fbpx

Nu är du gud igen


Föreställningen har en halsbrytande och snabb dialog där två ungdomar får syn på vilka roller de och andra spelar och hur många förutfattade meningar de har om varandra. Det utmanar också den unga publiken hur de ser på sig själva och andra och hur fördomarna påverkar våra relationer.

 

Det är en regnig dag. Regnet fullständigt vräker ner. En kille och en tjej möts ensamma i skolkorridoren, i mellanrummet. En trevande kontakt tar sin början. De tror sig veta vem den andre är och har förutfattade meningar om varandra. Har de något gemensamt? De utmanar varandra på olika sätt men i deras möte kan man ana ett sökande efter både identitet och svar på existentiella frågor.

 

Dramatikern Anders Duus säger:
Nu är du gud igen skrevs som mellanstadiepjäs som en del av ett temaår kring drömmar, tro och existens. Jag minns själv hur jag och min kompis Pärra som elvaåringar brukade sitta på en klippa vid sjön och prata om döden, framtiden och oron – och forskningen pekar på att vi var långt ifrån ensamma. Just mellanstadieåldern är en starkt existentiell tid i många barns liv. Småbarnsåren är över och man har på riktigt förstått att också det egna livet har ett slut. Samtidigt har ännu inte det verkliga pubertetsbruset, med sina distraktionsmoment, startat. Kanske är det den tid i livet då vi ägnar mest tid åt de stora frågorna. Nu är du gud igen blev en pjäs om tro, tvivel, identitet och tillhörighet som fungerat som startpunkt för många samtal med barn, både runtom i Sverige och utomlands.

Anders Duus är dramatiker, född i Åmål och med sitt landsortsperspektiv och sin humor som redskap har hans skrivit många pjäser för barn och ungdom. Flera av dem har hittat spelmöjligheter utanför Sverige och satts upp här hemma på både Unga Riks, Unga Klara och Dramaten.

 

Av: Anders Duus
Regi och rumsidé: Michael Cocke
Kostym: Katrin Brännström
Mask: Janina Rolfart
Turnéledare/ dramapedagog: Heléne Lindström
Kostymtekniker: Mia Lindberg
Foto: Martin Skoog
Producent: Ingegerd Herlitz

 

Medverkande:
Ana Gil de Melo Nascimento
David Weiss

 

71 framföranden. Premiär 26 september 2012 på Jernvalsskolan i Sandviken.

 

 

Spelorter:
Bollnäs
Hofors
Hudiksvall
Sandviken