fbpx

Pjäsen om nedläggningen av bruket i Norrsundet var ett samarbete med Botkyrka Communitycenter, Riksteatern och ABF Gävleborg.

I november 2008 hade pjäsen Jävla finnar premiär i Norrsundet med fem bruksarbetare på scen. Det var ett community-teaterprojekt där arbetare på bruket i Norrsundet tillsammans med dramatikern America Vera-Zavala och regissören Reine Lööf satte upp historien om nedläggningen av de 82:åriga bruket. Pjäsens konfliktpunkter samlade den chockterapi som alla krissamhällen går igenom. Kommer vi finnas kvar? Kan vi ta över fabriken? Kommer förändringen leda till nåt bättre? Vad gör politikerna? Vad ska vi göra?

 

Av America Vera-Zavala
Regi Reine Lööf
Regiassistent: Linn Söder Holm
Scenografi: Anders van der Kaaij
Kostym och mask: Mona Nordin
Ljus: Bo Silén
Ljud och musik: Tomas van der Kaaij

 

Medverkande
Ronnie ”Bäckis” Bäcklin – Jörgen
Tommy Alftberg – Fredrik
Kent ”Lumpen” Lundberg – Ronnie
Sara Waller Skog / Louise Larsson – Linda
Janet Frisk / Anne Berglund / Anette Hedman – Barbro

 

35 framföranden. Första föreställning i Folkteaterns regi 16 april 2009 i Edsbyn.

 

Spelorter:
Alfta
Arbrå
Avesta
Bergsjö
Bollnäs
Edsbyn
Falun
Färila
Gävle
Göteborg
Hallunda
Hofors
Hudiksvall
Iggesund
Järbo
Kristianstad
Kvarnsveden
Ljusdal
Ljusne
Lund
Norrköping
Ockelbo
Sandviken
Smedjebacken
Stenungsund
Storvik
Söderhamn

 


 

Pressröster

”Jävla finnar är vass i repliken, bitvis rolig. Men i botten finns ett allvar som griper starkt. Se den.” / Arbetarbladet

”Vilken revansch i Norrsundet!” / GD

”Jävla finnar om Stora Ensos nedläggning i Norrsundet är utmärkt samhällsdebatterande teater.” / Dalarnas Tidningar

Pjäsen briserar mitt i en bister och vindpinad verklighet. Vissa människor är alltid mer värda än andra.” / Dalademokraten

 


 

En pjäs är aldrig verklig
I det här fallet så är verkligheten hårdare. En av skådespelarna i pjäsen har blivit avskedad två gånger på mindre än ett år. Först från bruket i Norrsundet och sen från jobbet i Gävle för att till årsskiftet 2008/2009 gå in i arbetslöshet.

När nyheten kom om att bruket skulle läggas ner var det höst 2007. Sverige blomstrade i högkonjunkturen och nya jobb fanns det gott om. Visst var det hemskt för Norrsundet, men några större problem att hitta annan sysselsättning skulle det inte vara. När vi har premiär är det höst 2008 och världen befinner sig i kris. I Sverige har 40 000 varslats de senaste månaderna. Pjäsen om nedläggningen av bruket handlar inte längre bara om Norrsundet utan om vad som händer över hela Sverige.

 

Varsel och nedlagda bruk kan ses som den mörka sidan av en nödvändig utveckling. Det kan också ses som orättvist. När arbetare har skött sig och blir arbetslösa är det beklagligt, när finansvalpar på Carnegie har gjort bort sig måste de räddas. En pjäs kan inte rädda arbetare men det är ett sätt att skriva historia, att nedteckna ett kollektivt minne och föra den centrala frågan vidare: vad gör vi nu? Hur går vi vidare?

 

Människans gemensamma rikedom mäts inte, värderas inte, räknas inte. Dagens kapitalism har ingen metod för att räkna. Det vi kan göra i sådana här stunder är att visa upp det gemensamma värdet. Häromkvällen dansade jag till ett fantastisk coverband på Arbetarteaterns fest i Norrsundets Folkets
Hus. Folkets Hus har gått i konkurs, bruket har lagt ner, Arbetarteatern och Arbetarmuseet dras med ekonomiska problem. Men vilken fest det var, och vad vi dansade. Vi har gjort en pjäs som många människor i samhället varit med att förverkliga. Vi har skapat ett gemensamt värde som ingen kan lägga ner.

America Vera-Zavala

 


 

Communityteater
Communityteater är en form där ibland den professionella teatern tillsammans med människor utanför den reflekterar över samhälle och livsfrågor. Ett samarbete mellan den som äger berättelsen och den som har verktyget och kunskapen att ge den gestaltning. I många fall kan denna arbetsform möta och skapa sammanhang med deltagare och publik som aldrig annars kommer i kontakt med teater. Scenkonsten har också i och med detta en möjlighet att beröra frågor som annars aldrig diskuteras på de etablerade professionella scenerna.

Med stöd från Region Gävleborg genomfördes under 2009 en förstudie om communityteater utifrån ett institutions- och länsperspektiv. Statens Kulturråd möjliggjorde via ett utvecklingsbidrag anställning av en projektsamordnare som arbetade länsövergripande och inititierade projekt. Ett exempel på detta är arbetet med Jävla finnar.