fbpx
Om Scen:se Dokumentärfilm

Stranden återupptas på BIBU och spelar på särskolor i Helsingborg i maj 2022. 

Tillsammans med Bibu, en scenkonstbiennal med fokus på barn och unga, arrangerar Folkteatern Gävleborg Temaspår FUNKTION  på festivalen som äger rum i Helsingborg 17-22 maj 2022. Ett program presenteras inom festivalen, där såväl föreställningar som seminarier och workshops ingår, i syfte att inspirera fler scenkonstaktörer att vilja och våga skapa fullödig scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Tre internationella gästspel samt två svenska produktioner ingår i programmet, där föreställningen Stranden är en av dem.

Stranden är baserad på dikten Dover Beach av Matthew Arnold. Föreställningen hade premiär i november 2018, och regisserades av Tim Web från Oily Cart Theatre i London. En teatergrupp som under snart 30 år varit en av de stora föregångarna i att skapa fullödig scenkonst för barn och unga med funktionsvariationer.

Oliy Cart är högt ansedda i Storbritannien och internationellt för att hålla hög kvalitet och ha spetskompetens inom scenkonst för barn och unga med funktionsvariationer. Deras föreställningar är alltid sensoriska och mycket interaktiva.


Om Scen:se

Scen:se är ett unikt treårigt projekt där konst skapas specifikt för barn och unga med svåra intellektuella funktionsvariationer. Syftet med Scen:se är att alla ska få möjligheten att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov.

Projektet riktade sig till barn och unga på grund- och gymnasiesärskolan och pågick 2018-2020. Två scenkonstföreställningar, dramapedagogiska metoder för personal inom särskolan och träningsskolan samt en konstutställning arbetades fram och turnerade nationellt. Projektet var ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Riksteatern Barn & Unga och Hälsinglands Museum. Huvudman var Hudiksvalls kommun.

Folkteatern Gävleborg har producerat två föreställningar inom projektet Scen:se, Stranden och Shakespeares Hjärtslag, båda i samarbete med välrenommerade engelska scenkonstnärer med lång erfarenhet av att arbeta för och med målgrupperna.


Dokumentärfilm om Stranden

Under tre år samarbetade Folkteatern med projektet Scen:se för att skapa scenkonst för barn och unga med svåra funktionsvariationer. Det resulterade i föreställningarna Stranden och Shakespeares Hjärtslag. Föreställningarna spelades för barn och unga på alla särskolor i Gävleborg och turnerade över hela Sverige i samarbete med Riksteatern Barn & Unga.

Dokumentärfilmen om Stranden ger en fördjupad inblick i hur processen har gått till och de perspektiv som har varit utgångspunkterna i det konstnärliga arbetet för att kunna nå fram till och möta publiken.

Filmen är gjord av Michael Tebinka.