fbpx
Offentliga foajésamtal hösten 2022 Det pedagogiska arbetet Temaspår Funktion, BiBu 2022 Tillgänglighet Arkiv
Längd: uppgift saknas
3 Speltillfällen

Scen:se är ett projekt som skapar scenkonst och pedagogik för och med barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Syftet är att alla barn och unga ska få möjligheten att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov.

Scen:se startade som ett unikt treårigt projekt under 2017-2020, då ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Hudiksvalls kommun, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga. Två teaterföreställningar, dramapedagogiska metoder samt en konstutställning arbetades fram och turnerade nationellt.

Scen:se använder multisensoriska, upplevelsebaserade och interaktiva metoder som är exklusivt skapade och anpassade för en ung publik med särskilda behov. Vi har också utformat ett pedagogiskt förarbete för att göra teaterbesöket så tillgängligt som möjligt.

Scen:se är sedan januari 2022 ett projekt inom Folkteatern Gävleborgs verksamhet. Under året återupptas verksamheten genom att bland annat utveckla och fördjupa samarbetet med den anpassade skolan. Internt på teatern har vi fortbildning av de konstnärliga metoder som vi behöver utveckla för att skapa nya föreställningar.

Scen:se har även som mål att nationellt sprida kunskap om att skapa högkvalitativ scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer genom samverkan med fler scenkonstinstitutioner och regioner.


För ytterligare information kontakta:

Eva von Hofsten, projektledare
E-post: eva.von.hofsten@folkteaterngavleborg.se
Tfn: 070-386 37 03

Anna Thelin, producent
E-post: anna.thelin@folkteaterngavleborg.se
Tfn: 073-035 91 64


Offentliga foajésamtal hösten 2022

Välkommen till foajésamtal utifrån projektet Scen:se – scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Folkteatern Gävleborg fortsätter arbetet med Scen:se som handlar om att skapa tillgänglig och inkluderande scenkonst för fler.

Just nu är vi ute på den anpassade skolorna i regionen och arbetar dramapedagogiskt med såväl elever som pedagoger. Parallellt vi delar med oss av våra erfarenheter på seminarier och konferenser runt om i landet. Samt förbereder en ny produktion för målgruppen i samverkan med andra konstinstitutioner.

I november och december arrangeras tre spännande foajésamtal som tar upp olika perspektiv kring relationen med vår publik med särskilda behov. Vi har bjudit in intressanta gäster som besitter unik kunskap och erfarenhet inom området.

Arrangemangen är kostnadsfria men vill du vara säker på en plats anmäl dig via formuläret nedan.
Vi bjuder på fika, skriv i anmälan om du har några allergier.

► Torsdag den 24 november kl 18.30-20.30
Att ta del av kultur – 
utmaningar och möjligheter i en funkisfamilj
Gäster: Anna Pella och Lotta Frecon
Anmäl dig på denna länk: till anmälningsformuläret

När ett barn föds med en svår funktionsnedsättning hamnar familjen i en omvälvande och ny livssituation. Dagarna fylls av schemalagda mediciner, träning, sjukgymnastik, rutiner och omvårdnad, och mycket tid spenderas på sjukhus. Som förälder består en stor del av vardagen att koordinera alla barnets insatser, alltifrån myndighetskontakter till assistentintervjuer – och eventuella syskon får ofta komma i andra hand då tiden helt enkelt inte räcker till.

Att ta del av kultur kan öka välbefinnande, minska stress, lindra oro och smärta. Men många familjer känner sig obekväma att besöka kulturella sammanhang eftersom denna sällan tar hänsyn till barnets funktionsnedsättning. Vilka utmaningar och möjligheter finns kring att ta del av kultur för en funkisfamilj?

I denna workshop utbyter vi erfarenheter om hur just du kan agera eller tänka i sin roll som professionell eller anhörig, med fokus på vad barn och unga med flerfunktionsnedsättning – och deras familjer – kan behöva för att kunna ta del av kultur.

Anna Pella är författare, journalist och föreläsare. Hon har nyligen kommit ut med boken Väntesorg som är en fristående uppföljare till När du ler stannar tiden där hon berättar om hur det är att bli förälder till ett barn med en svår hjärnskada. Den första boken resulterade i att Anna medverkade i SVTs intervjuserie När livet vänder och Sveriges radios Svenska berättelser som hon senare även framförde på Dramaten. 

Anna Pellas egen familj är förlaga till barnboksserien Funkisfamiljen och hon har varit Folke Bernadotte stiftelsens stipendiat 2020 och 2021. Vintern 2022 ska Annas barnboksserie bli en landsturnerande teaterföreställning av Torgteatern under namnet Operation slutstirrat.

Lotta Frecon är biolog och gymnasielärare. Genom erfarenheter som förälder till Vilma, som har flerfunktionsnedsättning, har Lotta medverkat i tidningsintervjuer och poddar där hon beskriver de utmaningar och möjligheter som det innebär att leva i en funkisfamilj. Sedan 2018 håller hon tillsammans med Anna Pella föreläsningar och workshop genom Gott liv för alla, läs mer om det här: https://gottlivforalla.se/

 

► Måndag den 19 december kl 18.30-20.30
Hur gör man? Om att arbeta konstnärligt för och med barn och unga med funktionsvariationer
Gäster: Ellie Griffiths och Zoe Lally
Anmäl dig på denna länk: till anmälningsformuläret
Samtalet sker på engelska, men det finns möjlighet till tolkning på svenska vid behov

Oily Cart Theatre, baserad i London, skapar nytänkande scenkonst där interaktiva, sensoriska föreställningar skapas för alla barn och unga. De använder ljud, lukt, taktilitet, ljus, musik och rörelse. Deras föreställningar har spelat på ”vanliga” teaterscener, på trampoliner samt till och med uppe i luften. Alla deras produktioner skapas för och tillsammans med barn och unga oavsett ålder eller funktionalitet. I samtalet medverkar Ellie Griffiths, konstnärlig ledare samt Zoe Lally, verksamhetsledare.

Oily Cart Theatre firar i år 40 års-jubileum och är en stor inspirationskälla till Folkteatern/projektet Scen:se. Vi har samarbetat med dem sedan 2018.


Det pedagogiska arbetet

Mer information kommer inom kort


Temaspår Funktion, BiBu 2022

Mer information kommer inom kort


Arkiv

Scen:se startade som ett unikt treårigt projekt under 2017-2020, då ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Hudiksvalls kommun, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga. Två teaterföreställningar, dramapedagogiska metoder samt en konstutställning arbetades fram och turnerade nationellt.

Läs mer om starten och verksamheten i vårt arkiv: Scen:se 2017-2020


Tillgänglighet

Tillgänglighetsinformation för föreställningar på Folkteaterns scen, Norra Rådmansg. 23:

  • Parkeringsplatser finns tillgängliga för dig med tillstånd för rörelsehindrade, infart från N. Rådmansgatan precis vid ingången till teatern
  • Hörselslinga finns*
  • Lokalen är tillgänglighetsanpassad för dig som är rullstolsburen. Det är inga trappor eller höga trösklar. Tillgänglighetsappanpassad toalett finns. Föranmäl dock gärna ditt besök så vi kan förbereda rullstolsplats i salongen
  • Teckenspråks- och syntolkning erbjuds på förfrågan. Kontakta oss i god tid innan ditt besök. Kontaktuppgifter nedan.
  • Ledsagare har fri entré, kontakta info@folkteaterngavleborg.se för att boka
  • Är du känslig för starka dofter/starkt ljus/höga ljud eller liknande kontakta info@folkteaterngavleborg.se innan ditt teaterbesök
  • Kontaktperson för frågor om tillgänglighet eller för bokning av tecken- eller syntolkning är Anna-Karin Berglund, tfn. 026- 54 65 18 eller mail anna-karin.berglund@folkteaterngavleborg.se 

Spelschema

19 dec Foajésamtal: Hur gör man? Om att arbeta konstnärligt för och med barn och unga med funktionsvariationer
Folkteatern, N. Rådmansgatan 23, Gävle
Fri entré, men föranmälan krävs.
Kvällen beräknas avslutas ca 20.30
Boka plats

Boka plats    Genom att lämna din e-mailadress så godkänner du att Folkteatern Gävleborg sparar dina kontaktuppgifter och kontaktar dig i framtiden kring arrangemang vi tror intresserar dig. Om du vill att vi raderar dina kontaktuppgifter kan du när som helst maila till info@folkteaterngavleborg.se och be att få dem borttagna.