I september 2016 inledde vi seminarieserien Folkteatern om... där vi tog upp olika tematiker.
Folkteatern om... värdighet och tog avstamp i föreställningen Som du. Som dom. Som jag. Tillsammans med vår gäst Olle Carlsson (präst) diskuterade vi frågor såsom: Hur skulle världen se ut om alla människor hade lika värde? Idag säger vi att vi alla är likvärdiga, men egentligen är vi inte det i vårt samhälle. Men vad skulle ett lika värde innebära? Vilka fördomar skulle vi tvingas göra oss av med och vad skulle det göra med oss och världen?
Folkteatern om... identiteter
Höstens andra seminarium skedde i slutet av september med regissören och dramatikern Monica Wilderoth som gäst. Det blev ett samtal om hennes föreställning Som du. Som dom. Som jag. och om människorna vi får möta i den.
Folkteatern om... vad man kan berätta för barn?
Till tredje seminariet i oktober bjöd vi in koreografen Nadja Hjorton och dramatikern Erik Uddenberg. Hur skapar man scenkonst för barn? Vad kan man berätta om och vad ska man kanske låta bli att berätta?
Folkteatern om... barnets blick på staden
I november samtalade vi med skådespelaren Cecilia Wernesten och Mays Sylwan från RATS Teater. Hur ser omgivningen ut för ett barn? Hur skulle Hudiksvall, Edsbyn eller Gävle omformas av ett barns återberättelse? Och vad händer om vi vuxna kan se vår stad eller landsbygd på deras sätt? Om vi får låna barnens perspektiv för bara en liten stund...
Folkteatern om... sex mot ersättning
Vid femte tillfället mötte vi Petra Östergren (socialantropolog och författare), Samuel Astor (skådespelare) och Björn Elgerd (skådespelare). Vi diskuterade hur man kan tala om just sex mot ersättning, utan att utgå från redan förutfattade meningar? Varför är debatter och berättelser o just detta så laddade?