fbpx
Trygghetsinformation
Längd: 2 timmar inklusive paus
1 Speltillfällen

Om 80-talets Sverige och en samtid i panik.

En infektionsläkare hittar ett dödligt virus.
En präst viger sitt liv åt de smittade.
En begravningsentreprenör som är en av de första att begrava offren.

Kurage är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser, en berättelse om tre personer som stod upp i stormen och gjorde det de ansåg vara rätt i en samtid av fördömande. Föreställningen riktar fokus på civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige och de verkliga händelser och öden som karaktärerna levt och tagit del av. En svindlande historia om människovärde, mod och hopp.

Med nyskriven musik, nära sittning mellan publik och skådespelare i gemensam scenografi, förvandlas rummet till en kapsel som tar oss bakåt i tiden till åttiotalet för att landa i vår samtid. Vem är den som står upp för människovärdet idag? Hur synliggör vi civilkurage i dagens samhälle? Vem är hjälten i mitt liv?

Kurage är en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Premiären ägde rum onsdag den 11 mars på Teater Västernorrland i Sundsvall.

Nypremiär den 20 augusti på Folkteatern i Gävle i samband med Gävle Pride, därefter på turné i Gävleborgs län.
Turnédatum och spelplatser uppdateras löpande!

 

Poddreportage:
Mårten, Joakim och Victor gästade Dramatikerpodden för att prata om Kurage och hur det är att både skriva och regissera tillsammans.
Klicka här för att lyssna.

 

Filmad läsning:
Följ med på en läsning ur delar av föreställningen Kurage! Filmen är producerad i samarbete med Svenska Kyrkan Stockholms stift och har sedan visats på bland annat Stockholm Pride, Västerås Pride, Sala Pride och Gävle Pride.

Medverkande i läsningen:
Lotta Östlin Stenshäll
Mårten Andersson
Victor Wigardt

Klicka här för att titta.


Förhandsreportage:

Så kan ett virus sprida skräck – tufft att ställa upp för drabbade när andra flyr: ”Rädslan är också ett virus”
/Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning

”Kurage” – om civilkurage i AIDS-epidemins Sverige
/Sveriges Radio, Kulturnytt i P4

Premiär för teaterpjäs om aids-epidemin: ”Det känns fint att låta det få liv igen”
/SVT Nyheter Västernorrland


Trygghetsinformation.

Vi anpassar våra lokaler och spelplatser efter gällande rekommendationer enligt följande:

I vår foajé hjälper vi till med markeringar i golvet, samt att publikvärdar finns tillgängliga för att se till att avstånd hålls i köer till biljettkassa, garderob och toaletter. Vi begränsar antalet personer i foajén och släpper in i salongen så tidigt som möjligt för att undvika trängsel. Sittplatserna som finns i foajén kommer också glesas ut för att försäkra oss om avstånd. Det finns tillgång till handsprit i hela foajén.

Vid föreställningar av Kurage i vårt hus i Gävle spelar vi i vår något mindre sal, och även där kommer du placeras med rekommenderat avstånd till andra besökare.

Vid föreställningar av Kurage på turné så går vi med varje arrangör tillsammans gå igenom och ser till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs och att liknande åtgärder som vi har i våra lokaler anpassas för respektive lokal. Publikantalet på alla platser anpassas självklart utifrån rådande regler om folksamlingar, samt att rekommenderat avstånd mellan besökare upprätthålls.

Läs mer vår anpassning av lokaler, vad du bör tänka på inför ditt besök och om biljetter genom att klicka här! (länk)


Spelschema