Kallocain utspelar sig i en framtida dystopisk värld där individen tillhör staten och övervakas konstant. Handlingen följer huvudpersonen Leo Kalls liv i Kemistaden nr 4 och hans skapande av ett sanningsserum som ger honom makt och ära. I Folkteaterns nya dramatisering av Karin Boyes klassiker skapas ett allkonstverk i två akter med hela teaterns ensemble, livemusik, koreografi och videoprojektioner, i regi av Johannes Schmid. Det är en berättelse som mitt i sitt mörker rymmer både svart humor och igenkänningsbar komik, men också en poetisk, vacker och längtande dröm. En önskan om ett annat sätt att leva där alla får vara den de är, där kärlek till medmänniskan får finnas.
Science fiction-berättelsen Kallocain väcker frågor om relationen mellan individen och makten, om övervakning och inte minst om människovärde. Hur sårbar är egentligen vår demokrati? Är det viktigt att våga stå upp för sin egen övertygelse, även om det kan innebära fara och konsekvenser för både dig själv och andra?
När jag läste Kallocain för några år sen – det var faktiskt den första roman som jag läste på svenska – var jag otroligt imponerad. En dystopisk roman av en sådan kvalité som jag inte visste om. Den vill jag göra teater av tänkte jag. Leo Kalls kamp för att tjäna ett auktoritärt system kontra hans kamp mot sin egen längtan efter ett annat samhälle är lika gripande som grotesk och komisk. Och mycket aktuell i en värld som präglas igen av icke-demokratiska tendenser från olika håll, säger Johannes Schmid, regissör.
Kallocain spelas på Folkteatern i Gävle för gymnasiet och vuxna, under hösten 2023 och våren 2024.
I mån av plats finns det möjlighet att köpa biljetter till skolföreställningarna som ges på dagtid.
Föreställningen rekommenderas från 14 år.
Under hösten 2023 spelades totalt 25 föreställningar fram till den 18 november, varav åtta offentliga. Under våren 2024 spelas totalt 18 föreställningar fram till den 4 maj, varav fem offentliga.
Njut av både teater och mat!
Börja eller avsluta din teaterupplevelse med ett besök på den italienska pärlan Ll’amice i Gävle. Om du visar din biljett till Kallocain – en önskan om en bättre värld får du 10% rabatt på notan. Boka bord via deras hemsida eller ring 026-12 03 01. Du hittar dem på Norra Kungsgatan 17, bara ett stenkast från Folkteatern.
För skolor: Besök Länsmuseet Gävleborg för ytterligare reflektion
Återigen skapar Folkteatern Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg ett gemensamt upplägg för regionens barn och unga. Gymnasieskolorna i länet bjuds in till en heldag med både en teaterföreställning och ett besök på museet, utan kostnad. Dessutom erbjuds alla gymnasieskolor transport till och från Gävle. På så vis blir det möjligt för fler av regionens elever att möta Folkteatern Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg. Att låta mötet med ett konstnärligt verk, särskilt riktat till unga vuxna, speglas i andra konstnärliga uttryck kan förstärka upplevelsen, därför samarbetar verksamheterna för att ge gymnasieeleverna utrymme för ytterligare reflektion. I anslutning till föreställningen får eleverna samtala om frågorna som väcks tillsammans med museets pedagoger med konsten och historien som verktyg.
Hur uppstod idéerna om den enskilda människans fri- och rättigheter? Hur har tankeförtryck sett ut i historien? Vad är friare idag, vad är ofriare? Är vi fria att tycka och tänka som vi vill? Övervakas människan mer idag än för 100 år sedan, till exempel via sociala medier och internet? Finns det dolda budskap i konsten, och hur kan vi avkoda dem? Vi tittar också på de paralleller som finns mellan den litterära modernismen och de olika konstriktningar som var aktuella vid den tid då Karin Boye skrev Kallocain.
Bokningsinformation:
Information till gymnasieskolorna i Gävle
Information till gymnasieskolorna i Bollnäs
Information till gymnasieskolorna i Ljusdal
Information till gymnasieskolorn i Söderhamn
Pedagogiskt material
Pedagogiskt förhandsmaterial
Lättläst sammanfattning av handlingen
Pedagogiskt material
Tillgänglighetsinformation för föreställningar på Folkteaterns scen, Norra Rådmansg. 23: