fbpx

Föreställningen Lille prinsen som spelades på Folkteaterns scen Heffaklumpen Gästrikland 2001, hade nypremiär i december 2003 och fortsatte att spelas i januari 2004. Den spelades för både skolor och allmänhet.

Den franske författaren och flygaren Antoine de Saint Exupéry’s roman Lille prinsen, om flygaren som nödlandar i Saharaöknen och där träffar på en liten pojke från en annan planet är ett av världslitteraturens mest älskade verk.

1973 skapade regissören Michael Meschke, grundare av Marionetteatern i Stockholm, en dockteaterversion av Lille prinsen som kom att bli den största framgången i barnteaterutbudet på Marionetteatern under dess hittillsvarande historia.

Pjäsen spelades i Stockholm i omgångar ända in på 90-talet och på turnéer till många länder, bland annat i Asien och Europa. Till höjdpunkterna hör ett besök i Paris när dåvarande teaterchefen, sedermera kulturministern Jack Lang med denna föreställning introducerade en ny sorts barnteater i Frankrike. Katedralen i Vincennes, östra Paris byggdes om till teater för en månadslångt gästspel.

När denna iscensättning så småningom fick läggas ned för gott på Marionetteatern reagerade Folkteatern och menade att den inte fick försvinna från svensk teater. Folkteatern inbjöd Michael Mschke, som redan avslutat sin verksamhet, för att återskapa iscensättningen så att den kunde fortbestå inom Folkteaterns egen repertoar.

Föreställningen är tänkt likaväl för barn från omkring fyraårsåldern som för vuxna, i syfte att erbjuda olika generationer en upplevelse tillsammans, både under och efter besöket, en gemenskap kring stora och fantasieggande frågor som vänskap, kärlek och döden.

 

Av Antoine de Saint Exupéry
Bearbetning: Jacques Ardouin

Regi och dockteaterversion: Michael Meschke
Musik: Karl-Erik Welin
Scenografi och kostym: Michael Meschke
Ljussättning: Mikael Berglund

 

Medverkande:
Michael Meschke
Magnus Lindberg
Görgen Antonsson
Anna Andersson
Arabella Lyons
Björn Skjefstad
Phax Ahamada
Bai Tao
Olle Hilding
Mia Eberson
Jan Blomberg
Seth Nilsson

 

27 framföranden från 3 januari 2004.
13 framföranden. Nypremiär 6 december 2003 på Folkteatern i Gävle.
Spelades också vintern 2001 på Heffaklumpen Gästrikland, Gävle.

Spelort:
Gävle