fbpx

Tankekraft – en seminarieserie


Tankekraft var en seminarieserie, där teaterns medarbetare tillsammans med publiken vidareutbildade sig i frågor som rör scenkonst, omvärld och samtid. Ett flertal seminarier ordnades varje år.

Under temat scenkonst – samtid – omvärld ledde kulturjournalisten Gunilla Kindstrand och Folkteaterns konstnärlige ledare Michael Cocke seminarieserien Tankekraft. Tillsammans med inbjudna gäster samtalade de kring aktuella samtidsfrågor, drömmar och realiteter.

 

Tankekraft 2008

Varför blir man den man blir i världen?

Vilka var vi, vilka är vi och vilka vill vi vara?
Hur formar vi våra identiteter?

Med vem och vad hör vi samman?
Vem är du som hälsing, gästrike, inflyttad, utflyttad, svensk, europé i världen?

Vi har bjudit in en rad självständiga och orädda tänkare och debattörer till vårens Tankekraft.
Vi har bett dem kretsa kring det komplexa begreppet identitet.

3 april – gäst Jørgen Straarup
Professor i religionsvetenskap med inriktning mot studier av religionens uttryck i samtidens kultur och samhälle. Verksam vid Högskolan i Gävle och en av de som arbetat fram idén om ett lokalt forsknings-samarbete med fokus på regionala identiteter och medier.

10 april – gäst Kjell Goldmann
Professor emeritus i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Hans fokus ligger på ligger på nationella identiteters förklaringsvärde och demokratins förutsättningar. Han talar under rubriken ”Identiteters betydelse för politiken och demokratin”.

17 april – gäst Per Wirtén
Chefredaktör för Arenagruppen. Han vill ta debatten kring mångkulturen ett steg vidare. Vad är det som ska hålla ett mångkulturellt Sverige samman? Vilka värden ska skapa solidaritet och gemenskap i framtiden? Vad kommer att hända med det vi kallar ”svenskheten”?

24 april – gäst Karl-Olov Arnstberg
Professor i etnologi. De senaste åren har han undersökt det ”typiskt svenska” och samtidigt kartlagt våra svenska tabun.

11 juni 2008 – gäst Jan Mark, i Stallet, Stenegård i Järvsö
Kulturjournalisten Gunilla Kindstrand möter dramaturgen Jan Mark i ett samtal om författaren till sommarens föreställning Två herrars tjänare, Carlo Goldoni.