fbpx

I Heliga Johanna av slakthusen råder det kaos i det stora slakthusområdet. Arbetstillfällen dras in och de arbetare som får stanna drabbas av allt värre villkor. Solidariteten sätts på prov. Men vad gör man när man riskerar att inte ha mat för dagen? Köttkungen och företagsledaren deltar mer och mer motvilligt i det system där jakten på makt, tillgångar och vinst är det som räknas. Alla är de brickor i samma spel. Desperation och upprorskänslor börjar sprida sig. Hur kunde allt detta hända? Vilka makter är det som styr?

Det är hit Johanna kommer för att försöka ingjuta hopp hos arbetarna. Hon tror på det goda i människan, och vill med sin starka tro försvara de värden hon anser hotade av de våldsamma konflikter som är på väg att bryta ut. Men de erfarenheter hon gör får hennes världsbild att rubbas i grunden.

 

Av: Bertolt Brecht
Bearbetning för Folkteatern Gävleborg: Malin Stenberg och Anna Berg
Regi: Malin Stenberg
Dramaturgi: Anna Berg
Scenografi och kostym: Heidi Saikkonen
Musik: Hans Appelqvist
Ljus: Lina Benneth
Mask: Janina Rolfart

 

Medverkande:
Anna Andersson
Görgen Antonsson
Björn Johansson
Arabella Lyons
Martin Pareto
Alexandra Zetterberg Ehn

 

Se föreställningens trailer här!


Recensioner:

”’Heliga Johanna av slakthusen’ lyfter fram Folkteaterensemblens styrkor –
det känns som om de kan spela allt på toppnivå just nu” /
Kristian Ekenberg, Arbetarbladet

”Jag sitter och imponeras av Folkteaterns skickliga ensemble som dansant och musikaliskt går i och ur roller.” / Christina Busck, Hälsingetidningar

”Den fenomenala ensemblen spelar med tempo, energi och fysisk utlevelse.” / Camilla Dal, Gefle Dagblad

”Det är fantastiskt utfört…” / Lars Ring, Svenska Dagbladet

”Malin Stenberg håller rytmen och pulsen med Folkteaterns alltid väl- och samspelade ensemble.” / Maria Edström, Sveriges Radio – Kulturnytt

”Skådespeleri och text är tätt sammanflätade till en helhet som på allvar ruskar om.”
Pia Huss, Dagens Nyheter

”Arabella Lyons… gjorde pjäsens giriga köttkapitalist till en riktig Bond-skurk. Det här är hennes föreställning.” / Kulturtoppen, Arbetarbladet


Pressröster:

Arbetarbladet:Folkteatern vill att vi snackar politik”
”Folkteatern blir slakthus i vår”
”Otrohetshistoria som har vett att sluta i tid”

Gefle Dagblad: Med Brecht direkt in i politiken

Arbetarbladet: Alfabetet enligt Brecht

 


Om…

Bertolt Brecht föddes 1898 i Augsburg och kom att bli en av Europas mest inflytelserika dramatiker, poeter och teaterteoretiker under nittonhundratalet. Den heliga Johanna från slakthusen skrev han år 1929-30, när dåtidens finanskris härjade. Pjäsen utspelar sig på Union Stock Yards, det väldiga slakthusområdet i Chicago.

Malin Stenberg gick ut Dramatiska Institutets regiutbildning 2005. Hon har bland annat arbetat på Göteborgs Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Teater Bhopa, Folkteatern Göteborg, Backa Teater och Dramaten.

Anna Andersson spelar rollen som missionsmajor Snyder, slakthusägare Cridle, fabrikslärling och köttbönderna. Anna är född och uppvuxen i Norrberg i norra Hälsingland. Efter gymnasiet flyttade Anna till Helsingfors för att gå teaterutbildning på en folkhögskola. Där blev hon sedan kvar i fyra år då hon kom in på Teaterhögskolan i Helsingfors. Anna flyttade sedan hem till Sverige och sökte sig till Folkteatern, en teater som hon under tonåren följt nära, och har här varit en del av den fasta ensemblen sedan 2001.

Görgen Antonsson spelar rollen som slakthusägare Lennox och församlingsassistenten. Görgen är född och uppvuxen i Mörtsjö i Hälsingland. Han har varit knuten till Folkteatern sedan 1997, och medverkade då i sin första uppsättning Ingen som jag, på Hälsinglands Träteater i Järvsö. Görgen är också verksam som musiker i bland annat Draupner och Engmans kapell. Han kan även titulera sig Riksspelman och firar i år 10-årsjubileum som spelledare med Folkteaterns Låtstuga.

Björn Johansson spelar rollen som börsmäklare Sullivan Slift, den facklige ledaren och arbetare A. Björn är född i Uppsala och uppvuxen i Gävle. Han gick ut Teaterhögskolan i Malmö 2006. Därefter har han varit verksam på Malmö Dramatiska Teater, Helsingborgs Stadsteater och Samiska Teatern i Kiruna. Har sedan 2009 varit en del av den fasta ensemblen på Folkteatern i Gävleborg.

Arabella Lyons spelar rollen som Köttkung Pierpont Mauler. Arabella är född och uppvuxen i England. Efter universitetsstudier flyttade Arab till Paris, och studerade teater vid L’École Jaques Lecoq. Hon arbetade därefter inom fria teatergrupper i Frankrike och England både på och bakom scen. Därefter flyttade hon till Sverige och har här verkat som skådespelare, regiassistent och pedagog. Arabella har varit knuten till Folkteatern i Gävleborg sedan 1990-talet.

Martin Pareto spelar rollen som slakthusägaren Graham, fru Luckerniddle och arbetare B. Martin är uppvuxen i Östersund och har varit knuten till Folkteatern sedan 2002. Han har studerat såväl vid Teaterhögskolan i Göteborg som vid Musikhögskolan i Stockholm. Martin är huvudsakligen verksam som skådespelare men har även skrivit flera pjäser som satts upp på Folkteatern.

Alexandra Zetterberg Ehn spelar rollen som missionslöjtnant Johanna Dark. Alexandra är född i Paris men uppvuxen i Malmö. Hon debuterade som dansare i Nils Poppes lustspel Två man om en änka på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Hon gick ut Teaterhögskolan i Göteborg och har spelat på olika teaterscener runt om i Sverige, bland annat Stockholms Stadsteater, Dramaten och Göteborgs Stadsteater. Alexandra har också medverkat i flertalet film- och tv-produktioner. Alexandra har varit knuten till Folkteatern sedan 1996 och medverkat i många uppsättningar genom åren.


 

20 framföranden. Premiär 1 mars 2014 på Folkteatern i Gävle.

 

Spelorter:
Bergsjö
Bollnäs
Edsbyn
Gävle
Hofors
Hudiksvall
Ljusdal
Ockelbo
Sandviken
Söderhamn