fbpx

Hösten 2016…


Folkteatern i Gävleborg är mycket glada över att vi under våren kommer att inleda ett samarbete med dramatikern och regissören Monica Wilderoth. Tillsammans med henne påbörjas arbetet med en föreställning som kommer ha premiär under hösten 2016.

När är du som godast?
Vad är du beredd att göra för att göra gott?

Inuti och utanför hela det västerländska maskineriet står miljontals människor i världen och tittar på. Ibland går vi i demonstrationer när vi tycker att något har gått för långt, ibland skriver vi en insändare eller ett inlägg. För vad mer kan man göra när världen brinner? Vad står i min makt att förändra? Vi fängslas ofta i enkla motsättningar då vi förenklar fast vi vet att det är svårt. Hur är det möjligt att stå ut i en värld som med så lätt hand tycker att den kan särskilja gott från ont, eller rätt från fel?

Har vi någonstans tappar bort grundfrågan? Kan vi ens komma vidare utan att svara på detta:

Har alla människor lika värde?

Om vi svarar nej så kan vi fortsätta på den väg vi mer eller mindre frivilligt går på. Då kan vi fortsätta bygga vårt gemensamma hus snett och vint. Då kan vi förminska varandra, förminska oss själva och tro att vi inte är så komplicerade som vi egentligen är. Då kan vi glömma sanningar och tro på lögner.

Men om vi svarar ja? Om vi säger ”ja, alla människor har lika värde.”
Hur skulle det se ut? Hur skulle vi tvingas tänka då?

Detta är ett arbete kring just dessa tankar.