fbpx
  • Vad Ska Du Ha Mig Till?
  • Vad Ska Du Ha Mig Till?
  • Vad Ska Du Ha Mig Till?
  • Vad Ska Du Ha Mig Till?
  • Vad Ska Du Ha Mig Till?
  • Vad Ska Du Ha Mig Till?
  • Vad Ska Du Ha Mig Till?

När eleverna har gett upp om skolan, och skolan har gett upp om eleverna, men innan alla ger upp helt. Vad gör man då?

I föreställningen Vad ska du ha mig till? är eleven intelligent och har genomskådat skolans dubbla funktion: att lära ut och att samtidigt sortera. Som bortsorterad sedan länge verkar bättre möjligheter gå att finna på andra håll. Men läraren vill ha eleven tillbaka. Kanske själv en gång bortsorterad. Mötet mellan läraren och eleven blir till ett schackparti. Om meningen med skolan, om vad den är och om vad den kan vara. I förlängningen ett parti om meningen med livet.

Vad ska du ha mig till? turnerade under våren 2016 i Stockholms och Gävleborgs län. Föreställningen spelades på skolor för både lärare och elever.

 

2016 års första premiär var ett samarbete mellan Unga Klara och Folkteatern i Gävleborg. Tillsammans bjöd vi in till samtal och en teaterföreställning om ett möte mellan en lärare och en elev. Vad ska du ha mig till? spelade för högstadieelever i Stockholms län och i Gävleborgs län under våren, med premiär den 23 februari på Unga Klaras scen i Stockholm.

 

Efter den offentliga föreställningen på Folkteatern i Gävle den 13 april 2016 följde ett samtal med Mohammed Mekrami, tidigare lärare och rektor och en av projektets referenspersoner. Mohammed berättade om sin egen resa från bortsorterad elev till uppskattad lärare och rektor och hans perspektiv på lärar/elev-relationen. Mohammed var 2016 anställd vid stadsbiblioteket i Uppsala där han bland annat arbetade med läsfrämjande mot barn och unga. Samtalet modererades av Erik Uddenberg.

 

Recensioner

”Jag är skitglad för att de här eleverna fick se teater som faktiskt angår dem och faktiskt verkade engagera dem… Som en spegling av samhället är ’Vad ska du ha mig till?’ nämligen – och naturligtvis – fruktansvärt relevant.” / Bodil Juggas, Arbetarbladet

”Dramapedagogen Elin Callmers efterföljande arbete med ett samtal gör hon så fjäderlätt att man inte förstår hur svårt det är.” / Kristian Ekenberg, Gefle Dagblad

”Utmärkt spel om makt och betyg” / Johan Hilton, Dagens Nyheter

”Koncentrationen blir snabbt lika tät som dialogen.” / Amelie Björck, Aftonbladet

 

Reportage

Arbetarbladet: ”Stockholmskritiker hyllar Folkteatern”

Arbetarbladet: ”Folkteatern-premiär började med bråk”

Gefle Dagblad: ”Hon gör ungdomsteater för Folkteatern om hett ämne: svenska skolan”

 

Av: Erik Uddenberg
Regi: Cilla Thorell
Dramapedagog/Tredje öga: Elin Callmer
Scenografi & kostym: Sigyn Stenqvist
Ljuddesign: Thomas Andersson

 

Medverkande:
Björn Johansson
Oldoz Javidi

 

Urpremiär i Stockholm tisdag den 23 februari 2016.
Premiär i Gävleborg tisdag den 5 april 2016. Därefter spelades Vad ska du ha mig till på turné i Gävleborg, Stockholmstrakten, Värmland och Skåne.

 

Spelorter:
Bollnäs
Danderyd
Gävle
Hofors
Huddinge
Karlskoga
Lidingö
Ljusdal
Norrtälje
Rydsgård
Skurup
Solna
Söderhamn
Valbo