fbpx
Längd: ca 1 h och 30 min
1 Speltillfällen

En man som nyligen avtjänat ett flerårigt fängelsestraff på Gävleanstalten berättar om sina erfarenheter av att vara frihetsberövad. Varför han hamnade där, och vart han nu är på väg i livet. Tillsammans med manusförfattaren Max Hebert och den pensionerade kriminalvårdaren Berndt Fasching samtalar han om hur det är att sitta i fängelse. Vardagen innanför taggtrådsstaketen, tristessen, rädslan och skammen.

Under våren 2021 träffade Desirée Kjellberg, Max Hebert och illustratören Elin Hjulström Lord en grupp klienter på anstalten i Gävle vid ett flertal tillfällen. Dessa möten ledde fram till utställningen ”En total tvärnit liksom” som visas på Sveriges Fängelsemuseum till och med 20:e augusti. Mannen som här medverkar är en av klienterna som deltog i gruppen.

I ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, P4 Gävleborg och Sveriges Fängelsemuseum spelades det även in fyra kortare radiopjäser, baserade på berättelser från männen på anstalten. Under kvällen läser skådespelare från Folkteatern ur ett par av pjäserna.

Vid fint väder sker arrangemanget utomhus på fängelsegården. Vid regn sker arrangemanget inomhus, entréplan.

Projektet har fått stöd av Gästriklandsfonden, Gävle kommun och Region Gävleborg.
Illustration: Elin Hjulström-Lord

Vid frågor kontakta:
Desirée Kjellberg, museichef
026- 65 44 30, 076-320 32 66
desiree@fangelsemuseet.se
www.sverigesfangelsemuseum.se

Spelschema