

På en avlägsen planet i ett annat solsystem har invånarna levt slut på planetens resurser och måste lämna den för att hitta en ny. De har tagit sikte på jorden, med planen att infiltrera och ta över planeten. Det är bara ett problem – utomjordingarna är så olika jordens invånare att de inte ens begriper om det är människor, svampar eller jättebläckfiskar som de ska försöka efterlikna.
Följ med på en rymdfärd mot jorden och möt utomjordingar som efter bästa förmåga försöker imitera hur människor och andra varelser ser ut, pratar och rör sig. Som infiltrerar och försöker smälta in, med varierande resultat. Den artbaserade pakten luckras sakta upp och fler och fler ställer sig frågan: vad betyder egentligen gemenskap?
Föreställningen spelas för elever i årskurs 4-6 och kan bokas till din kommun eller skola via Kultimera. Vid ett antal tillfällen ges även offentliga föreställning för barn, föräldrar, syskon, far- och morföräldrar och andra intresserade. Rekommenderas från ca 7 år.
LIV - en science fiction-komedi hade urpremiär den 6 maj 2022 och spelas återigen på turné i länet under hösten 2025 med start den 3 september.
Klass 6a och klass 6b på Stentägtskolan i Söderhamn har medverkat i workshops tillsammans med Folkteatern Gävleborg under hösten 2021. En workshop där teatern besökte eleverna på skolan och en workshop där eleverna besökte teatern. Eleverna har hjälpt dramatiker, scenograf, skådespelare med flera att skapa innehåll och karaktärer till LIV, och berättelsen, rummet och kostymen innehåller nu flera av elevernas uppslag och idéer.
På länken här nedan finns en trailer som skickas ut till alla skolor för att visa eleverna innan teaterbesöket. I filmen ges eleverna möjlighet att bekanta sig med karaktärerna och får förhoppningsvis en liten försmak av vad de kommer att uppleva på teatern. Den är drygt 6 minuter lång.
Tillgänglighetsinformation för föreställningar på Folkteaterns scen, Norra Rådmansg. 23:
Kontaktperson för frågor om tillgänglighet eller för bokning av tecken- eller syntolkning är Linnéa Manzanares, tfn. 073-088 34 40 eller mail linnea.manzanares@folkteaterngavleborg.se
Barn och unga är en särskilt viktig målgrupp för den regionala kulturverksamheten. Konst och kultur ska stimulera, skapa kreativitet, vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund.
Folkteatern Gävleborg skapar föreställningar och konstupplevelser som riktar sig till barn och unga och turnerar på skolor i länet. Teater kan öppna upp samtal om värderingar, känslor och erfarenheter som annars kan vara svåra att nå.
Pedagogiska handledningsmaterial skapas tidigt i våra produktionsprocesser. För lektionsupplägg för yngre barn samverkar vi med Litteraturhuset Trampolin som har ett regionalt uppdrag att stärka barns och ungas läs- och språkutveckling. För ungdomar samverkar vi med kunniga pedagoger/lärare och referensgrupper. Vi skapar material som ska underlätta för pedagogerna att samtala och genomföra aktiviteter kopplat till föreställningens tema och läroplanen. Här finns bland annat tips på hur man kan prata om teaterupplevelsen, samt praktiska övningar och lekar att göra tillsammans utifrån föreställningens olika teman. Förhoppningen är att materialet ska bidra till att utveckla elevernas tolkningsförmåga av scenkonsten.
Alla klasser som ska se föreställningen tar del av ett introduktionsmail med information om hur själva teaterbesöket går till praktiskt, kort om handlingen och tips att tänka på inför besöket. Vi ser alltid till att vara flexibla och lyhörda för att göra föreställningarna tillgängliga för alla.
Materialet kommer att finnas tillgängligt för nedladdning digitalt här när det är färdigt, men varje klass får också en utskriven variant på plats vid teaterbesöket.