fbpx
Det pedagogiska arbetet Temaspår Funktion, BiBu 2022 Arkiv Tillgänglighet
Längd: uppgift saknas
1 Speltillfällen

Folkteatern Gävleborg har för andra året blivit beviljade medel till projektet Scen:se från Kulturrådet ”Stärkt kultur i skolan”.  Under 2023 inleder projektet ett längre samarbete med Estrad Norr, regionteater i Jämtland/Härjedalen. Genom samarbetet vidareutvecklas och implementeras Scen:se erfarenheter och metoder i den anpassade skolan för att 2025 producera en gemensam scenkonstföreställning för målgruppen. Under senare delen av hösten 2023 utvecklas även ett sensoriskt performativt rum dit mindre grupper från den anpassade skolan och funkisfamiljer bjuds in att delta.

Det känns fantastiskt roligt att Scen:se och Folkteatern Gävleborg nu inleder ett samarbete med Estrad Norr. Då kan vi med gemensamma resurser och kunskaper arbeta för att skapa inkluderande och tillgängliga scenkonstupplevelser för barn och unga med funktionsvariationer och deras familjer i både våra regioner och över hela landet, säger Eva von Hofsten, projektledare Scen:se.

Scen:se använder multisensoriska, upplevelsebaserade och interaktiva metoder som är exklusivt skapade och anpassade för en ung publik med särskilda behov. Vi har också utformat ett pedagogiskt förarbete för att göra teaterbesöket så tillgängligt som möjligt.

Scen:se har även som mål att nationellt sprida kunskap om att skapa högkvalitativ scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer genom samverkan med fler scenkonstinstitutioner och regioner.

Jag och Estrad Norr ser med stor förväntan fram mot samarbetet med Folkteatern Gävleborg och Scen:se. Nu får vi äntligen möjligheten att göra teater för en målgrupp vi oftast missar, för att vi inte vet hur vi ska nå den. Det är att sträcka sig mot teaterns innersta väsen – kommunikation, säger Karl Seldahl, konstnärlig ledare Estrad Norr.

Scen:se är ett utvecklingsprojekt som skapar scenkonst och pedagogik för och med barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Syftet är att alla barn och unga ska få möjlighet att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov, samt få använda sin kreativa förmåga oavsett vilken skolform de går i.


För ytterligare information kontakta:

Eva von Hofsten, projektledare
E-post: eva.von.hofsten@folkteaterngavleborg.se
Tfn: 070-386 37 03

Anna Thelin, producent
E-post: anna.thelin@folkteaterngavleborg.se
Tfn: 073-035 91 64


Det pedagogiska arbetet

Mer information kommer inom kort


Temaspår Funktion, BiBu 2022

Mer information kommer inom kort


Arkiv

Scen:se startade som ett unikt treårigt projekt under 2017-2020, då ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Hudiksvalls kommun, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga. Två teaterföreställningar, dramapedagogiska metoder samt en konstutställning arbetades fram och turnerade nationellt.

Läs mer om starten och verksamheten i vårt arkiv: Scen:se 2017-2020


Tillgänglighet

Tillgänglighetsinformation för föreställningar på Folkteaterns scen, Norra Rådmansg. 23:

  • Parkeringsplatser finns tillgängliga för dig med tillstånd för rörelsehindrade, infart från N. Rådmansgatan precis vid ingången till teatern
  • Hörselslinga finns*
  • Lokalen är tillgänglighetsanpassad för dig som är rullstolsburen. Det är inga trappor eller höga trösklar. Tillgänglighetsappanpassad toalett finns. Föranmäl dock gärna ditt besök så vi kan förbereda rullstolsplats i salongen
  • Teckenspråks- och syntolkning erbjuds på förfrågan. Kontakta oss i god tid innan ditt besök. Kontaktuppgifter nedan.
  • Ledsagare har fri entré, kontakta info@folkteaterngavleborg.se för att boka
  • Är du känslig för starka dofter/starkt ljus/höga ljud eller liknande kontakta info@folkteaterngavleborg.se innan ditt teaterbesök
  • Kontaktperson för frågor om tillgänglighet eller för bokning av tecken- eller syntolkning är Anna-Karin Berglund, tfn. 026- 54 65 18 eller mail anna-karin.berglund@folkteaterngavleborg.se 

Spelschema