fbpx

Svenhammed är en vanlig kille, i ett vanligt högstadium, i en vanlig svensk stad med höghus och villaområden. Men hans liv liknar ingen annans.

Zulmir Becevic har, med både allvar och hög humorfaktor, lyckats beskriva en tonåring som är fångad mellan två världar. Svenhammeds föräldrar måste ha varit rubbade när de gav honom hans namn. Det tycker i alla fall Svenhammed.

Därför börjar han skriva dagbok. Eller journal, som han säger. Dagböcker skriver bara fjantar. Här beskriver han sin vardag med sin galna pappa, sin galna släkt, sina bästa kompisar och längtan efter Emilia, den vackra och ouppnåeliga, som bor bland de ”fina” människorna på andra sidan motorvägen, där gatorna är rena och husen mycket pampigare.

 

Svenhammeds journaler är en föreställning med direkt och ocensurerat tilltal baserad på en berättelse som med både nerv och spänning gestaltar kärlekens och vänskapens betydelse för att gränser – verkliga och inbillade – ska kunna överskridas.

Ungdomsromanen Svenhammeds journaler möttes av en enhällig entusiastisk kritikerkår och nominerades till Augustpriset 2009.

 

Av Zulmir Becevic
Regi: Michael Cocke
Musik: Görgen Antonsson
Dramaturgi: Per Holm, Gunilla Kindstrand
Scenografi & Kostym: Katrin Brännström
Mask: Lotta Hjalmarsson
Ljus: Ingvar Mikander

 

Medverkande:
Görgen Antonsson
Björn Johansson
Mats Jäderlund/Anna Andersson
Martin Pareto

 

Spelperiod 2, 2012: 23 framföranden (1 offentlig och 22 skolföreställningar). Nypremiär 16 april 2012 på Folkets Hus i Hofors.
Spelperiod 1, 2011: 41 framföranden (6 offentliga och 35 skolföreställningar). Urpremiär 18 februari 2011 på Folkteatern i Gävle.

Spelorter 2012:
Bergvik
Färila
Gävle
Hofors
Hudiksvall

 

Spelorter 2011:
Bergsjö
Bergvik
Bollnäs
Delsbo
Edsbyn
Gävle
Hofors
Ljusdal
Ockelbo
Sandviken
Storvik