fbpx

Var Är Mitt Hem


Vamhnyhet2

 

Nypremiär hösten 2014!

Efter stor efterfrågan återkommer Danjin Malinovic med föreställningen Var Är Mitt Hem  i höst. Den ökande migrationen i världen, kriget i Syrien, de allt hårdare bevakade gränserna runt EU och rapporteringen från Dödens Hav – Medelhavet – tränger sig inpå skinnet. Danjins historia känns fortsatt mycket viktig och nödvändig att berätta.

Var Är Mitt Hem berättar Danjin Malinovic om sin lyckliga uppväxt i Jugoslavien. Ett liv som fick helt andra förutsättningar när kriget kom. Om flykten till ett korrupt Moskva. En berättelse om lycka, krig, flykt och hopp, samt känslan av att vara stämplad som en illegal människa. Till sist om ett Sverige där det verkade möjligt med en nystart. Men där allt inte blev som man tänkt sig.

Var Är Mitt Hem  har tidigare berört sin publik djupt, både i skolor och på offentliga föreställningar, och nu ges ett nytt tillfälle att få ta del av denna gripande men också fantastisk hoppingivande berättelse.

 


Lyssna på P4 Gävleborgs intervju med Danjin Malinovic här!

”Det är sällan jag känt mig så berörd av en teaterföreställning”
”Vi i publiken gråter och skrattar…”
”Jag tror att ord som medmänsklighet, förståelse, empati får en verkligare innebörd efter att ha sett Var är mitt hem.”
Hälsingetidningar

”en kväll som ingen lär glömma, där Danjin med inlevelse, värme och stor humor gestaltade sitt eget öde, som är nog så typiskt för de senaste decenniernas europeiska historia.”
Helsingborgs Dagblad

”Borde ges i alla vallokaler”
”Danjin Malinovic ställer sig upp och ger många fler en röst. Det är mycket starkt.”
Arbetarbladet

 


Så här säger Michael Cocke, regissör och konstnärlig ledare:
Jag träffade Danjin för första gången år 2004 när han medverkande i föreställningen Möss och Människor som jag regisserade på Helsingborgs Stadsteater.
En dag berättade Danjin om sin barndom i Bosnien – om flykten till Sverige och hur han sedan levde som gömd flykting här i flera år. Ett litet barn som varje dag, under flera års tid längtade efter vänner, lek och skola.
Det som annars var en nyhet på TV eller en siffra i statistiken var nu en människa som satt mitt emot mig och berättade helt öppet om livets yttersta fasor. En berättelse som drabbade mig djupt.
Många med liknande livsöden som Danjin och hans familj väljer ofta att aldrig berätta om sina erfarenheter. Minnena är för svåra och plågsamma. Man vill börja ett nytt liv, blicka framåt och lämna sin svåra historia bakom sig.
Jag är tacksam för att Danjin har valt att berätta sin historia. Kanske kan vi genom honom få en djupare förståelse för hur det är att tvingas bort från sitt hem och att leva som undangömd flykting. Kanske kan alla de som lever med liknande minnen känna att deras öden också blir synliggjorda genom honom.

 

Målgrupp: Årskurs 8-9, gymnasiet och allmänheten

Längd på föreställning: 80 min utan paus

Rum/teknik: Aula eller större samlingssal

Antal publik: max 250

Kontakt för bokning: Ingela Edkvist

Telefon: 026-54 65 13

E-post: iedk@gavlefolkteater.se


Nu finns Danjin berättelse i bokform. Beställ den här!