Folkteatern kommer under de närmaste åren bjuda in professionella konstnärer att ha residensperioder hos oss, först ut är den queerfeministiska teatergruppen kvalitetsteatern!
Work in progress-visning av Får jag se på dina trosor? av och med kvalitetsteatern på Folkteatern Gävleborg
Den 2 november, klockan 18.30 öppnar kvalitetsteatern dörrarna för att låta allmänheten ta del av vad de arbetat med under sitt residens på Folkteatern Gävleborg.
Vad är sexualitet? När blir vi sexuella varelser, och vad kan vara sexuellt? “Får jag se på dina trosor?” är ett tjuvkik i barndomens dagböcker, ett öra mot dörren till våra (låsta) flickrum.
Utifrån samtal, dagboksanteckningar, intervjuer, minnen och berättelser med och från folk som är, eller någon gång har varit barn vill kvalitetsteatern skapa en föreställning om hemligheter och sexualitet. Det är ett undersökande av nyfikenhet, självklarhet, lek, lust, fantasi, drömmar och utforskarglädje. Men även rädsla, pinsamheter, skam, osäkerhet och tabun.
Under kvällen kommer kvalitetsteatern spela upp ett urval av scener och därefter följer tid för diskussion och reflektion för de som vill.
Kvällen riktar sig till både vuxna och barn (från mellanstadieåldern och uppåt) och beräknas pågå ca 1 timme. Fri entré.
Om kvalitetsteatern
kvalitetsteatern bildades i januari 2011 som en normkritisk frigrupp med fokus på intersektionell scenkonst för, av och med ett hbtq-community. Vi är själva lesbiska, bögar, bisexuella och transpersoner och har ofta en personlig utgångspunkt i vårt arbete, där vi använder egna och andras erfarenheter för att visa på större strukturer.
Med utgångspunkt i devising har kvalitetsteatern arbetat fram en egen metod som bygger på en tydlig struktur med ett roterande ledarskap samt att arbeta associativt med olika sceniska uppgifter, så kallade “scores”. Genom bl.a. skrivövningar, lekar och improvisationer skapas en stor bank av sceniskt material som ensemblen sedan gemensamt väljer ifrån och arbetar vidare med. En viktig ingång i metoden är en aktiv strävan efter att inte jämföra prestation, utan istället fokusera på vad materialet som arbetas fram väcker i oss, och prata om det utan värderande begrepp. Vi jobbar fysiskt och med ledord som lek, ickeprestation och ryggdunk.
kvalitetsteatern är initiativtagare till projektet “En lesbisk guide till allt” som vi driver tillsammans med föreningen Lesbisk Makt. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och är under 2017 inne på sitt tredje och sista år. I november 2017 gästspelar kvalitetsteatern även Unga Klara i Stockholm med föreställningen “Snoppen blöder”.
Vad betyder residens och varför har Folkteatern valt att erbjuda residens?
– Folkteatern har som målsättning att löpande genomföra residens under de närmaste åren. Vi vill bjuda in konstnärer som besitter erfarenheter och kompetenser och som kan ge vårt eget arbete fler och nya perspektiv och som i dialog med oss berikar, undersöker och utmanar scenkonstens traditionella ramar. Vi ser residensen som en del av vårt konstnärliga utvecklingsarbete, säger Anna Thelin, utvecklingsstrateg på Folkteatern Gävleborg.
Residens är en arbetsform som funnits länge främst inom bildkonsten, men nu också allt mer etableras inom scenkonsten. Ett konstnärsresidens innebär att en institution, en kommun, en organisation, ett företag, en region, tar emot konstnärer under en period och erbjuder dem möjlighet att utveckla, undersöka, förbereda, fördjupa ett konstnärligt arbete - i dialog med den inbjudande parten. Arbetsformen är ett sätt att skapa möten som utvecklar och inspirerar både gästande konstnärer och de organisationer som är värdar.