fbpx
Spelschema Tillgänglighet Historisk vandring Fäbodlunch Från filmmusik till teatermusik
Längd: ca 1 h och 30 min
1 Speltillfällen

Hjärta av glas är från början en bayersk folksaga som 1976 blev en film i regi av Werner Herzog. Den utspelar sig under slutet av 1700-talet, precis i brytpunkten mellan hantverkskonst och industrialismens intåg och världen står inför en oåterkallelig förändring. Den handlar om ett glasbruk som är vida känt för sitt unika rubinröda glas. Precis när filmen börjar har glasmästaren dött och tagit med sig receptet i graven. Byns försörjning och gemenskap är beroende av sin glasfabrik. Trots att det rubinröda glaset inte längre går att återskapa fortsätter de att elda i ugnarna och hålla hyttan och glasproduktionen i gång, för att de inte vet något annat. De gör som de alltid har gjort, men det blir bara glas.

I den nyskrivna föreställningen Hjärta av glas blir filmen en fond för en poetisk skildring av vad som kan hända på en plats som förlorar sitt sammanhang och sysselsättning. Hur kan vi tillsammans skapa nya bilder av framtiden, som skiljer sig från den värld vi lever i idag? Hur ska det gå för oss – som individer, som kollektiv, i kommunen, i länet, i landet och i världen? Vi står även idag inför ett ofrånkomligt systemskifte och det finns all anledning för oss att fundera över hur det ska gå och vilken framtid vi tillsammans vill skapa.

Spelplatserna under turnén väljs ut med omsorg och exakthet för att komma i kontakt med olika perspektiv. Ett sökande utan att kräva några svar. En möjlighet att tänka nytt tillsammans och gräva djupare på platsen där vi spelar.

Nypremiär lördag den 27 maj kl 15.00 på Folkteatern Gävleborg och turné till och med 17 juni 2023.

Urpremären ägde rum i Movikens hamn lördag den 3 september 2022, och spelades därefter på Gävleborgsturné under hösten 2022. 


Publikmöten

I anslutning till vårens turné av Hjärta av glas arrangeras tre olika publikmöten med olika teman. Gemensamt för dessa arrangemang är att vi önskar skapa utrymme för reflektion och samtal om platsens historia, nutid och framtid. Vilka händelser har påverkat människorna som bor på platsen idag? Vilka kollektiva minnen finns och vilken framtid skulle du vilja se?

Välkommen att delta på det sätt du önskar, antingen genom att bara lyssna eller delta i samtalet.

Historisk vandring på Långnäs

Hjärtligt välkomna på en historisk vandring på Långnäs. Bertil Hult berättar längs vår promenad runt Vågen om intressanta historiska platser och skeenden.

►Onsdag den 31 maj kl 17.30
Plats: Folkets Park Långnäs, Bollnäs

Samlingsplats: Rastplatsen vid macken (framför stadshuset)
Fri entré, ingen föranmälan krävs

Hjärta av glas spelas på Folkets Park Långnäs onsdag den 7 juni kl. 19 och genom den historiska vandringen börjar vi med att först se bakåt i tiden, medan vi på föreställningen en vecka senare väver in nutid och framtid: Hur ska det gå?.

Folkteatern Gävleborg är med på vandringen och berättar om föreställningen och varför just Långnäs är spelplatsen i Bollnäs kommun under vårens turné.

Arrangeras i samarbete med ABF Västra Hälsingland.

 

Fäbodlunch på Långheds Bygdegård

Välkommen på lunch på bygdegården med ett spännande program om fäbodar, dåtid, framtid och musik!

►Lördag den 10 juni kl 11.30 – 13.00
Plats: Långheds Bygdegård, Alfta

Från 11.30 finns möjlighet att köpa en lättare fäbod-inspirerad lunch på bygdegården och från kl 12.00 ett spännande program:

  • Olle Berglund berättar om fäbodar och fäbolivet i Ovanåker och visar också en film som var en del av ansökan till UNESCO om biosfärområdet Voxnadalen.
  • Åsa Larsson tar oss med på resa genom musikens roll på fäbodarna, och bjuder längs med vägen på hur det lät.
  • Folkteatern Gävleborg berättar om sin aktuella föreställning, Hjärta av Glas, som skapar ett utrymme för att fundera kring var gamla, nygamla och nya hantverk sätter oss i historien – och den stora frågan: hur ska det gå för oss?

Inget inträde, men lunch köpes.

Anmäl dig gärna så vi vet hur många som kommer, men det går också att komma spontant.

Arrangeras av Folkteatern Gävleborg och Långheds Bygdeförening som en del av projektet ”Kulturarv längs Hässjaån”

 

Från hypnotisk filmmusik till meditativ teatermusik.

Kompositören Viktor Zeidner berättar hur musiken i filmen Hjärta av glas inspirerat honom att skapa ny musik till teaterföreställningen med samma namn.

►Tisdag den 13 juni kl 19.30
Plats: Musikhusets Café, Gävle

Hjärta av glas, av Werner Herzog bygger på en berättelse om en glashytta i bayersk by på 1700-talet där glasmästaren nyss dött och tagit med sig receptet till det röda glaset, med i graven. Hur ska det gå?

Den ikoniska 70-tals konstfilmen är känd för sina episka naturscenerier, skådespelare som agerar under hypnos och ett filosofiskt siande om framtiden.

En av inspirationskällorna är bandet Popoh Vuh som gjorde orginalmusiken i filmen och var stilbildande inom kraut- och experimentell musik. Viktor inleder kvällen med en introduktion där han berättar om samarbetet med rikspelemannen Görgen Antonsson. Det annorlunda arbetssättet mellan de akustiska och elektroniska ljudvärldarna har lagt grunden för musiken i föreställningen. Korta film- och ljudklipp från filmen visas och rolig fakta avslöjas.

Tillsammans med publiken förs samtal om processen att skapa teatermusik där samarbetet med ett flertal konstformer står i fokus.

Varmt välkommen.

 

Tillgänglighet

Tillgänglighetsinformation för föreställningar på Folkteaterns scen, Norra Rådmansg. 23:

  • Parkeringsplatser finns tillgängliga för dig med tillstånd för rörelsehindrade, infart från N. Rådmansgatan precis vid ingången till teatern
  • Hörselslinga finns*
  • Lokalen är tillgänglighetsanpassad för dig som är rullstolsburen. Det är inga trappor eller höga trösklar. Tillgänglighetsanpassad toalett finns. Föranmäl dock gärna ditt besök så vi kan förbereda rullstolsplats i salongen
  • Teckenspråks- och syntolkning erbjuds på förfrågan. Kontakta oss i god tid innan ditt besök. Kontaktuppgifter nedan.
  • Ledsagare har fri entré, kontakta info@folkteaterngavleborg.se för att boka
  • Är du känslig för starka dofter/starkt ljus/höga ljud eller liknande kontakta info@folkteaterngavleborg.se innan ditt teaterbesök
  • Kontaktperson för frågor om tillgänglighet eller för bokning av tecken- eller syntolkning är Anna-Karin Berglund, tfn. 026- 54 65 18 eller mail anna-karin.berglund@folkteaterngavleborg.se 

Spelschema