fbpx

Föreställningen Lille prinsen har satts upp under flera år av Folkteatern. 2001 spelades den på Folkteaterns scen Heffaklumpen Gästrikland, den hade nypremiär i december 2003 och fortsatte att spelas i januari 2004. 2005 års uppsättning spelades, precis som tidigare föreställningar, för både skolor och allmänhet. Den spelades dessutom på turné i Jakarta, Indonesien och Kuala Lumpur, Malaysia.

Den franske författaren och flygaren Antoine de Saint Exupéry’s roman Lille prinsen, om flygaren som nödlandar i Saharaöknen och där träffar på en liten pojke från en annan planet är ett av världslitteraturens mest älskade verk.

1973 skapade regissören Michael Meschke, grundare av Marionetteatern i Stockholm, en dockteaterversion av Lille prinsen som kom att bli den största framgången i barnteaterutbudet på Marionetteatern under dess hittillsvarande historia.

Pjäsen spelades i Stockholm i omgångar ända in på 90-talet och på turnéer till många länder, bland annat i Asien och Europa. Till höjdpunkterna hör ett besök i Paris när dåvarande teaterchefen, sedermera kulturministern Jack Lang med denna föreställning introducerade en ny sorts barnteater i Frankrike. Katedralen i Vincennes, östra Paris byggdes om till teater för en månadslångt gästspel.

När denna iscensättning så småningom fick läggas ned för gott på Marionetteatern reagerade Folkteatern och menade att den inte fick försvinna från svensk teater. Folkteatern inbjöd Michael Mschke, som redan avslutat sin verksamhet, för att återskapa iscensättningen så att den kunde fortbestå inom Folkteaterns egen repertoar.

Föreställningen är tänkt likaväl för barn från omkring fyraårsåldern som för vuxna, i syfte att erbjuda olika generationer en upplevelse tillsammans, både under och efter besöket, en gemenskap kring stora och fantasieggande frågor som vänskap, kärlek och döden.

 

Av Antoine de Saint Exupéry
Bearbetning: Jacques Ardouin

Regi och dockteaterversion: Michael Meschke
Musik: Karl-Erik Welin
Scenografi och kostym: Michael Meschke
Ljussättning: Mikael Berglund

 

Medverkande:
Michael Meschke
Magnus Lindberg
Görgen Antonsson
Arabella Lyons
Martin Pareto
Bai Tao
Mats Jäderlund
Olle Hilding
Mia Eberson
Jan Blomberg
Seth Nilsson

 

Spelperiod 2005: 20 framföranden. Nypremiär 14 januari 2005 på Folkteatern i Gävle.
Spelperiod 2004: 27 framföranden från 3 januari 2004.
Spelperiod 2003: 13 framföranden. Nypremiär 6 december 2003 på Folkteatern i Gävle.
Spelades också vintern 2001 på Heffaklumpen Gästrikland, Gävle.

 

Spelorter:
Gävle
Jakarta, Indonesien
Kuala Lumpur, Malaysia