Scen:se är ett projekt som skapar scenkonst och pedagogik för och med barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Syftet är att alla barn och unga ska få möjligheten att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov.
Scen:se startade som ett unikt treårigt projekt under 2017-2020, då ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Hudiksvalls kommun, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga. Två teaterföreställningar, dramapedagogiska metoder samt en konstutställning arbetades fram och turnerade nationellt.
Scen:se använder multisensoriska, upplevelsebaserade och interaktiva metoder som är exklusivt skapade och anpassade för en ung publik med särskilda behov. Vi har också utformat ett pedagogiskt förarbete för att göra teaterbesöket så tillgängligt som möjligt.
Scen:se är sedan januari 2022 ett projekt inom Folkteatern Gävleborgs verksamhet. Under året återupptas verksamheten genom att bland annat utveckla och fördjupa samarbetet med den anpassade skolan. Internt på teatern har vi fortbildning av de konstnärliga metoder som vi behöver utveckla för att skapa nya föreställningar.
Scen:se har även som mål att nationellt sprida kunskap om att skapa högkvalitativ scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer genom samverkan med fler scenkonstinstitutioner och regioner.
För ytterligare information kontakta:
Eva von Hofsten, projektledare
E-post: eva.von.hofsten@folkteaterngavleborg.se
Tfn: 070-386 37 03
Anna Thelin, producent
E-post: anna.thelin@folkteaterngavleborg.se
Tfn: 073-035 91 64
Offentliga foajésamtal hösten 2022
Välkommen till foajésamtal utifrån projektet Scen:se – scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Folkteatern Gävleborg fortsätter arbetet med Scen:se som handlar om att skapa tillgänglig och inkluderande scenkonst för fler.
Just nu är vi ute på den anpassade skolorna i regionen och arbetar dramapedagogiskt med såväl elever som pedagoger. Parallellt vi delar med oss av våra erfarenheter på seminarier och konferenser runt om i landet. Samt förbereder en ny produktion för målgruppen i samverkan med andra konstinstitutioner.
I november och december arrangeras tre spännande foajésamtal som tar upp olika perspektiv kring relationen med vår publik med särskilda behov. Vi har bjudit in intressanta gäster som besitter unik kunskap och erfarenhet inom området.
Arrangemangen är kostnadsfria men vill du vara säker på en plats anmäl dig via formuläret nedan.
Vi bjuder på fika, skriv i anmälan om du har några allergier.
► Måndag den 19 december kl 18.30-20.30
Att skapa tillgänglig scenkonst för och med barn och unga med funktionsvariationer
Gäst: Ellie Griffiths, Oily Cart Theatre
Anmäl dig på denna länk: till anmälningsformuläret
Samtalet sker på engelska, men det finns möjlighet till tolkning på svenska vid behov
Ellie Griffiths är konstnärlig ledare på Oily Cart Theatre, en teater baserad i London som skapar nytänkande scenkonst där interaktiva och sensoriska föreställningar skapas för barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Ellie har skapat ett stort antal föreställningar för barn och unga med komplexa funktionsvariationer och där publiken alltid står i centrum av den konstnärliga processen. Hon började på Oily Cart theatre som skådespelare och regissör under sex års tid och är sedan 2019 deras konstnärliga ledare.
Oily Cart fyller 40 år nästa år och deras arbete har spridit sig över hela världen. I år samarbetade de med Polyglot theatre i Australien med föreställningen ’When the world turns’.
2019 tog Ellie Griffiths emot Assitejs pris International Award for Artistic Excellence.
Det pedagogiska arbetet
Mer information kommer inom kort
Temaspår Funktion, BiBu 2022
Mer information kommer inom kort
Arkiv
Scen:se startade som ett unikt treårigt projekt under 2017-2020, då ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Hudiksvalls kommun, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga. Två teaterföreställningar, dramapedagogiska metoder samt en konstutställning arbetades fram och turnerade nationellt.
Läs mer om starten och verksamheten i vårt arkiv: Scen:se 2017-2020
Tillgänglighetsinformation för föreställningar på Folkteaterns scen, Norra Rådmansg. 23: