fbpx

Den franske författaren och flygaren Antoine de Saint Exupéry’s roman Lille prinsen, om flygaren som nödlandar i Saharaöknen och där träffar på en liten pojke från en annan planet är ett av världslitteraturens mest älskade verk.

1973 skapade regissören Michael Meschke, grundare av Marionetteatern i Stockholm, en dockteaterversion av Lille prinsen som kom att bli den största framgången i barnteaterutbudet på Marionetteatern under dess hittillsvarande historia.

Pjäsen spelades i Stockholm i omgångar ända in på 90-talet och på turnéer till många länder, bland annat i Asien och Europa. Till höjdpunkterna hör ett besök i Paris när dåvarande teaterchefen, sedermera kulturministern Jack Lang med denna föreställning introducerade en ny sorts barnteater i Frankrike. Katedralen i Vincennes, östra Paris byggdes om till teater för en månadslångt gästspel.

När denna iscensättning så småningom fick läggas ned för gott på Marionetteatern reagerade Folkteatern och menade att den inte fick försvinna från svensk teater. Folkteatern inbjöd Michael Meschke, som redan avslutat sin verksamhet, för att återskapa iscensättningen så att den kunde fortbestå inom Folkteaterns egen repertoar.

Föreställningen är tänkt likaväl för barn från omkring fyraårsåldern som för vuxna, i syfte att erbjuda olika generationer en upplevelse tillsammans, både under och efter besöket, en gemenskap kring stora och fantasieggande frågor som vänskap, kärlek och döden.

 

Av Antoine de Saint Exupéry

Bearbetning: Jacques Ardouin

Regi och dockteaterversion: Michael Meschke
Musik: Karl-Erik Welin
Scenografi och kostym: Michael Meschke
Ljussättning: Mikael Berglund

 

Medverkande:
Michael Meschke
Olof Philipson
Görgen Antonsson
Hanna Malmberg
Maria Holmqvist
Annika Borg
Olle Hilding
Mia Eberson
Olof Philipson
Seth Nilsson

 

48 framföranden i Gävle, 8 framföranden i Delsbo. Premiär 20 januari, 2001, Heffaklumpen Gästrikland.

 

Spelorter:
Delsbo
Gävle