt besök för att höra vad som gäller för just den här föreställningen
  • Kontaktperson för frågor om tillgänglighet är Vilma Seth, tfn. 026- 54 65 11 eller mail vilma.seth@folkteaterngavleborg.se

Spelschema