fbpx

Ny teknik, dramatik och scenkonst (samtal)


Vilka nya konstnärliga och praktiska möjligheter skapar de senaste tekniska lösningarna?

Ett samarbete mellan Riksteatern och Folkteatern i Gävleborg.

Riksteatern och Folkteatern genomförde 2010 ett fiberoptiskt test och seminarium om ny teknik, dramatik och scenkonst.

Hakan Vreskala fanns på Folkteatern, samtidigt fanns musikerna i Riksteaterns lokaler i Stockholm. Tillsammans gjorde de ett fiberoptiskt test där även Kungliga Tekniska Högskolan spelade en viktig roll. Seminariet hölls hos Riksteatern i Hallunda samtidigt som det sändes via fiberoptik direkt upp till Gävle.

Rökmaskiner, 3-D live och projektioner fanns på seminariets program. Flera utländska gäster med kunskap om bland annat interaktionsdesign, laser och interaktiva kostymer medverkade. Det blev en spännande och unik dag i den nya teknikens tecken.

Program

Mika ”Lumi” Tuomola, Finland
Dramaturg och regissör för interaktiva digitala medier. Hans produktioner omfattar bl.a. webdramat Daisy’s Amazing Discoverys (Coronet Interactive 1996), Det filosofiska strategispelet Sokrates (WSOY 1998), film installationen Myths for One(Crucible 2002), avatar world designs för WorldsAway (Fujitsu 2000) och TV-serien Accidental Lovers för YLE. (Crucible 2003), konceptet vann New Media Pitch på tv-festivalen i Banff 2003.

Di Mainstone, England
Konstnär och uppfinnare, Di Mainstone skapar interaktiva kostymer och teater. Musikaliska proteser, kinetisk couture, bärbara graffiti, och sensoriska skinn är bara några av de saker som Di har skapat. Som ett litet teatersällskap kan hennes arbete ses på gallerier och evenemang internationellt.

Jan Kriland, Sverige
Artist, tekniker och laserexpert. Grundare av och ordförande i Obscura Magica. Nästan 20 års erfarenhet av avancerad laser och multimedia.

Daniel Schultze, Tyskland
Efter 2008 är hans projekt mer fokuserade på området interaktionsdesign och fysiska beräkningar. Dessa har visats bl.a. i ARS Electronica i Linz, på Judiska museet i Berlin och på Museum of Communication i Berlin. Under år 2009 producerade han ett verk som ett stycke för den turnerande utställningen ”Die Sprache des Geldes. Till Riksteatern kommer han med 3D rökmaskinsinstallationen.

Aase Schibstedt Knudsen, Norge
Professor vid Fakulteten för TV-produktion och Filmvetenskap, Lillehammer högskola. Hon har avlagt teknologie doktor inom ämnesområdet för medieteknik och grafisk fomgivning. Hennes huvudsakliga forskningsintressen är närvaroproduktion, Hon forskar även inom kunskapshantering och distanssänd undervisning och lärande.

 

Hakan Vreskala och klubb Eastanbul, fiberoptiskt test
Hakan, en f d punktrummis som upptäckte – darbuka, davul och bendir. Utbildad på Kungliga Musikhögskolan med inriktning på musik från andra kulturer. Han har turnerat tillsammans med några av Mellanösterns mest kända artister och är på god väg att bli en av världens mest skickliga och
inspirerande musiker inom sitt område.

 

1 tillfälle. 21 oktober 2010, på Folkteatern i Gävle och Riksteatern i Stockholm.