fbpx

COMMUNITYARBETEN

Inom communityteaterns ramar kan den professionella teatern reflektera över samhälle och livsfrågor tillsammans med människor utanför institutionen. Det öppnar för ett samarbete mellan den som äger berättelsen och den som har verktyget och kunskapen att ge det gestaltning. I många fall kan denna arbetsform möta och skapa sammanhang med deltagare och publik som aldrig annars kommer i kontakt med teater.

Jag Lägger Mina Räkningar I Tvättkorgen

”Jag la räkningarna överallt. I byrålådor, i garderoben, under mattan, bakom böckerna i bokhyllan. Jag kunde hitta dem igen flera år efteråt.”

I Sverige är det ungefär en halv miljon människor som har allvarliga problem med sin ekonomi, och bland ungdomar ökar de ekonomiska bekymren, idag är det över 40 000 personer i åldrarna 18-25 år som har skulder hos Kronofogden. Samtidigt förväntas vi ta allt fler beslut som rör vår ekonomi, vi ska välja bland reklamkampanjer, gratiserbjudanden och identitetsmarkörer, beslut som kan få konsekvenser under många år.

Pjäsen ”Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen” är baserad på intervjuer med 20 personer som har skulder hos Kronofogden och inkassoföretag. Den bild av människor med skulder som har vuxit fram är mångskiftande och fascinerande. Det är personer med väldigt olika bakgrund, alltifrån sjukskrivna och alkoholister till högt uppsatta jurister och chefer. Alla har de en komplex livshistoria som handlar om långt mer än att de har skulder, som narkomanen som övergav sina barn, politikern som ljög om allt för sina vänner och den unga tjejen som blev lurad av sin pojkvän. Pjäsen blir en rik skildring av några människor vars gemensamma nämnare är att de har skulder, och den rör bl.a. vid frågor om konsumtion, våra känslor, samhället och om det är tillåtet att misslyckas.

”Jag visste ju att det jag höll på med var helt galet. Jag köpte saker fast jag inte hade råd, jag lånade pengar, jag betalade inte mina räkningar. Jag kunde inte sätta stopp för mig själv. Jag förstår inte min egen hjärna.”

Inom communityteaterns ramar kan den professionella teatern reflektera över samhälle och livsfrågor tillsammans med människor utanför institutionen. Det öppnar för ett samarbete mellan den som äger berättelsen och den som har verktyget och kunskapen att ge det gestaltning.

Av: Max Hebert

Regi: Reine Lööf

Medverkande: Cecilia Wernesten & Rolf Berlin m.fl.

Skolpremiär måndag 14 november 2011, ges som turnerande föreställning.

samt på Folkteatern tisdag 22/11 kl.19 och torsdag 24/11 kl. 19.00

Biljetter säljs på plats från 1 timme innan föreställning el förbokas på biljett@gavlefolkteater.se

Biljettpris 120/60.


Projektet drivs av Familjeslanten i Gävle och Sandviken och ABF Gästrikebygden med stöd av Folkteatern i Gävleborg.
Under 2010 genomfördes processer och workshops med människor i skuld. Genom improvisationer och dialogsamtal växte berättelser fram som nu i en föreställning gestaltas av professionella skådespelare tillsammans med deltagarnas gestaltningar i form av projektioner.