fbpx

En musikalisk Brecht-kabaré – ett musikaliskt grupparbete 0m ett spännande liv.

 

Några påpekanden om Brechts sätt att uppträda
(enligt olika vittnesbörd)

Allmänt intryck av hans yttre: en blandning av metallarbetare, munk och straffånge. Kortklippt mörkbrunt hår, med den lilla luggen omsorgsfullt nedkletad i pannan i små testar som på romerska porträtt. Runda glasögon i svarta stålbågar. Verkar alltid något orakad. Klädseln mycket viktig, sedan decennier stiliserad i en viss riktning, plaggen specialsydda. Grundläggande är den ”proletära” jackan i olika varianter, som skinnjacka av typ ”bryggarfrack”, som utanpå-skjorta, som kavaj med hög rund krage (alltid öppen). Aldrig hatt eller slips eller knäppt kragknapp i skjortan, som alltid är mjuk och kulört. Huvudbonaden är keps av skinn eller tyg nedtryckt i pannan (av skygghet); ibland behålls den på också inomhus. Hållningen är något framåtlutad, huvudet en aning på sned och framåtböjd. Ena axeln något högre, rycker ibland nervöst upp och ner. Gången är lätt och snabb, med korta steg och små armrörelser.

Vid samtal är Brecht alltid inriktad på sakligt utbyte eller diskussion, aldrig småprat. Diskret hövlig och hjärtlig, bemöter män och kvinnor på samma sätt. Gapskrattar gärna, snarast gällt. Vid upprördhet och vrede undergår han en stark förändring. Han kan då skrika genomträngande utan att det han säger blir otydligt, ena ögat spärras upp och det rycker häftigt i axeln. Han lugnar sig snabbt och byter ämne eller talar vidare som om ingenting hänt.

Cigarren är ett viktigt attribut som sällan saknas. Han gestikulerar gärna med den, och det är antagligen för att undvika rök i ögonen som han har tillägnat sig sin berömda kisande ”listiga” blick.

En sak till som bör komma med: Brecht uppfattar sig alltid som medelpunkten. Han låter sig uppassas – trots att han en gång påstått motsatsen i en dikt. Och han kan hänsynslöst ignorera en närvarande.

 

Texter: Bertolt Brecht

Musik: Kurt Weill, Hans Eisler

Under ledning av: Ulf Fembro

Dramaturg: Joakim Stenshäll

 

Medverkande:

Per Anders Bringfelt

Lars Fembro

Daniel Goldmann

Lasse Pierrou

Joakim Stenshäll

 

7 framföranden. Premiär 13 mars 1996 i Järvsö.

 

Spelorter:

Holmsveden

Gävle

Järvsö

Söderhamn

Hudiksvall

Strömsbruk