Folkteatern arrangerade under våren 2008 ett stort offentligt kulturpolitiskt heldagsseminarium under rubriken Kulturens och konstens plats hos människan.
Teatern bjöd in politiker, konstnärer och tjänstemän till samtal om kulturens och konstens plats i vårt samhälle.
Seminariet leddes av kulturjournalist Gunilla Kindstrand.
Kultur och hälsa
Författaren, professorn och litteraturvetaren Merete Mazzarella pratade om kulturens roll och betydelse för människan och dess hälsa.
Om värde och nytta i kulturen
Föreläsning av Sven Nilsson, fil.dr. och docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har skrivit ett antal böcker om kulturfrågor, massmedier och framtidsfrågor och arbetar nu med utvecklingsarbete inom kultur- och biblioteksområdena.
Föreställningen Det Osynliga
De inbjudna fick se Det osynliga - en monolog av Jacob Hirdwall (läs mer nedan).
Kulturens villkor
Panelsamtal med dagens gäster samt företrädare för Gävles kulturliv.
Om Det osynliga
Det verkar väldigt svårt att idag sätta ord på vad som händer runt omkring oss. Många av oss som varje dag arbetar med kultur känner en stor frustration över vad som långsamt håller på att hända inom kultursfären men ändå är det märkligt tyst, både på jobbet och i pressdebatten. Det är som om vi har svårt att sätta fingret på vad det egentligen handlar om. Vi går ned oss i a-kassediskussioner och tappar kompassriktningen, visarna står och snurrar. Vi glömmer vad som ursprungligen tände intresset för konst hos oss. Men för att kunna diskutera det kulturfientliga projekt som pågår i Sverige idag så måste branschen först skaffa sig analytiska instrument och ett gemensamt språk. I den här monologen möter vi en person som söker efter svar. Men han stöter hela tiden på en ogenomtränglig mur som han kallar för Det osynliga.
Jacob Hirdwall
Ur Det osynliga:
"Alla resonemang längre än 30 sekunder om vår tid är det ju ingen som orkar höra på längre. Alla vill ju bara bli underhållna. På tv, på teatern, på tunnelbanan. Hela tiden skall vi vara uppkopplade, och följa börsens uppgång och fall, så att vi kan formas till lydiga konsumenter. Men om jag fick en timme, ja ja, men säg att ni gav mig 50 minuter, det har ni väl tid med? För det är några saker som jag har funderat rätt mycket över, som jag vill berätta."
Pressröster
"...Övertygande drama, som borde få chansen att möta en betydligt större publik..." / SvD
"...Jag köper föreställningen, entusiastiskt. Textens flammande humor och Jonas Kruses fina porträtt av en undergiven men desperat föreläsare är lugnt värda 50 minuter..." / DN
"...ett timslångt och mycket tänkvärt brandtal mot tidens infantilisering..." / Expressen