

Macbeth skildrar en människa som inte bara söker makten, utan också känner sig utvald till den. Men för att nå toppen krävs uppoffringar. Gränser passeras, och handlingar som en gång varit otänkbara rättfärdigas. Berättelsen följer Macbeth på en resa från hjälte till despot, från självförsvar till självfördärv och från triumf till tyranni.
Våren 2025 sätter Folkteatern Gävleborg upp Shakespeares tragedi i form av en enmansföreställning. Att gestalta Macbeths mörka utveckling är en utmaning – att göra det ensam på scen, i alla roller, tillför ytterligare en dimension. Skådespelaren Björn Johansson tar sig an denna klassiska tragedi i monologform och låter Macbeths inre strider ta fysisk form på scen. Med snabba växlingar mellan karaktärerna skapas en förtätad berättelse där gränserna mellan verklighet och illusion suddas ut.
Genom monologformen vill vi fokusera på Macbeths inre konflikter – rädslan och ångern som krockar med begäret efter makt, och paranoian som växer i takt med att han distanserar sig från sig själv och sin omvärld
säger Lars Bringås, regissör
Vad händer när känslan av att ha rätt att härska blir så stark att världen förvandlas till en plats där alla är potentiella fiender? Vilka gränser är vi själva villiga att gå över för att få det vi tycker oss vara förtjänta av? Vilka roller spelar vi – och spelar vi dem bra?
Macbeth spelas på turné i länet för gymnasiet och vuxna, med premiär den 28 mars.
Tillgänglighetsinformation för föreställningar på Folkteaterns scen, Norra Rådmansg. 23:
Kontaktperson för frågor om tillgänglighet eller för bokning av tecken- eller syntolkning är Linnéa Manzanares, tfn: 073-088 34 40 eller
Barn och unga är en särskilt viktig målgrupp för den regionala kulturverksamheten. Konst och kultur ska stimulera, skapa kreativitet, vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund.
Folkteatern Gävleborg skapar föreställningar och konstupplevelser som riktar sig till barn och unga och turnerar på skolor i länet. Teater kan öppna upp samtal om värderingar, känslor och erfarenheter som annars kan vara svåra att nå.
Pedagogiska handledningsmaterial skapas tidigt i våra produktionsprocesser. För ungdomar samverkar vi med kunniga pedagoger/lärare och referensgrupper. Vi skapar material som ska underlätta för pedagogerna att samtala och genomföra aktiviteter kopplat till föreställningens tema och läroplanen. Här finns bland annat tips på hur man kan prata om teaterupplevelsen, samt praktiska övningar och lekar att göra tillsammans utifrån föreställningens olika teman. Förhoppningen är att materialet ska bidra till att utveckla elevernas tolkningsförmåga av scenkonsten.
Alla klasser som ska se föreställningen tar del av ett introduktionsmail med information om hur själva teaterbesöket går till praktiskt, kort om handlingen och tips att tänka på inför besöket. Vi ser alltid till att vara flexibla och lyhörda för att göra föreställningarna tillgängliga för alla.
Materialet finns att ladda ner digitalt här, men varje klass får också en utskriven variant på plats vid teaterbesöket.
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad
Abonnerad