fbpx

Pipa Xing


En resa till Österland

En vacker konsertföreställning med berättelser ackompanjerade av det kinesiska stränginstrumentet Pipa. En föreställning för alla sinnen, dikt, berättelse och musikstycken sprungna ur den klassiska repertoaren för de bägge konstformerna.

Bai Tao, skådespelare i den uråldriga kinesiska teatertraditionen Jingju som utmärker sig för sitt starka fysiska och färgsprakande uttryck och Ying Ying en mästare på sitt instrument pipa.

Första delen;
I denna del gestaltar Yingying den moderna musikern och Bai Tao den åldrade poeten. Det blir en dialog som överskrider tid och rum mellan modern musik och klassisk diktning. Yingying talar genom musiken, Bai Tao’s språk är dikten. Solostycke: ”Fossil sand i havet” skrivet av Hua Yanjun. Detta musikstycke tillhör den förfinade kinesiska musiken och handlar det handlar om kompositörens fattiga liv och hans önskan om en ljusare framtid.

Andra delen;
Bai Tao berättar om XiChu’s kung Xiang Yu och dennes historia. Musik; ”Kung Chu klär av sin rustning”, denne kung som har förlorat sin strid men ändå är en sann hjälte, Bai Tao gestaltar kung Chu och dennes hustru Yuji.

Kulturrevolutionen- Bai Tao berättar.

Drakbåten; solo spelat av Yingying. Stycket speglar den Jiangnanska livsstilen genom att framställa scenen av en drakbåtstävling.

Kompositören använder sig av pipans speciella teknik för att efterlikna ljudet av trummorna, gong-gongen, båtarna, årorna i vattnet och människornas sång..

”Vålnaden” i Bai Taos gestaltning

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Folkteatern i Gävleborg och Musik Gävleborg i samarbete

 

Premiär 26 september 2007. 6 framträdanden.

 

Spelorter:

Gävle

Söderhamn

Hofors

Ljusdal

Alfta