fbpx
Längd: 3 dagar
1 Speltillfällen

Projektet Scen:se, Hälsinglands museum och Folkteatern Gävleborg bjuder in till:

Möt konstnärerna bakom projektet Scen:se  | 15-17 november i Hudiksvall

Alla barn och unga oavsett funktionalitet har rätt att delta i och ha
tillgång till konst och kultur på sina egna villkor

 

Scen:se är ett unikt treårigt projekt där konstupplevelser och pedagogiska metoder skapas för barn och unga med svåra intellektuella och kognitiva funktionsvariationer.

Med fokus på alla sinnen bjuder vi in till interaktivitet, kommunikation, närvaro, lek, förundran och glädje. Ett exklusivt projekt för en exklusiv målgrupp.

Nu samlar projektet ihop den kompetens som finns och delar med sig till alla som är intresserade. Hälsinglands museum, Hudiksvalls kommun och Folkteatern Gävleborg är värdar för arrangemanget som under tre dagar presenterar nationella och internationella konstnärer – inom bildkonst, arkitektur, slöjd, dramapedagogik, musik, skådespeleri, teaterregi, scenografi och koreografi – att berätta om hur de arbetat för att konstnärligt kommunicera med barnens olika förutsättningar och funktionaliteter. Ladda ner programmet för presentation av programpunkterna.

Vi riktar oss till er som arbetar med att presentera konst och kultur för barn och unga, till utövande konstnärer, till pedagoger, till er som har en anhörig med någon funktionsvariation samt till en intresserad allmänhet.

Samtliga programpunkter är kostnadsfria.

Scen:se drivs av Hudiksvalls Kommun och Glada Hudik-teaterns Supporterklubb i samarbete med Folkteatern Gävleborg, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga och pågår från oktober 2017 till september 2020.

Projektet har möjliggjorts genom stöd från Arvsfonden, Postkodstiftelsen, Kulturrådet och Region Gävleborg.

För ytterligare information se scense.se


Nu har vi stängt anmälan till samtliga programpunkter. Det finns dock fortfarande platser kvar till alla punkter förutom workshopen med Dr Gill Brigg på fredag kl 13.15. Det går bra att droppa in på resterande punkter även om du inte anmält dig, men vi tillämpar först till kvarn, samt att de som har förbokat sig har förtur. OBS! Lördagens programpunkt kl 15.00 är inställd.

TORSDAG 15 NOVEMBER

KONST/SLÖJD/ARKITEKTUR – PÅ HÄLSINGLANDS MUSEUM
Museet öppet 10.00 – 19.00.

13.00 – 14.00 | Laura Blake och Ellie Griffiths berättar om deras arbete med utställningen Sinnerligt.

Laura Blake är textilkonstnär som vill skapa möten mellan människor genom föremål och olika material. Hon har nyligen tagit sin masterexamen från HDK på Göteborgs Universitet där hennes examensutställning hette ”Performing craft”. Hennes fokus ligger på att skapa inkluderande rum för exkluderade besökare. Ellie Griffiths arbetar med scenkonst och bor i Skottland. Hon samarbetar ofta över konstarterna och skapar scenkonst med och för personer med intellektuella funktionsvariationer, autism och demens.

Tillsammans har de skapar utställningen Sinnerligt på Hälsinglands museum som en del i projektet Scen:se. Det är en exklusiv utställning av sitt slag som är skapad exklusivt för och tillsammans med för alla besökare, oavsett mental kapacitet eller intellektuell funktion.

Seminariet hålls på engelska.

 

14.00 | Fikapaus

 

14.30 – 15.30 | Jessica Fleetwood, konstnär, Smedfeminist och slöjdlärare. Jessica delar med sig av sina erfarenheter av att slöjda med barn med olika funktionsvariationer.

 

15.30 – 16.30 | Visning av utställningen  Sinnerligt, med Laura Blake och Ellie Griffiths konstnärerna som skapat utställningen.

Visningen hålls på engelska.

 

17.00 – 18.00  | Chambers McMillan Architecture om “The Ramp house”.

Chambers McMillan produce well designed places for living and working. Inclusive, barrier free and participatory design are at the core principles of the work produced by our practice. The Ramp House, is our own wheelchair accessible family ‘selfbuild’ home and studio which we designed ourselves. A two storey wheelchair accessible family home on a tight urban site based. The plan is based around an unfolding 28m long ramp, which creates a varied living landscape of different levels to support everyday activity. It has resulted in a design that is both open plan and complex, with spaces connecting whilst still feeling separate and being able to be used for different purposes.

Seminariet hålls på engelska.


FREDAG 16 NOVEMBER

MUSIK OCH DRAMAPEDAGOGIK – PÅ HÄLSINGLANDS MUSEUM

Museet öppet kl 10-16.

 

10.00 – 12.00 | Dr Gill Brigg om att skapa teater och dramapedagogik för personer med svåra funktionsvariationer.

Dr Gill Brigg är dramapedagog och regissör som skrivit en avhandling (University of Nottingham) om att arbeta med drama och göra teaterföreställningar för barn och unga med grava kognitiva funktionsnedsättningar samt barn med autism. Hon har medverkat i projekt Scen:se i arbetet mot träningsskolan och kommer att ha ansvar för det pedagogiska arbete som blir kopplat till föreställningarna.

Seminariet hålls på engelska.

 

12.00 – 13.00 | Lunch på museet, vegetarisk soppa till självkostnadspris.

 

13.00 – 14.30 | Alex Neilson om  “Att skapa en taktil komposition”. I samtal med Ellie Griffiths.

Alex Neilson är kompositör till musiken i utställningen Sinnerligt. Han är folkmusiker och arbetar till vardags i Glasgow, Skottland. Han är förutom kompositör även trumslagare och sångare. Hans arbete blandar folkmusik med improvisation och han hämtar mycket inspiration från landskap och naturen.

Här berättar han om utmaningen att skapa en “sensory listening experience” eller en taktil komposition till utställningen Sinnerligt.

Seminariet hålls på engelska.

 

13.15 – 14.45 | Workshop med Dr Gill Brigg.

Gill arbetar praktiskt på golvet utifrån vad hon kallar för “Jasmines Guidelines”. Det bygger på hennes avhandling och vad det praktiskt innebär att arbeta på ett inkluderande, tillgängligt sätt med drama och teater.

Medverkande 8 stycken som alla måste ha deltagit i förmiddagens seminarie.

Plats för workshop meddelas på förmiddagen.

FULLT| Workshopen hålls på engelska.

 

14.30 – 14.50 | Kort paus

 

14.40-15.30  | Jocke Blomgren ”’Fritt spelrum och skapande”

Jocke Blomgren är musiker, musikpedagog och speciallärare som under många år arbetat med kreativt skapande för ungdomar med olika typer av kognitiva funktionsvariationer.

Här delar han med sig av sina erfarenheter, sina tankar, idéer och metoder kring musikpedagogik och användandet av digitala verktyg i en kreativ musikalisk process. Samt metoder för att locka fram skaparlust och konstnärliga uttryck hos elever som går på grund- och gymnasiesärskola. Vi får dessutom en inblick i några musikprojekt för och med dessa målgrupper som Jocke medverkat i.

Seminariet hålls på svenska.


LÖRDAG 17 NOVEMBER

SCENKONSTEN – I RÅDHUSSALEN, KULTURHUSET HUDIKSVALL

Muséet öppet kl 12-16

 

13.00-14.00 | Offentlig föreställning av Stranden

Målgrupp barn/unga som går eller ha gått i särskolans träningsklasser eller gymnasiesärskolans individuella program. Varje barn/ungdom måste ha en medföljare.

Utsåld

 

15.00-16.30 | Process-demonstration av arbetet med föreställningen Stranden – INSTÄLLD

Hur skapas en teaterföreställning för barn och unga med svåra funktionsvariationer?

Med regissören Tim Webb, koreografen Debbie Bandara, scenografen Petra Hjortsberg, dramapedagogen Mia Rydell.  Medverkar gör även skådespelarna i Stranden – Hanna Edh, Eva von Hofsten, Arabella Lyons och Richard Sseruwagi.

Stranden utgår från dikten ”Dover Beach” skriven av den engelska poeten Matthew Arnold. Tim Webb, Debbie Bandara berättar om och visar hur arbetet med att skapa multisensorisk, interaktiv scenkonst kan gå till.  Där skådespelarnas gestaltningsmetod också inkludera lukt, smak, rumsligt medvetande, beröring, syn och hörsel. Föreställningen har byggts upp i flera lager för att kunna kommunicera med barn med olika funktionsvariationer.

 

MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR.

 

Spelschema