fbpx
Så här gör du Föreställningar Vanliga frågor
Längd: ca 1 timme
1 Speltillfällen

I hemlånsprojektet Hemma hos dig med Carl Olof kan du som har ett lånekort på biblioteket låna hem en enmansföreställning med koreografen och regissören Carl Olof Berg. Efter att ha uppträtt i över 260 hem från Boden till Berlin sedan starten 2015 är han nu redo för hemlån genom Folkteatern Gävleborg. Vårens hemlånsturné besöker Hofors, Ovanåkers och Ljusdals kommuner.

Hemma hos dig med Carl Olof är hemtrevlig scenkonst i sin rätta bemärkelse. Mot en kopp kaffe kan du som låntagare välja mellan tre olika enmansföreställningar. Du väljer mellan en prinsessjympa, en guidad visning av herrklubbar eller ett popquiz på ostämt piano. Som låntagare väljer du om du vill vara helt själv eller bjuda hem precis så många du vill. Så, dags att bryta teveserietittandet eller bjuda dina vänner på en minnesvärd kväll?
Det enda du behöver göra är att besöka ditt närmaste bibliotek och boka ditt hemlån.

Hemlånsturné våren 2024:
24–28 april – Hofors kommun
8–12 maj – Ljusdals kommun
22–26 maj – Ovanåkers kommun

Hemma hos dig med Carl Olof arrangeras under våren 2024 i samarbete med Hofors Teaterförening, Hofors bibliotek, Ljusdals Riksteaterförening, Biblioteken i Ljusdals kommun, Voxnadalens Rikseaterförening och Biblioteken i Ovanåker.

Läs mer om Carl Olof på www.carlolofberg.com.

Hemlånsturnén i Gävleborgs län startade hösten 2023 i Hudiksvalls kommun och besökte därefter Ockelbos och Sandvikens kommun.


Så här lånar du Hemma hos dig med Carl Olof:

  1. Besök ditt närmaste bibliotek och ta med ditt lånekort. Om du inte har ett kan du fixa ett gratis på biblioteket. Våren 2024 finns Hemma hos dig med Carl Olof tillgängligt för utlån i Hofors, Ljusdals och Ovanåkers kommuner.
  2. Meddela dina önskemål om dag, tid och plats för hemlånet till bibliotekspersonalen. Glöm inte att ange telefonnummer och namn. Välj också vilken föreställning du vill låna hem.
  3. Carl Olof ringer upp dig inom ett par dagar och ni bekräftar dag och tid för besöket.
  4. Du bestämmer om du vill uppleva föreställningen själv eller bjuda hem precis så många du vill.
  5. Det krävs inga andra förberedelser inför besöket, än en kopp kaffe till Carl Olof efter uppträdandet.
  6. Det sista som sker är att du tar ett foto av Carl Olof någonstans i ditt hem. Polaroid-fotot, som du får behålla, ingår i den officiella dokumentationen av projektet och kommer publiceras på Instagram.

Dessa enmansföreställningar kan du välja mellan:

 1. Guidad visning av herrklubbar (30 min) – Välkommen till en guidad visning om storslagna arv, tystnadskultur och intimitet i ditt eget hem. I visningen tar Carl Olof med dig på en resa genom oväntade rum i berättelser om hur omgivningen formar våra kroppar, ofta på liv och död. Om hur det känns att kliva upp på tronen och samtidigt abdikera. Den guidade visningen avslutas med en kärlekssång på durspelet Marita. Berättelsen framförs på engelska och har en rekommenderad lägsta åldersgräns på 15 år.
 2. Prinsessjympa (30 min) – I Prinsessjympan samlas vi kring svenska prinsessan Birgittas motions- och bantningsprogram ”Spänsta med Birgitta” från 1967 som gavs ut i samarbete med veckomagasinet Husmodern. Till illustrationer och jazzmusik på Carl Olofs medhavda grammofon får vi höra prinsessans röst och instruktioner, “Ta det lugnt i början, överansträng er inte!”. I Carl Olofs berättelse möter du hela tre historiska sätt att forma och disciplinera den kvinnliga kroppen. Som publik bjuds in att spänsta med Birgitta, ingen tidigare erfarenhet krävs.
 3. Popquiz på ostämt piano (30 min) – Har du ett riktigt ostämt piano hemma (ej synth eller keybord!) kan du låna hem popquizet och gissa loss på årtal, titlar, låtskrivare och artister. Vad har Barbra Streisands ”Woman in love”, Madonnas ”Like a virgin” och Taubes ”Flickan i Havanna” gemensamt? Jo, du gissade rätt. De är alla skrivna av män. Vi samlas kring pianot med varsin stol och för varje rätt svar flyttas du närmare pianot och Carl Olofs enmanscoverband. Som låntagare får du också önska en låt som blir en del av quizet.

Vanliga frågor:

Kan jag bjuda in hur många jag vill?
Ja, det är helt upp till dig. Det enda som sätter begränsningarna är hur stort du bor.

Kan jag låna Carl Olof till ett offentligt evenemang?
Nej, Carl Olof genomför bara projektet hemma hos privatpersoner.

Behöver jag betala något?
Nej, du behöver bara bjuda Carl Olof på en kopp kaffe efter att föreställningen är över.

När kommer Carl Olof till min kommun?
Planen är att Carl Olof ska besöka alla kommuner i Gävleborgs län inom de närmaste åren och projektet började i Hudiksvall, Ockelbo och Sandvikens kommuner under hösten 2023. Vecka 17 är han i Hofors kommun, vecka 19 i Ljusdals kommun och vecka 21 är han i Ovanåker.

Håll utkik här på hemsidan eller prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få veta när Carl Olof kommer till din kommun.

Vilka ligger bakom projektet?
Carl Olof Berg ligger bakom idén och har genomfört över 260 spelningar runt om i landet sedan starten 2015, genom bland annat Riksteatern, Scenkonst Sörmland, Uppsala Stadsteater och Galleri Rockelmann & i Berlin.

Den här omgången produceras av Folkteatern Gävleborg och arrangeras under våren 2024 i samarbete med Hofors Teaterförening, Hofors bibliotek, Ljusdals Riksteaterförening, Biblioteken i Ljusdals kommun, Voxnadalens Rikseaterförening och Biblioteken i Ovanåker.

Varför gör Carl Olof det här?
Hemlåneprojektet började för Carl Olof Berg som en nödvändig omstart i hans konstnärskap. En chans att använda all sin erfarenhet av musik, dans och teater från de stora scenerna i en närmare form av berättande. Roligt, förtroligt, på riktigt. Hemma hos dig med Carl Olof vill undersöka hemmet som scen och identitetsskapande plats.

Hur många föreställningar kan Carl Olof göra på en dag?
Carl Olof kan genomföra två enmansföreställningar per dag, förutsatt att det inte är för långt att resa mellan de olika hemmen.

Varför kan jag bara göra en intresseanmälan på biblioteket och inte en faktisk bokning?
Eftersom det ibland kan vara långa avstånd mellan de olika hemmen behöver Carl Olof göra specifika reseplaneringar för varje dag så att han hinner åka runt till alla som bokat in sig. Och däremellan få både paus för mat och omladdning. Det är också viktigt för honom att få en personlig kontakt med den person som öppnar sitt hem för honom.