fbpx

Ljusdals Romeo och Julia – Vad är problemet?


Communityarbeten
Inom communityteaterns ramar kan den professionella teatern reflektera över samhälle och livsfrågor tillsammans med människor utanför institutionen. Det öppnar för ett samarbete mellan den som äger berättelsen och den som har verktyget och kunskapen att ge det gestaltning. I många fall kan denna arbetsform möta och skapa sammanhang med deltagare och publik som aldrig annars kommer i kontakt med teater.

 

Ljusdals Romeo och Julia – Vad är problemet? – en pjäs om platsen, jaget och kärleken
Ett projekt som konstnärligt ska gestalta Ljusdal tillsammans med invånarna själva. Romeo & Julia genomför sju delprojekt som alla utgår från temat platsen, haget och kärleken med underrubrikerna omöjliga möten och dolda rum.

Föreställningen Vad är problemet? utgår från processer som påbörjades hösten 2010 med läsningar av pjäsen Romeo och Julia, med efterföljande samtal och intervjuer om projektets ledord: platsen, jaget och kärleken. Reflektionerna från dessa och resultatet av improvisationer skapar grunden till föreställningen som gestaltas av några av deltagarna.

Sju personer ska sätta upp en pjäs som blandar Shakespeares Romeo och Julia med texter tagna från olika människor i Ljusdals kommun. Vi möter dem en timme innan föreställning. Nervositeten över om publiken ska komma eller inte blandas med livstankar om platsen, jaget och kärleken.

Vad är problemet? är en föreställning som bygger på intervjuer och samtal med människor i Ljusdals kommun. Den rör sig mellan bandy, kärlek och plikt. Mellan humor, politik och djupaste allvar.

 

Premiären ägde rum i Färila Folkan den 4 oktober 2011 och spelades på olika platser i kommunen under oktober. Föreställningen kommer att återupptas under våren 2012. På temat Kärleken till platsen, erbjuds invånarna i Ljusdals kommuns byar att göra varsina eldkonstverk i samarbete med en eldkonstär. Med Sanningar, myter och missförstånd ska Ljusdals Romeo och Julia göra en slags sanningskommission. En plats där åsikter, berättelser, och vittnesmål ventileras och målet är försoning. Skådespelare läser till en början vittnesmålen och efterhand medverkar publiken.

Bakom projektet står Ljusdals kommun som är projektägare i samarbete med Folkteatern i Gävleborg.

 

5 framföranden. Premiär 4 oktober 2011 på Folkets Hus i Färila

 

Spelorter
Fågelsjö
Färila
Järvsö
Letsbo
Ljusdal