fbpx

Kulturens Och Konstens Betydelse (seminarium)


Kulturens och Konstens betydelse

Dag: Fredag 4 april 2008
Tid: 10.00 – 16.00 (ca)

Plats:
Folkteatern, Norra Rådmansgatan 23 i Gävle

Folkteatern i Gävleborg inbjuder till ett heldagsseminarium för politiker, konstnärer och tjänstemän om kulturens och konstens plats i vårt samhälle.

Dagen leds av kulturjournalist Gunilla Kindstrand.PROGRAM

10.00 – 11.00  –  Kultur och hälsa

Möt författaren, professorn och litteraturvetaren Merete Mazzarella om kulturens roll och betydelse för människan och dess hälsa. Läs mer om Merete Mazzarella på http://www.soderstrom.fi/forfattare/MazzarellaM.htm

 

11.00 – 12.00 – Om värde och nytta i kulturen

Möt Sven Nilsson, fil.dr. och docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har skrivit ett antal böcker om kulturfrågor, massmedier och framtidsfrågor och arbetar nu med utvecklingsarbete inom kultur- och biblioteksområdena. Läs mer om Sven Nilsson på www.futurum.polyvalent.se

12.00 – 13.15  –  Lunch

En lunch serveras till priset av 70 kr (ange om du önskar lunch vid anmälan).

13.15 – 14.20  –  Föreställningen ”Det Osynliga”

En monolog av Jacob Hirdwall spelas av
Jonas Kruse. (mer info nedan)

14.20 – 15.00  –  Paus med kaffe

15.00 – 16.00 (ca)  – Kulturens villkor

Panelsamtal med dagens gäster samt företrädare för Gävles kulturliv.


Om Det Osynliga

Det verkar väldigt svårt att idag sätta ord på vad som händer runt omkring oss. Många av oss som varje dag arbetar med kultur känner en stor frustration över vad som långsamt håller på att hända inom kultursfären men ändå är det märkligt tyst, både på jobbet och i pressdebatten. Det är som om vi har svårt att sätta fingret på vad det egentligen handlar om. Vi går ned oss i a-kassediskussioner och tappar kompassriktningen, visarna står och snurrar. Vi glömmer vad som ursprungligen tände intresset för konst hos oss. Men för att kunna diskutera det kulturfientliga projekt som pågår i Sverige idag så måste branschen först skaffa sig analytiska instrument och ett gemensamt språk. I den här monologen möter vi en person som söker efter svar. Men han stöter hela tiden på en ogenomtränglig mur som han kallar för ”Det Osynliga”.

Jacob Hirdwall

Ur Det osynliga:

”Alla resonemang längre än 30 sekunder om vår tid är det ju ingen som orkar höra på längre. Alla vill ju bara bli underhållna. På tv, på teatern, på tunnelbanan. Hela tiden skall vi vara uppkopplade, och följa börsens uppgång och fall, så att vi kan formas till lydiga konsumenter. Men om jag fick en timme, ja ja, men säg att ni gav mig 50 minuter, det har ni väl tid med? För det är några saker som jag har funderat rätt mycket över, som jag vill berätta.”

Pressröster

”…Övertygande drama, som borde få chansen att möta en betydligt större publik…”

SvD

”…Jag köper föreställningen, entusiastiskt. Textens flammande humor och Jonas Kruses fina porträtt av en undergiven men desperat föreläsare är lugnt värda 50 minuter…”

DN

”…ett timslångt och mycket tänkvärt brandtal mot tidens infantilisering…”

ExpressenANMÄLAN:
Brita Björs, 026-54 65 05, bbjo@gavlefolkteater.se

INFO:
Marcus Hellsten, 026-54 65 16, mhel@gavlefolkteater.se

Varmt välkommen!

Kurt Nylander, Teaterchef