fbpx

Ett gästspel inom ramen för Värdsteatersamarbetet.

I juli 2005 besöktes Hälsinglands Träteater i Järvsö av Natana Kairali och det urgamla eposet Sakuntala spelades vid 4 tillfällen.

Sakuntala är en mycket gammal berättelse som säkerligen har sitt ursprung i den muntliga berättartraditionen, liksom de flesta gamla epos i världslitteraturen. Berättelsen fick litterär form av författaren Kalidasa någon gång mellan tvåhundra- och fyrahundratalet i vår tideräkning. Språket är sanskrit men texten har översatts till många språk världen över och finns även i svensk version.

Sakuntala är ett klassiskt kärleksdrama där den store Kung Dushyanta träffar den undersköna Sakuntala under en jakt i skogen. De förenas i kärlek, kungen ger henne en ring som bevis för sin kärlek. Han far hem för att förbereda sin trolovades ankomst, men en förbannelse drabbar kungen, han glömmer sin käresta och hon väntar förgäves på hans återkomst. Den ring Sakuntala fått kan häva förbannelsen, men hon förlorar ringen i en djup sjö och kungen förnekar sin trolovade då de möts. Kungen lever i en obestämd känsla av saknad och sorg. Sakuntala föder hans barn och gudarna drar försorg om den ensamma modern med sitt gossebarn. En enkel fiskare drar en dag upp en fisk med en ring i magen, en kunglig ring att döma av inskriptionen. Fiskaren söker sig till slottet, han anklagas för att ha stulit ringen, men till slut lyckas han ändå överlämna ringen till kung Dushyanta – som genast återfår minnet av sin förlorade kärlek och nu förgäves söker henne över hela jorden och till slut reser in i gudarnas värld. Där träffar han en liten gosse som berör honomså starkt, han vet inte varför, men då han äntligen återser sin älskade Sakuntala, förstår han också att den lille gossen är hans egen son och ett svar på hans oroliga längtan.

Sakuntala är sagan om den underbara, men svårtillgängliga kärleken, men framför allt en berättelse om den stora livsresan, om hinder och förträngningar, om en mognadsprocess.

 

Mask och smink: Kalanilayam Harias

 

Medverkande:

Sooraj Nambiar

Ammannur Rajaneesh Chakyar

Kapila Nangiar

Pothiyil Renjith Chakyar

 

Musiker:

Kalamandalam Rajeev

Kalamandalam Hariharan

Kalamandalam Narayanan Nambiar

Kalanilayam Unnikrishnan

Nirmala Paniker

 

4 framföranden i juli 2005, på Träteatern i Järvsö.

 

Spelort:
Järvsö