fbpx

Gyllene draken


Av Roland Schimmelpfennig i regi av Michael Cocke

Fem skådespelare, tjugotvå roller, en svagt sluttande scen och en föreställning som kastar sig mellan allvar, sorg och expressiv, galen humor och tar hela din fantasi och inlevelseförmåga i anspråk. Vad har våra liv med den unge kinesen på den lilla snabbmatsrestaurangen att göra? Hänger våra öden kanske ihop? Och i så fall på vilket sätt?

I bottenvåningen på ett hus någonstans i Europa finns en restaurang som heter Gyllene draken. Fem asiater arbetar i det trånga och mycket varma köket. En av dem, en ung kines som gjort en mycket lång resa för att söka efter sin syster, har mycket svår tandvärk. I en verktygslåda under diskbänken ligger en röd rörtång. På en balkong ovanför restaurangen står en gammal man med sitt älskade barnbarn och tänker tillbaka på sin ungdom. I närheten spelar en syrsa det vackraste hon kan för att få en myras hjärta att vekna. I taklägenheten längst upp i huset har ett ungt par flyttat in i sin första gemensamma bostad. Och nu är det största av livets under på väg att hända. Två flygvärdinnor som precis kommit hem efter en lång flygning från Sydamerika har på Gyllene draken just fått in sin mat. En av dem hittar något som inte borde vara där, i sin thaisoppa.

Roland Schimmelpfennig är just nu Tysklands mest spelade samtidsdramatiker och hans pjäser har spelats i över fyrtio länder. Hans pjäser kännetecknas ofta av en överraskande klippteknik och en kärleksfull blick för människans villkor. Med poetisk lätthet ställer han vår uppfattning om tid, rum, kön och härkomst på ända. I hans dramer blixtrar det fantastiska, obehagliga och världsomstörtande till mitt i det alldagliga. Roland Schimmelpfennig formulerar inte färdigt, utan låter sina berättelser och figurer behålla sina hemligheter.

Med Gyllene draken vann Roland Schimmelpfennig pris för bästa tyskspråkiga pjäs 2010.


Pressröster

”Det var länge sedan en teaterföreställning gjorde mig så berörd.” / Sara Granath, Svenska Dagbladet

”Halsbrytande, Folkteatern!”

”Det är gripande. (…) också publikfriande komiskt med livlig mimik och vitsiga växlingar.” / Bodil Juggas, Arbetarbladet

”En triumf för Folkteatern”

”Det är roligt, poetiskt, absurt.” / Björn Widegren, Gefle Dagblad

”… jag hoppas att ni ska besöka Gyllene draken, när den gör sin turné runt om i länet. Ni kommer inte att ångra er och jag avundas er redan.” / Xenia Hildén, Hälsingetidningar


 

Av: Roland Schimmelpfennig
Översättare: Ulf Peter Hallberg
Regi: Michael Cocke
Dramaturgi: Per Holm
Scenografi och kostym
: Katrin Brännström
Mask: Janina Rolfart
Ljusdesign: Ingvar Mikander
Musik: Görgen Antonsson

 

Medverkande:
Björn Johansson
Krister Lindgren
Arabella Lyons
Kenneth Risberg
Alexandra Zetterberg

 

24 framföranden. Premiär 3 mars 2012 på Folkteatern i Gävle.

 

Spelorter:
Bergsjö
Bollnäs
Delsbo
Edsbyn
Gävle
Hofors
Hudiksvall

Ljusdal
Ockelbo
Sandviken
Söderhamn