fbpx

Parallellt med Folkteaterns föreställning Faust i Gasklockan arbetade Skottes Musikteater under 2015 fram Lilla Faust. Det var en uppsättning för barn- och familjepubliken som byggde direkt på den ursprungliga tyska texten om magikern och astrologen Johann Faust från 1580.

Hans Kellerman, verksam i Skottes både på 1980-talet och de senaste sju åren, svarar för översättning, manus och scenografi. Musiken komponeras av Erik Petersen. Lilla Faust rekommenderas från 6 år.

Dockteater var ett vanligt folkligt marknadsnöje på 1500-talet och pjäser som baserades på Faustmyter var populära. Ramberättelsen i Skottes Faustuppsättning handlar om en samtida kringvandrande dockteatergrupp som brottas med allt från att repetera in spelscener, sång och musik till att baxa utrustning mellan olika städer.

Pjäsens centrala gestalter tillhör den lilla teatertruppen och dess publik, marknadsbesökarna, ett par obildade men ganska sluga dockspelare/gycklare, en skarptungad kvinna som misstänks kunna trolla, och en publikgrupp som flabbar åt Fausts bedrifter.

Ett dussintal nyskrivna sånger och musiknummer samt en intrikat scenografi bildar underlag till det gruvliga händelseförloppet. Levande akustisk musik och fysiskt skådespeleri kombineras här med oortodox dockteater.

 

4 framföranden av Lilla Faust, på Skottes Musikteater under mars 2015.


Dramaturgi/scenografi/dockor: Hans Kellerman
Regi: Ensemblen med stöd av Bo W Lindström
Musik: Erik Petersen
Ljusdesign: Mikael Berglund
Scentekniker: Björn Arnell
Produktionsassistent: Tove Lindström
Foto: Britt Mattsson
Affisch: Michael McCarthy, Hans Kellerman
Informatör: Patric Nylén
Produktion: Skottes Musikteater

Medverkande: Ove Zacco Andersson, Mats Jadin, Hans Kellerman


Recensioner

”Alla som ska se Peter Oskarsons ’Faust’ borde kanske först se Skottes version, för att uppfatta hur myten har förädlats genom seklerna. Att ta upp marknadstraditionen med dockteater är kongenial med Skottes egen teatertradition.” / Kristian Ekenberg, Arbetarbladet

”Det avspända, vältajmade dockspelet sker med spelarna synliga, vilket förstärker den underfundiga och lågmält effektiva humor som lockar publiken till skratt gång på gång.” / Camilla Dal, Gefle Dagblad


Reportage:

”Skottes ska bjuda på skrönornas Faust” / Gefle Dagblad

”Faust till Skottland. Faust ska ut och röra på sig. Ända till Edinburgh.” / Gefle Dagblad