fbpx

Radioteater


Folkteatern i Gävleborg, Foajé X och P4 Gävleborg har under hösten samverkat i teaterprojektet ”Jag känner mig inte så gammal”. Cecilia Wernesten och Martin Pareto från Folkteaterns ensemble har regisserat varsin pjäs.

I fyra nyproducerade radiopjäser får vi möta äldre människor i Norrsundet, ett litet samhälle norr om Gävle. De har drömmar och tankar om livet. I denna unika radioteatersatsning i P4 Gävleborg kommer vi nära de äldre som själva skrivit och skådespelat under professionell ledning.

Radioteater

Sändningstider: onsdag 16 december, onsdag 23 december, onsdag 30 december och tisdag 5 januari. Avsnitten är ca 10-15 min långa och är fristående. De sänds alltid efter Ekonyheterna efter kl 11.00 i P4 Gävleborg.

Hulda Crooks, 91 år, bergsklättrare – sänds den 16 december
När Hulda Crooks var 91 år gammal klättrade hon upp för ett av USA:s högsta berg, Mount Whitney, 4400 meter högt. Men kan man klättra i berg om man bor på ett äldreboende? Kan man klättra i berg om man ser dåligt och har ont i kroppen? Det här är en pjäs om en gammal kvinna – om hennes liv, tankar och längtan.

Medverkande: Ingrid Jansson och Anna Österberg
Manus: Max Hebert
Regi: Cecilia Wernesten

 

Bengt hjärta Birgitta – sänds den 23 december
Ömma blickar på kyrkokören. Bengt och Birgitta, båda över 80 år. Grannar som tisslar, släktingar som protesterar, och Bengt är ju gift sedan 60 år. Men vad gör man med alla känslor som pirrar i de rynkiga kropparna? Förälskelse, längtan, åtrå… En kärlekshistoria, utan ålder.

Medverkande: Berndt Lövgren, Marianne Wilén och Birgit Öström
Manus: Max Hebert
Regi: Martin Pareto

 

De sista ljuva åren – sänds den 30 december
På flera håll i landet protesteras det mot läget i äldreomsorgen, och även utanför ett äldreboende någonstans i Gävleborg har en grupp äldre människor samlats för att demonstrera. Och när de äldre höjer rösten kan det bli farligt. Den unge radioreportern som kommer dit vill snart att studion ska avbryta sändningen.

Medverkande: Max Hebert, Tore Lif, Marianne Wilén, Margareta Åhlén, Sven Östlund och Birgit Öström
Manus: Max Hebert
Regi: Max Hebert och Reine Lööf

 

Tiden bara försvinner – sänds den 5 januari
Ånglok. Världskrig. Hemmafruar. Berättelser från människor som upplevt ett annat samhälle och en annan tid. Vad tänker äldre människor om sina liv? Om det som är kvar. Och om det som glöms bort.

Medverkande: Ellen Axling, Moa Axling, Alice Hamrin, Isabelle Hamrin, Edit Gavell, Imre Hebert Engblom, Selma Fluxa Sahlin, Teo Fluxa Sahlin, Ingrid Fernqvist, Ingrid Jansson, Inga-Britt Lagnemyr, Doris Lindholm, Monika Lundblom, Berndt Lövgren, Britta Malmström, Sven Spjut, Edtih Tägnander, Helga Vimark, Margareta Ädel och Sven Östlund.
Manus: Max Hebert
Regi: Max Hebert och Reine Lööf
Musikalisk rådgivare: Anders Skogh

Alla pjäser grundar sig på samtal och intervjuer med deltagarna. Och har i process och förhandling jobbats fram.

Det här är en produktion från Foajé X i samarbete med Folkteatern i Gävleborg och P4 Gävleborg. Pjäserna har tagits fram av dramatikern Max Hebert i samarbete med äldre människor i Hamrångebygden.

Avsnitten kommer också att läggas ut på P4 Gävleborgs hemsida: http://sverigesradio.se/gavleborg/