fbpx
Längd: 4 timmar
1 Speltillfällen

KLUBBFOLK såg dagens ljus hösten 2016 och är ett samarrangemang med Koloni och Lamour. Det blev en kväll i musikens tecken med akter från Gävle, Göteborg, Berlin och Indien. Nu är det dags igen, och i höst är vi glada att kunna presentera inte mindre än fyra söndagsklubbar i Folkteaterns foajé!

KLUBBFOLK återkommer under fyra söndagar i höst, den 24 september, 15 oktober, 26 november samt 17 december mellan kl 15.00 – 19.00. Alltid gratis inträde, liveakter, alkoholfribar, skönt häng och mat från Bro Burgers foodtruck!

Koloni är en ambulerande kulturarrangör med bas i Göteborg men med projekt, samarbeten och arrangemang på olika platser runt om i Norden. Med den konstnärliga ledaren Christian Pallin vid rodret har Koloni sendan 2004 presenterat nyskapande och unika artister från hela världen. Med namnet Koloni bakom ett arrangemang, garanteras du uppleva uttryck med stor integritet och gränsöverskridande framträdanden.

Lamour, Club Lamour och Lamour Record/Lamour Record Store, är gävlebaserade med fokus på att skapa flera kreativa konstnärliga korsningar för musiker, artister och publik.

 

KLUBBFOLK presenteras av

klubbfolk_logo-fglamourkoloni

________________________

Tidigare kvällar

Medverkande artister, söndag 17 december 2017:

Min Stora Sorg
För Min Stora Sorg, som till vardags heter Anso Lundin, har musiken alltid varit en stor del av hennes liv. Anso figurerade länge på musik– och klubbscenen som medlem i bland annat banden Leiah och Idiot Kid, tills hon började göra egen musik som kom att bli Min Stora Sorg och debutsingeln “Blomstertid” 2012. Det hyllade debutalbumet “MVH Anso, M$$” släpptes 2013 och kritikerna stod enade; “Tänk att svensk pop begåvats med ett nytt namn – någonstans mellan Lykke Li och Jenny Wilson”, sa Per Sinding-Larsen då. Sedan dess har Min Stora Sorg varit en självklar del på den svenska pophimlen och har släppt ytterligare ett album “BITCH LOVER CHILD MOTHER SINNER SAINT” nu i höst.

Anso Lundin är också aktuell som kompositör till föreställningen Utopier, med premiär i mars, som är en av de tre föreställningar som är en del av Folkteaterns scenkonstfestival Drömmar och Demokrati.

Le Ton Mité (Belgien/USA)
Musikkollektivet Le Ton Mité kretsar kring kompositioner av den nomadiske musikern, instrumentmakaren och konstnären McCloud Zicmuse. Zicmuse är amerikan men bosatt i Bryssel sedan över ett decennium tillbaka. Under sin tid i Europa har han engagerat sig i olika projekt inom dockteater, folklore, teaterprojekt men också musikprojekt som Le Ton Mité.

Le Ton Mité tolkas både som jazz och popigt trubadurskap – musik som inte låter sig låsas vid genrer men förblir humanistisk i sin form. Musiken skapas av arrangemang av multipla röster, gitarrer, saxofoner, klarinetter och blockflöjter.

Hansen & Claeson
Madeleine Hansen & Victor Claeson är två välkända namn inom Gävles musikliv, båda spelar i bandet The Entire Cast som bland annat belönats med ’Årets Låt’ på Local Heoresgalan. Både Hansen & Claeson har arrangerat mängder med klubbar och konserter så som Moskva är Iskallt, Klubb Papper och Postkollektivet.

I våras släpptes Claesons debutalbum V.V.V.V.V. på Lamour Records, skivan blev varmt välkomnad med lysande recensioner från blogvärlden. På skivan blanda elektroniska ambienta klanger med krautinfluerade rytmer och gitarrer. Den 10 januari släpps albumet igen men den här gången på vinyl. Har vi tur så hinner skivorna komma till Klubbfolk så du som besökare har möjligheten att bli först med att köpa hem den strikt limiterade utgåvan.

OONA LIBENS (Belgien/Sverige)
Oona Libens är en svensk-belgisk konstnär och musiker. Hennes konstnärsskap kretsar kring mediaarkeologi och den rörliga bildens historia: från skuggteater (som är film i dess mest elementära bemärkelse) till nutida fenomen som (dator)skärmen och virtual reality. Hon vill med sin konst visa på det humana i teknologin och med hjälp av bilden och skärmen skapa en analog virtuell verklighet. Under namnet Teatro Dondolo skapar hon föreställningar som befinner sig på gränslandet mellan film, dockteater och bildkonst. Teatro Dondolo var ett rundresande skuggteatersällskap på slutet av 1800-talet som Oona återupprättade 2011.

 

________________________

Medverkande artister, söndag den 26 november:

Madalitso Band (Malawi, Afrika)

Från det Östafrikanska landet Malawi, (som gränsar till länderna Mozambique, Tanzania och Zambia) kommer duon Madalitso Band. 2009 blev de upptäckta när de spelade utanför ett köpcenter, på sina hemmagjorda instrument, i huvudstaden. Det ledde till att en skiva spelades in och nu är de betraktade som ”musikaliska profeter” i hemlandet.
Duon spelar på instrumentet Babatone som är väldigt populärt i Malawi, samt fyrsträngsgitarren vilket skapar det traditionella Malawi-banjoljudet.

BBC fick tidigare i år upp ögonen (och öronen) för Madalitso Band då de spelade på en festival i Zanzibar och hade med dem i sitt program ”Global Beats”.
Lyssna här!

Mary Ocher (Tyskland)

Mary är född i Ryssland, uppvuxen i Israel och numera bosatt i Berlin. Lika varierad som de platserna är Mary Ocher’s musik. De senaste åren har hon outtröttligt rest världen runt och gjort fantastiska konserter och performances. Nu kommer den excentriska och sant originella sångerskan, artisten och konstnären Mary Ocher tillbaka till Sverige för hennes nya album ”Faust Studio Sessions and Other Recordings” som släpps den 23 november, världen över.

Mary Ocher har beskrivits som ”en härlig blandning av Yma Sumac, Pj Harvey, Yoko Ono och Laurie Anderson”. Den liknelsen må inte vara klockren, men den är ett bevis på hur svårt det är att placera in Mary Ocher i ett fack. Hennes musik är fri, ständigt sökande, politisk och djupt berörande.
Lyssna här!

Slim Vic & Görgen med G

Ljudkonstnären Slim Vic & folkmusikern Görgen Antonsson står åter på scen för att bjuda på sin magiska folktronica.

De två musikerna syntes första gången tillsammans på scen 2016 när de ombads göra ett pausnummer till invigningsfesten av melodifestivalen i Gävle. De vitt skilda musikaliska bakgrunderna lade grund till ett hypnotiskt och explosivt möte mellan ambient, techno och folkmusik. Lekfullt och allvarligt, kontemplativt och dansant!

Nu jobbar de tillsammans igen med att skapa musiken till föreställningen Änglaspel som spelas på Folkteatern i Gävle under hösten.

________________________

Medverkande artisterna, söndag den 15 oktober:
Lamine Cissokho (Kalmar)
Lamine Cissokho kommer från Senegal och är en ättling till en “berättarfamilj”, så kallade grioter, med en historia som går tillbaka till 1400-talet. En griot är en västafrikansk trubadur som har till uppgift att föra sitt folks historia vidare. Kora, den ”västafrikanska harpan”, är Lamines huvudinstrument, tillverkad av en stor kalebass med 22 strängar. Instrumentet skapar magisk, vacker musik som berör. Sedan 2001 är han bosatt i Kalmar.
Lyssna här!

MAG
Magdalena Ågren, MAG, är en göteborgsbaserad artist som använder trombon, megafon, röst, hemmagjord electronik och loops och trummor för att bygga sin musik från grunden. Från små enkla ljudelement skapas succesivt en gigantisk dystopisk lo-fi orkester. MAG släppte nyligen sitt första soloalbum. Lyssna här!

AKB & AKB
AKB vs. AKB är ett samarbete mellan Anna-Karin Berglund och Anna-Karin Brus. Anna-Karin Berglund har de senaste tio åren spelat i Twiggy Frostbite men står nu på egna ben under artistnamnet AKB.  Hennes debut-EP Söndagsbarn släpptes 2016. AKB spelar instrumental ambient musik och tilldelades priset ’Årets Soloartist’ på Local Heroesgalan 2016. Lyssna på AKB här.
Anna-Karin Brus är bildkonstnär och musiker med sin bas i Uppsala. Brus sammanför ljud och musik till audiovisuella verk där de två konstformerna är beroende av varandra. Dessutom driver hon scenen och konstkollektivet Köttinspektionen som presenterar nutida konst och musik. Läs mer om Anna-Karin Brus här.

Digital Encounter
Hjärnan bakom Digital Enconuter är Leopold Låby, speldesigner, programmerare och teknisk dramaturg på Änglaspel som repeterar på Folkteatern just nu. För oss söndagsklubbare presenterar han en lekfull rörelseupplevelse med VR-teknik som en del av experimenterandet med att låta scenkonsten möta och förhöjas av digital teknik. En kroppslig virtuell upplevelse där digitala och fysiska kroppar möts.

Viktor Zeidner från Lamour och Christian Pallin från Koloni DJ:a före, mellan och efter våra huvudakter.

________________________

Medverkande artister söndag den 24 september:
Kraus (NZ) – Kraus är en experimentell musiker och kompositör från Nya Zeeland. New Zealand Listener har kallat honom ”en national skatt” och ”en av de mest hemliga, viktigta och intressanta människor som gör musik i Nya Zeeland”. Hans musik passerar gränserna för elektronisk musik, post-rock, rymdfolk, punkrock och martian stomp.

Ida Long & LEHNBERG – Två av länets mest framstående aktuella musiker går samman och på KLUBBFOLK står de för första gången på scen tillsammans och bjuder på magisk musik från deras olika klangvärldar. Ida Long har som soloartist skapat ordentligt buzz i indievärlden och hennes låtar streamas hundratusentals gånger, framför allt i Tyskland och England har Ida mer eller mindre geniförklarats! LEHNBERG har turnerat jorden runt många varv med sitt band The Deer Tracks men nu som solo har han på kort tid gjort sig ett namn som explosiv liveakt och släppt flera EPs och remixer som går varm på bland annat P3. Både Ida och Lehnberg har åtskilliga utmärkelse i bagaget från Local Heroes.

 

 

Tillgänglighet

  • Parkeringsplatser finns tillgängliga för dig med tillstånd för rörelsehindrade, infart från N. Rådmansgatan precis vid ingången till teatern
  • Hörselslinga finns, föranmäl dock gärna ditt besök.
  • Lokalen är tillgänglighetsanpassad för dig som är rullstolsburen. Det är inga trappor eller höga trösklar. Handikappanpassad toalett finns.
  • Är du känslig för starka dofter/starkt ljus eller liknande kontakta info@folkteaterngavleborg.se innan ditt besök för att höra vad som gäller för just det här tillfället
  • Kontaktperson för frågor om tillgänglighet är Amanda Torsdotter, tfn. 026- 54 65 19 eller amanda.torsdotter@folkteaterngavleborg.se

Spelschema